Back

ⓘ Prazikuantel



Prazikuantel
                                     

ⓘ Prazikuantel

Prazikuantel nu miboga ngaran dagang Biltricide nyaéta ubar nu biasa dipaké pikeun ngubaran inféksi parasit kayaning cacing s chistosoma jeung cacing f asciola hepatica, salian ti éta ubar ieu ogé dipaké pikeun ngubaran sababaraha panyakit nu disababkeun cacing pita, usus jeung cacing paru-paru.

                                     

1. Kagunaan

Ubar ieu biasa di paké pikeun ngubaran inféksi nu disababkeun ku cacing schistosoma, nu asup kana awak ngaliwatan kulit nu kungsi nyabak kana cai nu geus kakontaminasi ku ieu cacing atawa kusabab ngadahar sato cai nu geus ka kontaminasi ku ieu cacing. Salian ti éta, ubar ieu ogé biasa dipaké keur ngubaran panyakit nu disababkeun ku cacing f asciola hepatica atawa cacing haté, cacing pita, cacing usus, jeung cacing paru-paru.

                                     

2. Sifat fisik jeung kimia

Prazikuantel miboga rumus kimia C 19 H 24 N 2 O 2 ngaran kimiana 2- cycloheksilcarbonyl -1.2.3.6.7.11 b-hexsahidropyrazino 2.1-a isokuinolin -4-one, beurat molekul 312.4 g/mol. Bentukna kawas serbuk kristal bodas atawa hampulir bodas. Mangrupakeun polimorfisa, hésé larut dina cai, babari larut dina alkohol jeung kloroform.

                                     

3. Cara maké

Nginum ubar ieu jeung dahareun séjén, biasana 3 kali dina sapoé 4 nepi ka 6 jam jarakna saacan nginum dosis lianna keur sapoé saperti nu di anjurkeun ku dokter. Teureuy ubar tablet atawa segmen tablet ku sagelas pinuh cai hérang 8 ons atawa 240 mililiter. Tabletna ulah digayem atawa dikenyot kusabab praziquantel ngabogaan rasa nu pait jeung bisa kabesékan atawa utah. Dokter anjeun nyarankeun pikeun nginum ubar ieu kurang ti 3 kali sapoé atawa leuwih ti sapoé. Turutkeun saluyu jeung paréntah dokter.

Singkahan dahar jeruk bali atawa nginum jus jeruk bali wanci maké ubar ieu kecuali diintruksikeun ku dokter. Konsumsi praziquantel saluyu jeung dosis nu geus ditangtukeun ku dokter, sok sanajan geus ngarasa mendingan, ulah ngeureunkeun pangobatan saacan konsultasi jeung dokter kusabab bisa micu inféksi balik deui.

                                     

4. Cara gawé

Praziquantel gawé ku cara nyababkeun kejang parah jeung kalumpuhan otot cacing. Kalumpuhan ieu disababkeun ku asupna Ca 2+ nu gancang di jero schistosome. Parobahan morfologis ieu mangrupakeun éfék awal lianna ti praziquantel. Parobahan morfologis dibarengan ku paningkatan paparan antigen schistosome di permukaan parasit. Cacing-cacing eta tuluy diancurkeun sautuhna di usus atawa ngaliwatan tinja. Ciri unik praziquantel nyaéta relatif teu éféktif ka schistosom rumaja. Sok sanajan awalna éféktif, éféktivitas kana schistosom nurun nepi ka minimal 3-4 minggu. Éfektivitas tuluy ningkat deui nepi ka sakali deui nu sapinuhna éféktif dina 6-7 minggu. Glutathione S-transferase GST, énzim détoksifikasi penting dina cacing parasit, ieu mangrupakeun target vaksin utama jeung target ubar mun ngalawan schistosomiasis. Saluran ion kalsium Schistosome kiwari jadi hiji-hiijina target praziquantel nu dipikanyaho.

                                     

5. Hal nu kudu diperhatikeun

Saacan nginum ubar ieu, aya sababaraha hal nu kudu diperhatikeun, kayaning:

  • Jéntrékeun ka dokter min anjeun ngarandapan panyakit haté atawa limpa, gangguan ginjal jeung irama jantung, kejang, sarta sistiserkosis otak infeksi parasit dina otak.
  • Ulah nginum praziquantel mun anjeun boga riwayat alérgi kana praziquantel atawa kandungan nu aya di jerona,
  • Praziquantel bisa nyababkeun tunduh, jeung lieur, ulah mawa kendaraan sanggeus nginum ubar ieu.
  • Jéntrékeun ka dokter mun anjeun keur nginum antibiotik rifampin. Praziquantel teu meunang dipaké babarengan jeung ubar ieu,
  • Ulah nginum alkohol salila maké praziquantel kusabab bisa ningkatkeun éfék samping tunduh nu leuwih parna,
  • Jéntrékeun ka dokter mun anjeun keur nginum vitamin atawa ubar herbal séjénna, supaya dosis praziquantel bisa disaluyukeun.
  • Praziquantel bisa mangaruhan kandungan ASI. Ulah nyusuan bayi sacara langsung nepi ka tilu poé sanggeus nginum ubar ieu.
  • Kudu ati-ati mun ngarandapan panyakit sistiserkosis okular infeksi parasit dina panon saacan ngonsumsi praziquantel,


                                     

6. Interaksi Prazikuantel

Interaksi ubar bisa ngarobah gawé ubar atawa ngaronjatkeun résiko éfék samping nu leuwih serius. Ieu sababaraha ubar nu unteraksi jeung prazikuantel kayaning:

  • Klorokuin,pamakéan ubar ieu jeung prazikuantel bisa nurunkeun éfék tina ieu ubar,
  • Cimitidine,
  • Rifampin, pamakéan ubar ieu jeung prazikuantel bisa nurunkeun kadar praziquantel dina getih jeung nyieun gawéna teu éféktif, hal ieu bisa ningkatkeun éfék résiko,
  • Fosphenytoin,
  • Mitotane,
  • Lefamulin,
  • Carbamazepin, ngagabunngkeun ubar ieu jeung prazikuantel bisa nurunkeun kadar praziquantel,
  • Deksametason, ngagabunngkeun ubar ieu jeung prazikuantel bisa nurunkeun kadar praziquantel dina getih jeung nyieun gawéna teu éféktif.
                                     

7. Éfék samping

Éfék samping mangrupakeun hiji éfék nu teu dipiharep tina ubar. Éfék samping ieu bisa mangrupa-rupa di sababaraha jalma gumantung kana kaayaan panyakit, umur, beurat awak, jinis kelamin, étnis, jeung sababaraha kaayaan kaséhatan lianna. Ieu dihandap sababaraha éfék samping nu bisa karasa sanggeus nginum prazikuantel:

  • Awak carangkeul
  • Leungit kahayang keur dahar.
  • Tunduh, lieur, nyeri sirah, kacapéan
  • Sebel, utah, jeung nyeri beuteung
  • Arateul, hésé rénghap.
  • Panas awak, kejang, ratug jantung aritmia.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →