Back

ⓘ Teluk Tomini




Teluk Tomini
                                     

ⓘ Teluk Tomini

Teluk Tomini nyaèta salah sahiji teluk nu aya di Pulo Sulawesi, Indonèsia. Harti Teluk Tomini nu dumasar kana International Hydrographic Organization nyaéta salah sahiji perairan Kepulauan Hindia Wétan. Dumasar kana IHO batas belah wétan nu salaku "batas kulon Laut Maluku" hartina Tanjung Pasir Panjang jeung Tanjung Tombalilatu di pasisir nu pasebrangan. Teluk Tomini téh kaasup kana kawasan Zona Wallacea, nu mangrupakeun kawasan nu papisah ti Benua Asia atawa Australia. Teluk Tomini oge kaasup kana perairan semi katutup nu langsung bersinggungan jeung tilu propinsi nyaéta Sulawesi Kalèr, Sulawesi Tengah jeung Gorontalo; opat belas kabupatén atawa kota sarta dua puluh tilu daérah aliran sungai. Kabupatén di Propinsi Sulawesi Tengah anu wawatesan jeung Teluk Tomini aya tilu nyaéta Kabupatén Banggai, Kabupatén Poso, jeung Kabupatén Parigimoutong. Di Propinsi Gorontalo, aya dua nyaéta kabupaten jeung hiji kota, diantarana Kabupatèn Bualemo, Kabupatèn Gorontalo, jeung Kota Gorontalo. Sedengkeun di Propinsi Sulawesi Kalèr aya dina wilayah bagian luar biwir teluk nyaéta ku dua kabupatén jeung hiji kota, diantarana aya Kabupatèn Bolaang Mongondow, Kabupatèn Minahasa, jeung Kota Bitung. Teluk Tomini tèh kaasup tipeu pantai nu tebingna nangtawing, jero perairanna sakitar 4000 meter, miboga lega teluk sakitar 6 juta hektare, sarta miboga 1.031 hektare terumbu karang jeung 785.10 hektare leuweung bakau.

                                     

1. Pranala Luar

  • Limits of Oceans and Seas, 3rd ed. PDF, International Hydrographic Organization, 1953, diarsipkan dari versi asli PDF tanggal 2018-10-05, diakses tanggal 2015-10-06.