Back

ⓘ Situ Dal




Situ Dal
                                     

ⓘ Situ Dal

Situ Dal nyaéta hiji situ anu aya di Srinagar, nagara bagian Jammu jeung Kashmir, India. Situ ieu kawentar ku kaéndahanana, malahan mah ieu situ dilandi "sawarga di bumi India" jeung "intan makuta Srinagar". Situ ieu perenahna kira-kira 25 kilométer di Kota Srinagar, puseur dayeuh nagara bagian Jammu jeung Kashmir. Situ Dal mangrupa situ kadua panggedéna di nagara bagian éta.

Situ Dal sok dijadikeun tempat syuting pilem Bollywood, babaraha filmanu kungsi syuting di dieu nyaéta Jab Tak Hai Jaan, Mission Kashmir, Rockstar, jeung Notebook.

                                     

1. Sajarah

Dina basa Sangsekerta, Situ Dal disebut Mahasarit महासरित्. Dumasar sajarah kuna Sangsekerta, aya hiji lembur anu ngaranna Isabar anu dicicingan ku Batari Durga.

Nalika India diparéntah ku Kakaisaran Mughal, Situ Dal dijadikeun minangka tempat pikeun pakanci di usum panas. Kebon-kebon taraté dipelakan di pasisian situ, sarta taman-taman dijarieun, di antarana Shalimar Bagh jeung Nishar Bagh anu dijieun nalika jaman Kaisar Jahangir. Ti saprak Kaisar Aurangzeb tilar dunya di taun 1707, anu nyababkeun disintegrasi Kakaisaran Mughal, urang Pashtun di daérah sabudeureun situ jeung kota ngalobaan, sarta Kakaisaran Durrani Afghanistan maréntah Srinagar salila babaraha dékadeu. Tuluy di taun 1814, landeuh Kashmir, kaasup Srinagar, dianéksasi ku Raja Ranjit Singh ti Dogra Raj, saenggeus kitu, urang Sikh ngalobaan di wewengkon ieu salila 27 taun. Salila Dogra Raj ngawasaan Kashmir, Srinagar dijadikeun puseur dayeuhna.

Nalika mangsa Kamaharajaan Britania, pamingpin Kashmir ngantepkeun Inggris datang ka Srinagar, tapi teu ngijinkeun Inggris pikeun ngawangun wangunan. Pikeun nyiasatan, Inggris maréntahkeun pikeun nyieun imah kapal anu méwah di luhureun cai anu matak maranéhna bisa nempo kaéndahan situ jeung pagunungan.

Ti saprak kamerdikaan India, imah kapal ieu diwangun sarta dikokolakeun ku urang Hanji Kashmir, anu geus nyicingan ieu situ salila mangabad-abad, ngabudidayakeun taman apung, pasar apung, sarta gaya hirup anu unik di luhureun cai.

                                     

2.1. Pariwisata Taman Mughal

Di sisi-sisi situ, aya babaraha taman anu dijieun nalika jaman Kakaisaran Mughal, sarta aya kénéh nepi ka kiwari, di antarana nyaéta Shalimar jeung Nirshat Bagh. Salian dua taman éta, aya ogé titinggal Kakaisaran Mughal anu séjénna, saperti Masjid Hazratbal, Situ Nigeen, Chashme Shahi, Hari Parbat, Kuil Shankaracharya, jeung komplék pamakaman Mughal anu ngaranna Muzar e Shura.

                                     

2.2. Pariwisata Shikara

Di Situ Dal, urang bisa ngurilingan ieu situ maké parahu leutik anu ngaranna shikara. Shikara mangrupa parahu dayung leutik anu luhurna diterpalan. Shikara geus jadi ikon wisata anu kasohor di Situ Dal. Wisatawan bisa nyaba ka tempat-tempat wisata di sabudeureun situ maké shikara. Salian ti pikeun wisata, shikara ogé dijadikeun imah ku warga lokal.

                                     

2.3. Pariwisata Pasar apung

Di Situ Dal ogé aya pasar apung tina shikara. Biasana, pasar apung ieu buka kira-kira jam 5 subuh. Di luhur parahu, biasana patani ngadagangkeu hasil panénna. Kadang ogé aya nu barter barang daganganna. Saliah ti hasil tatanén, di pasar apung ogé sok didagangkeun cinderamata anu unik jeung antik pikeun wisatawan.

                                     

3. Hidrologi

Situ Dal miboga lega 18 kilométer pasagi, sarta jerona 6 méter anu pangjerona. 18 kilométer ieu kaasup aréa tanah baseuh anu legana 21.1 kilométer pasagi. Dina tanah baseuh éta, aya taman apung anu dina basa Kashmiri disebut "Rad" tumuwuh ku kembang lotus ti bulan Juli nepi ka Agustus. Situ ieu kabagi ogé jadi opat legok basin, nyaéta Gagribal, Lokut Dal, Bod Dal jeung Nigeen. Babaraha bagian situ ieu beku nalika usum tiris.

Di beulah kaléh situ, aya susukan anu masok kira-kira 80 persén cai ka situ ieu. Sedengkeun di kulon-kiduleun Situ Dal, aya susukan anu ngocorkeun cai kaluar ka anak Walungan Jhelum. Paralel jeung susukan nu tadi, aya kanal anu dilapisan ku batu anu ngahubungkeun situ jeung anak walungan. Kanal ieu digunakeun pikeun kaluar-asupna kapal sarta nyegah taman apung kakeueum nalika caah.

Kadieunakeun, kualitas cai di Situ Dal beuki goréng di dua dékadeu ahir ieu. Daérah sisi anu lega geus diréklamasi sarta geus dijieun jadi taman apung. Hotél-hotél jeung pamodokan diwarangun di sisi situ. Hal ieu nyababkeun limbah dipariceunan ka situ tanpa diolah heula, anu antukna ngotoran lingkungan, jeung nimbulkeun masalah kaséhatan.

Masalah lingkungan utama nyaéta tumuwuhna gulma anu loba teuing, cai anu geus teu hérang deui, sarta aktivitas mikroba anu réa. Proyék Pengembangan Situ Dal dijieun di taun 1978 sarta Pamaréntah Jammu jeung Kashmir ngadopsi kalawan babaraha modifikasi. Dorongan utama di proyék ieu nyaéta pikeun menerkeun lingkungan situ maké pendekatan fisik jeung biologis. Kiwari, proyék ieu keur lumangsung.