Back

ⓘ Muhammad al-Idrisi




Muhammad al-Idrisi
                                     

ⓘ Muhammad al-Idrisi

Abu Abdullah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani as-Sabti, atawa katelah al-Idrisi, nyaéta urang Arab Maroko ahli geografis muslim, kartograper jeung Egiptolog anu cicing di Palérmo, Sisilia di karaton Raja Roger II, sanggeus nyirorotna Islam Kidul Italia. Muhammad al-Idrisi lahir di Ceuta, jadi kagolong ti Almurafid. Anjeunna nyieun Tabula Rogeriana, salah sahiji peta dunya abad anu pangmajuna.

Al-Idrisi ngalalana nepi ka Portugal, Pyrenees, basisir Atlantik Prancis, Hungaria, sareng Jórvík ayeuna katelah York.

                                     

1. Nuzhatul Musytaq

Marengan petana, al-Idrisi nulis kompilasi émbaran géograpis anu dijudulan Kitab nuzhatul musytaq fikhtiraq al-afaq. Judulna ditarjamahkeun jadi The book of pleasant journeys into faraway lands atawa The pleasure of him who longs to cross the horizons. Ieu kitab geus disalin kana salapan naskah, tujuh di antarana ngandung peta.

Publikasi jeung tarjamahan

Téks anu ringkes medal di Roma taun 1592 kalayan judul: De geographia universali atawa Kitāb Nuzhat al-mushtāq fī dhikr al-amsār wa-al-aqtār wa-al-buldān wa-al-juzur wa-al-madā in wa-al-āfāq. Ieu minangka salasahiji buku arab anu munggaran dicitak. Tarjamahan munggaran anu asli tina basa Arab kana basa Latin.

                                     

2. Sumber

  • Ferrer-Gallardo, X. sareng Kramsch, OT 2016, Revisiting Al-Idrissi: Uni Éropa sareng Euro Front Nusantara Tengah. Tijdschrift voor economische en sociale geografie, 107: 162-176. doi: 10.1111 / tesg.12177
  • Ahmad, S. Maqbul, ed. and trans. 1960, India and the neighbouring territories in the "Kitab nuzhat al-mushtaq fikhtiraq al-afaq" of al-Sharif al-Idrisi, Leiden: Brill.
  • Ahmad, S. Maqbul 1992, "Cartography of al-Sharīf al-Idrīsī", di Harley, J.B.; Woodward, D., The History of Cartography Vol. 2 Book 1: Cartography in the traditional Islamic and South Asian Societies PDF, Chicago: University of Chicago Press, pp. 156–174, ISBN 978-0-226-31635-2 Ahmad, S. Maqbul 1992, "Cartography of al-Sharīf al-Idrīsī", di Harley, J.B.; Woodward, D., The History of Cartography Vol. 2 Book 1: Cartography in the traditional Islamic and South Asian Societies PDF, Chicago: University of Chicago Press, pp. 156–174, ISBN 978-0-226-31635-2 Ahmad, S. Maqbul 1992, "Cartography of al-Sharīf al-Idrīsī", di Harley, J.B.; Woodward, D., The History of Cartography Vol. 2 Book 1: Cartography in the traditional Islamic and South Asian Societies PDF, Chicago: University of Chicago Press, pp. 156–174, ISBN 978-0-226-31635-2.
  • Al-Idrisi 1970–1984, Opus geographicum: sive "Liber ad eorum delectationem qui terras peragrare studeant." 9 Fascicles dalam Arabic, Edited by Bombaci, A. et al., Naples: Istituto Universitario Orientale. Édisi kritis tina téks Arab.
  • Al-Idrisi 1592, De Geographia Universali: Kitāb Nuzhat al-mushtāq fī dhikr al-amsār wa-al-aqtār wa-al-buldān wa-al-juzur wa-al-madā in wa-al-āfāq, Rome: Medici.
  • Jaubert, P. Amédée, trans. & ed. 1836–1840, Géographie dÉdrisi traduite de larabe en français daprès deux manuscrits de la Bibliothèque du roi et accompagnée de notes 2 Vols, Paris: Limprimerie Royale. Jilid 1: Gallica / Internet Archive ; Jilid 2: Gallica / Internet Archive. Tarjamahan lengkep Nuzhat al-mushtāq fī ikhtirāq al-āfāq kana basa Perancis.
  • Levtzion, Nehemia; Hopkins, John F.P., ed. 2000, Corpus of Early Arabic Sources for West Africa, New York, NY: Marcus Weiner Press, pp. 104–131, ISBN 978-1-55876-241-1 Levtzion, Nehemia; Hopkins, John F.P., ed. 2000, Corpus of Early Arabic Sources for West Africa, New York, NY: Marcus Weiner Press, pp. 104–131, ISBN 978-1-55876-241-1. Mimiti diterbitkeun dina 1981. Bagéan dina Maghrib sareng Sudan ti Nuzhat al-mushtaq fi ikhtiraq al-afaq.
  • Sionita, Gabriel; Hesronita, Joannes, trans. & eds. 1619, Geographia nubiensis: id est accuratissima totius orbis in septem climata divisi descriptio, continens praesertim exactam vniuersae Asiae, & Africae, rerumq in ijs hactenus incognitarum explicationem, Paris: Hieronymi Blageart.