Back

ⓘ Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsiér



Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsiér
                                     

ⓘ Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsiér

Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsier, oge disingkat Kapunahan K-T disebut ogé Kapunahan Kapur Térsiér mangrupakeun periodé kapunahan spésies, kira-kira 65.5 juta taun ka pengker anu ngaleungitkeun 80 persén spésies di atanapi caket pisan di wates antara Periodé Cretaceous sareng Paleogena. Kapunahan K-T dicirikeun ku ngaleungitkeun seueur garis sato anu penting unsur Éra Mésozoikum, kalebet ampir dinosaurus sareng seueur invértébrata laut. Kapunahanna nampi namina tina kecap Jérman Kreide, hartosna "Kapur", sareng kecap térsiér, anu sacara tradisional dipaké pikeun ngajelaskeun periodé waktos dina periodé Paléogene sareng Néogene. Kapunahan K-T rangking katilu dina parah tina lima épisodé kapunahan utama anu tanda baca jangka waktos géologis.

                                     

1. Panyabab

Panginten meureun aya sababaraha sabav anu béda pikeun kapunahan massal kapur-térsier, tapi naon anu disatujuan sacara umum nyaéta yén katalis utama kapunahan nyaéta astéroid 10 - 15 km atanapi komét anu tumiba ka ayeuna semenanjung Yucatan; Meksiko, sareng ngawangun kawah Chicxulub. Anging sabab tiasa ngaleubeutkeun Deccan Traps. Aneh cekap, babandingan kapunahan clades anu dipangaruhan ku kapunahan nunjukkeun yén kapunahan tungtungna parantos dipasihan deui éntri éjékta kana suasana saatos dampak lumangsung.

                                     

1.1. Panyabab Hipotésis kapunahan alternatip

Aya sababaraha perdebatan sésana ngeunaan sabab pasti tina kapunahan Kapur-Tersiér, sareng sababaraha urang percanten yén peristiwa ieu sabenerna disababkeun ku hal anu sanés tina astéroid, sacara umum buktina langkung resep kana kombinasi faktor kalebet Deccan Trap sareng tabrakan, tapi tabrakan pasti faktor utama. Sanaos didiskusikeun naha dinosaurus atanapi parantos ngalaman turunna sateuacanna di Peristiwa kapunahan Kapur-Tersiér, hiji kajadian anu diterbitkeun dina jurnal The Proceedings of the National Akademi of Sciences nganalisa anu lengkep pikeun pertama kalina sareng mendakan yén data ngadukung panjang turunna istilah antara dinosaurus non-avian sateuacan kapunahan massal ahir periodé Cretaceous.

                                     

2. Rasio kapunahan

Biomas cai tawar umumna kurang kapangaruhan ku kajadian kapunahan K-T dibandingkeun pérsida téréstrial atanapi laut, sareng amfibi khususna henteu umumna dipangaruhan ku kajadian kapunahan, ngan ukur sababaraha punah di antawisna. Organismeu téréstrial parah, sareng kapunahan unggal manuk di luar Néornithes, sadaya Ptérosaurus, sadaya dinosaurus non-avia, sadaya kelompok mamalia. Samudra ogé pencét ogé, sareng ampir unggal Réptil laut di luar kuya laut bakal punah, teu aya deui kapunahan ammonit.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →