Back

ⓘ Stasion Cirebon




Stasion Cirebon
                                     

ⓘ Stasion Cirebon

Stasion Cirebon - ilahar ogé disebut Cirebon Kejaksan atawa Kejaksan wungkul - nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Kebonbaru, Kejaksan, Kota Cirebon. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +4 m ieu mangrupa stasion panggedéna anu dikokolakeun ku PT Kereta Api Indonesia Daérah Operasi III Cirebon.

Kiwari ieu stasion ngalayanan karéta api kelas éksekutip, kelas bisnis, jeung kelas campuran anu ngaliwatan Kota Cirebon, ditambah KA Jayakarta Prémium jeung KA Tawang Jaya Prémium. Pikeun réréana karéta api kelas ékonomi jeung sawaréh kelas campuran KA Bogowonto jeung KA Mataram, dilayanan di Stasion Cirebon Prujakan.

                                     

1. Sajarah

Staatsspoorwegen mimiti ngawangun jalur karéta api di Cirebon ti saprak tungtung dékadeu 1900-an. Jalur anu ngan nepi Cikampék dipanjangan deui pikeun ngalayanan panumpang karéta api di Cirebon. Di tanggal 3 Juni 1912, jalur karéta api Cikampék-Cirebon bérés diwangun sarta mangrupa bagian ti pangwangunan jalur karéta api ka Purwokerto jeung Kroya. Jalur anu ka Cirebon difungsikeun pikeun ngahubungkeun jalur SS jeung jalur Semarang–Cheribon Stoomtram Maatschappij SCS. Di tanggal 1 Nopémber 1914, dua stasion éta bisa kahubungkeun.

Gedong Stasion Cirebon nu kiwari ieu diwangun taun 1920 dumasar karya arsiték Pieter Adriaan Jacobus Moojen 1879–1955 dina gaya arsitéktur campuran art nouveau jeung art deco. Dua menara na anu kiwari aya tulisan Cirebon ", baheula aya tulisan kaartjes karcis di beulah kénca sarta bagage bagasi di beulah katuhu. Di taun 1984, gedong stasion ieu dicét bodas.

                                     

2. Wangunan jeung tata letak

Stasion ieu miboga tujuh jalur karéta api kalawan jalur 2 jeung 3 minangka sepur lurus sarta dilengkepan ku fasilitas dipo lokomotip jeung dipo karéta api di beulah ngalér-ngétan kompléks stasion.

Di taun 2011 stasion ieu jeung Stasion Prujakan direnovasi kalawan ngajangkungan péron stasion sarta nambah jalur jeung fasilitas nu aya. Salian ti éta, tempat pacabangan jalur ka Purwokerto-Kroya dipindah anu asalna di Stasion Cirebon jadi di Stasion Prujakan.

Pikeun ngahubungkeun péron anu aya di stasion ieu, kiwari geus aya torowongan handap taneuh, jadi panumpang teu kudu meuntas rél pikeun ka péron jalur anu dituju.

                                     

3. Layanan karéta api

Kelas bisnis

Madiun Tambahan Mantab, jurusan Jakarta jeung jurusan Madiun liwat Semarang

Kelas ékonomi AC prémium

  • Tawang Jaya Prémium, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang
  • Jayakarta Prémium, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya
                                     

3.1. Layanan karéta api Kelas éksekutip

  • Sembrani régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya
  • Gajayana régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Malang
  • Argo Lawu régulér jeung fakultatif, jurusan Jakarta jeung jurusan Solo
  • Argo Muria régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang
  • Bangunkarta, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya liwat Semarang-Madiun
  • Taksaka régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Yogyakarta
  • Argo Bromo Anggrék, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya aya karéta éksekutip jenis luxury
  • Argo Sindoro régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang
  • Purwojaya régulér jeung tambahan, jurusan Jakarta jeung jurusan Kroya nyambung ka Cilacap
  • Bima, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya nyambung ka Malang
  • Argo Dwipangga régulér jeung fakultatif, jurusan Jakarta jeung jurusan Solo


                                     

3.2. Layanan karéta api Kelas campuran

  • Singasari, jurusan Jakarta jeung jurusan Blitar éksekutip-ékonomi AC plus
  • Ranggajati, jurusan Surabaya nyambung ka Jember éksekutip-bisnis, kadang ditambahan kelas ékonomi AC plus
  • Senja Utama Solo, jurusan Jakarta jeung jurusan Solo éksekutip-ékonomi AC prémium
  • Ciremai régulér jeung tambahan, jurusan Cikampék nyambung ka Bandung jeung Semarang éksekutip-bisnis
  • Harina, jurusan Cikampék nyambung ka Bandung jeung jurusan Surabaya éksekutip-ékonomi AC prémium
  • Fajar Utama YK, jurusan Jakarta jeung jurusan Yogyakarta éksekutip-ékonomi AC prémium
  • Sawunggalih, jurusan Jakarta jeung jurusan Kutoarjo éksekutip-ékonomi AC prémium
  • Senja Utama YK, jurusan Jakarta jeung jurusan Yogyakarta éksekutip-ékonomi AC prémium
  • Gumarang, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya éksekutip-bisnis
  • Fajar/Senja Utama Cirebon, jurusan Jakarta éksekutip-ékonomi AC prémium
                                     

3.3. Layanan karéta api Kelas ékonomi AC prémium

  • Tawang Jaya Prémium, jurusan Jakarta jeung jurusan Semarang
  • Jayakarta Prémium, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya
                                     

3.4. Layanan karéta api Papasan jeung pasusulan

  • KA Senja Utama Solo jurusan Solo KA 116 papasan jeung KA Brantas jurusan Jakarta KA 175 anu ngaliwat langsung
  • KA Sawunggalih jurusan Kutoarjo KA 124A papasan jeung KA Bengawan jurusan Jakarta KA 183 anu ngaliwat langsung
  • KA Sawunggalih jurusan Jakarta KA 123A papasan jeung KA Menoréh jurusan Semarang KA 150 anu ngaliwat langsung
  • KA Taksaka jurusan Yogyakarta KA 52 disusul luar biasa ku KA Sawunggalih Tambahan jurusan Kutoarjo PLB 7040A anu ngaliwat langsung
  • KA Tegal Bahari jurusan Jakarta Gambir KA 61 disusul ku KA Majapahit jurusan Jakarta Pasar Senén KA 141 anu ngaliwat langsung
  • KA Sembrani jurusan Jakarta KA 47 papasan jeung KA Progo jurusan Yogyakarta KA 186 anu ngaliwat langsung
  • KA Jayabaya jurusan Jakarta KA 146/143 papasan luar biasa jeung KA Taksaka Tambahan jurusan Yogyakarta PLB 7012A anu ngaliwat langsung
  • KA Tegal Bahari jurusan Jakarta KA 65 papasan jeung KA Matarmaja jurusan Malang KA 172 anu ngaliwat langsung
  • KA Taksaka jurusan Yogyakarta KA 52 papasan jeung KA Menoréh jurusan Jakarta KA 149 anu ngaliwat langsung
  • KA Argo Bromo Anggrék jurusan Jakarta KA 1 papasan jeung KA Bengawan jurusan Solo KA 184 anu ngaliwat langsung
  • KA Sawunggalih jurusan Jakarta KA 121A papasan jeung KA Tegal Éksprés jurusan Tegal KA 210 anu ngaliwat langsung
  • KA Taksaka jurusan Yogyakarta KA 54 papasan jeung KA Gajah Wong jurusan Jakarta KA 153 anu ngaliwat langsung
  • KA Ciremai Tambahan jurusan Semarang KLB 12897/12988 papasan luar biasa jeung KA Kutojaya Utara jurusan Jakarta KA 191A anu ngaliwat langsung
  • KA Argo Sindoro Tambahan jurusan Semarang PLB 7004 disusul luar biasa ku KA Kutojaya Utara Tambahan jurusan Kutoarjo PLB 7038B anu ngaliwat langsung
  • KA Purwojaya jurusan Kroya nyambung ka Cilacap KA 58/59 papasan luar biasa jeung KA Sawunggalih Tambahan jurusan Jakarta PLB 7039A anu ngaliwat langsung
  • KA Singasari jurusan Blitar KA 156A disusul ku KA Jayabaya jurusan Malang KA 144/145 anu ngaliwat langsung
  • KA Ciremai jurusan Cikampék nyambung ka Bandung KA 97/100 papasan luar biasa jeung KA Brantas Tambahan jurusan Blitar PLB 7032A anu ngaliwat langsung
  • KA Cirebon Éksprés ti Jakarta KA 68 papasan jeung KA Tegal Éksprés jurusan Jakarta KA 209 anu ngaliwat langsung
  • KA Tawang Jaya Tambahan jurusan Semarang PLB 7042 papasan jeung KA Gaya Baru Malam Selatan jurusan Jakarta KA 173, duanana sarua-rua ngaliwat langsung
  • KA Argo Sindoro Tambahan jurusan Jakarta PLB 7003 papasan luar biasa jeung KA Brantas jurusan Blitar KA 176 anu ngaliwat langsung
  • KA Tegal Bahari jurusan Tegal KA 64 papasan luar biasa jeung KA Mataram jurusan Jakarta PLB 7029B dan juga disusul KA Bengawan jurusan Solo KA 184 anu duanana ngaliwat langsung
  • KA Argo Bromo Anggrék jurusan Jakarta KA 3 papasan jeung KA Tawang Jaya jurusan Semarang KA 202 anu ngaliwat langsung
  • KA Senja Utama Solo jurusan Jakarta KA 115 disusul ku KA Gajah Wong anu jurusanna sarua KA 153 anu ngaliwat langsung
  • KA Taksaka Tambahan jurusan Jakarta PLB 7013A papasan luar biasa jeung KA Kutojaya Utara Tambahan jurusan Kutoarjo PLB 7038B anu ngaliwat langsung


                                     

4. Jadwal karéta api

Ieu mangrupa jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Cirebon per 1 Juni 2019 révisi Gapéka 2017.

  • KA Régulér
  • KA Tambahan beroperasi nalika mangsa lebaran jeung natal-taun anyar; kadang ogé pas poé libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu

Keterangan:

*): Biasana ngan dioperasikeun di ahir pekan-pekan nu tangtu sarta libur nasional. Komo pas lebaran, natal, jeung taun anyar.

**): Biasana dijalankeun sakali éwang.

                                     

5. Insidén

  • Di tanggal 18 April 2009 jam 20.45, sawaréh rohangan tunggu VIP di Stasion Cirebon kahuruan. Kahuruan asalna tina paniis udara anu aya dina rohangan éta. Saacan seuneu kamana-mana, petugas stasion jeung petugas anu mareuman kahuruan kaburu mareuman éta seuneu.
  • Di tanggal 2 Séptémber 2001 pukul 3.45, KA Empu Jaya nabrak lokomotip KA Cirebon Éksprés anu eukeur langsir. Ku sabab kitu, mangpuluh-puluh panumpang tiwas jeung luka-luka, sarta jalur karéta api lintas kalér kaganggu sarta jalur karéta api kapaksa dialihkeun ka lintas kidul.
                                     
  • Stasion Karanganyar KA nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Karanganyar, Karanganyar, Kebumén. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran 14
  • 846243 108.801849 Stasion Losari LOS nyaéta stasion karéta api kelas III leutik anu perenahna di Panggangsari, Losari, Cirebon Stasion anu aya dina tingkat
  • Stasion Bedilan BEL nyaéta stasion karéta api nonaktip anu perenahna di Pabedilan, Cirebon Stasion ieu teu aktip ku sabab okupansi panumpangna anu
  • Stasion Bangoduwa BDW nyaéta stasion karéta api kelas III leutik anu perenahna di Bangodua, Klangenan, Cirebon Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran
  • Stasion Malang ML nyaéta stasion karéta api kelas A anu perenahna di Kiduldalem, Klojén, Malang. Stasion anu luhurna 444 mdbs ieu kaasup ka Daérah Operasi
  • Stasion Surabaya Gubeng SGU nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Gubeng, Gubeng, Surabaya. Stasion anu boga kaluhuran 5 méter ieu mangrupa
  • Stasion Luwung LWG nyaéta stasion karéta api kelas III leutik anu perenahna di Luwung, Mundu, Cirebon Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran 7 m ieu

Users also searched:

...
...
...