Back

ⓘ Bérlin




Bérlin
                                     

ⓘ Bérlin

Bérlin) nyaéta puseur dayeuh jeung kota panggedéna di Jérman dina luas jeung populasina. Ieu kota mangrupa salah sahiji ti 16 nagara bagéan féderal Jérman. Ieu kota dikurilingan ku nagara bagéan Brandenburg, nu deukeutan jeung puseur dayeuhna, Potsdam. Duanana pernahna di tengah wewengkon puseur dayeuh Bérlin-Brandenburg, nu pangeusina kira-kira genep juta jeung luasna leuwih ti 30.000 km², wewengkon métropolitan katilu panggedéna di Jérman saanggeus wewengkon Rhein-Ruhr jeung Rhein-Main.

Bérlin pernahna di kadua sisi tepi Walungan Spree, nu ngalir ka Walungan Havel budak Walungan Elbe di kulon Spandau. Di antara sipat topografi utama ieu kota téh nyaéta loba situ di kulon jeung tenggara wewengkon nu diwangun ku walungan Spree, Havel, jeung Dahme situ nu panggedéna nyaéta Situ Müggelsee. Ku sabab pernahna di Dataran Éropa, Bérlin kapangaruh ku iklim usuman sedeng. Kurang leuwih sapertilu wewengkon kota diwangun ku leuweung, taman, kebon, walungan, kanal, jeung situ. Ieu kota pernahna di wewengkon dialék Jérman Tengah, dialék Bérlin jadi jenis lian ti dialék Lusatia-New March.

                                     
  • Républik Afrika Tengah merdéka ti Perancis. 1961 - Témbok Bérlin nu misahkeun Bérlin Kulon jeung Bérlin Wétan mimiti diwangun ku pamaréntah Jérman Wétan. 1999
  • Wegéner, sacara lengkep Alfréd Lothar Wegéner, lahir 1 Nopémber 1880, Bérlin Jérman - ahir. Nopémber 1930, Greenland Metéorogis Jérman jeung géofisika
  • Parlemén Jérman mutuskeun pikeun mindahkeun deui puseur dayeuh ti Bonn ka Bérlin 2003 - Yayasan Wikimédia diadegkeun. 2018 - Présidén AS Donald Trump néken
  • 1989 Jerman Wétan muka pos pamariksaan di Témbok Bérlin ngijinkeun wargana pikeun nyaba ka Bérlin Kulon. 1993 Stari Most, jambatan kolot di Kota Mostar
  • wetonna Mickey. 1943 Perang Dunia II: Patempuran Bérlin 440 pasawat Angkatan Udara Inggris ngabom Bérlin ngabalukarkeun ngan saeutik karusakan sarta maténi
  • Elektromote pibakaleun beus troli diuji coba ku Werner von Siemens di Bérlin 1911 Universitas Tsinghua, salah sahiji universitas utama di Cina daratan
  • Konrad Zuse midangkeun Z3, komputer otomatis munggaran nu bisa diprogram, di Bérlin 1942 Perang Dunia II: Patempuran Kharkov Kadua: Di wétaneun Ukraina
  • Kapp Putsch sacara singket nyingkirkeun pamaréntahan Républik Weimar ti Bérlin 1930 Béja panimuan Pluto dibéwarakeun ku Observatorium Lowell. 1940
  • Piala Dunia FIFA 2006 dimimitian ku upacara bubuka di Stadion Olimpiade Bérlin Jérman. 2013 Edward Snowden ngabolékerkeun manéh ka balaréa minangka
  • ditémbak tur nemasing pati ku pangawal Turki. 2016 Serangan mobil di Bérlin Jérman, nelasan sarta nyideraan réa jelema di hiji Pasar Natal. 1906

Users also searched:

...
...
...