Back

ⓘ Gunung Tambora



Gunung Tambora
                                     

ⓘ Gunung Tambora

Gunung Tambora mangrupakeun Gunung Strato aktif anu aya di Pulo Sumbawa, Nusa Tenggara Barat, Indonésia. Gunung ieu ayana di dua kabupaten, Kabupaten Dompu anu bagianana aya lereng palebah kulon jeung kidul jeung Kabupaten Bima anu bagianana aya lereng palebah wétan sareng kalér. Gunung Tambora kabentuk kusabab ngaréduksi zona aktif dihandapeunana. Baheula, jangkungna Gunung Tambora ngahontal sakitar 4.300 m anu ngajadikeun gunung ieu mangrupikeun puncak anu pangluhurna di Indonésia dina jaman baheula.

Aktivitas vulkanik gunung eta puncakna dina letusan April 1815, nu nepi ka skala na tujuh VEI. Letusan vulkanik panggedena saprak letusan Taupo dina taun 181. Sora letusan kacatet kadangu ka pulo Sumatra, leuwih ti 2.000 km ka kulon. Hujan abu vulkanik lumangsung di Kalimantan, Sulawesi, Jawa, sarta Maluku. Letusan éta sahenteuna 71.000 urang jeung 11.000 - 12.000 diantarana nu jadi korban langsung. Sababaraha panalungtik merkirakeun jumlah korban jiwa nepi 92.000 jalma, tapi inohong ieu téh diragukeun sabab dianggap gédé teuing. Letusana oge ngabalukarkeun parobahan iklim dunya dina waktu éta. Taun saterusna 1816 ieu mindeng disebut minangka taun tanpa usum panas jeung cuaca robah drastis di Amérika Kalér jeung Éropa alatan lebu anu dihasilkeun. Kajadian ieu ngabalukarkeun gagal panén jeung maot tina tatanén masa anu dina gilirannana ngabalukarkeun ogé wabah kalaparan dina abad ka-19.

Grup arkéolog dina hiji penggalian taun 2004 di wewengkon Gunung Tambora, manggihan sesa budaya anu dikubur 3 méter di handap endapan piroklastik ti tahun 1815. Papanggihan ieu mindeng disebut minangka Pompeii Wétan alatan kasaruaan jeung Kota Pompeii di Italia nu dikubur ku bahan vulkanik.

                                     

1. Géografi

Gunung Tambora anu perenahna di Pulo Sumbawa nu mangrupa bagian tina Nusa Tenggara pulo. Gunung ieu mangrupa bagian ti busur Sunda, tali pulo vulkanik nu ngabentuk ranté kidul pulo Indonesia. Tambora ngabentuk semenanjungna sorangan di pulo Sumbawa disebut Sanggar semenanjung. Di sisi kalér samenanjung, aya pulo flores, jeung ka kidul aya teluk Saléh jeung panjang 86 km sarta rubak 36 km. Di mimiti teluk Saleh, aya hiji pulo leutik disebut Mojo.

Salian seismologis jeung volcanologis anu observasi aktivitas vulkanik, gunung Tambora nyaéta hiji wewengkon panalungtikan ilmiah ahli ngeunaan jaman baheula jeung biologi. Gunung ieu ogé metot wisatawan naek gunung jeung aktivitas satwa. Dompu jeung Bima nyaeta hiji kota nu aya pangdeukeutna ka gunung. Dina léréng gunung Tambora, aya sababaraha desa. Di wétan aya désa sanggar. Di kaler, désa Doro Peti jeung Pesanggrahan désa. Di kulon, aya désa Calabai.

Aya dua jalur pikeun ngahontal téh nutupan kaldéra gunung Tambora. Kahiji jalan dimimitian ti désa Doro Mboha nu aya dina tenggara sisi gunung Tambora. Rute nu kieu diaspal jalan ngaliwatan perkebunan jambu kacang nepi ka pamustunganana ngahontal jangkungna 1150 m di luhur permukaan laut. Rute ieu tungtungna di bagian kidul téh nutupan kaldéra jeung jangkungna 1950 nu m nu bisa kahontal ku pertengahan jalur. Lokasi ieu biasana dipaké salaku hiji kemah pikeun niténan aktivitas vulkanik sabab eta ngan nyokot hiji jam pikeun ngahontal téh nutupan kaldéra. Nu kadua rute dimimitian ti désa Pancasila dina sisi kaler gunung Tambora. Lamun ngagunakeun rute ieu, mangka téh nutupan kaldéra ngan bisa kahontal ku suku.

                                     

2. Tumbu luar

  • "Gunung berapi dan vulkanik Indonesia". Cascades Volcano Observatory. USGS.
  • "Tambora". Global Volcanism Program. Institusi Smithsonian.
  • "Tambora, Sumbawa, Indonesia". Volcano World. Departmen Geosains di Universitas Negara Oregon.
  • View ti WikiSatellite di WikiMapia
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →