Back

ⓘ Goréngan



Goréngan
                                     

ⓘ Goréngan

Goréngan nyaéta mangrupa-rupa jenis kadaharan nu dianclomkeun kana adonan tipung jeung satuluyna digoréng keueum kana minyak goréng panas nu loba. Goréngan kaasup caneuteun nu kawilang kasohor, boh di wewengkon Sunda, umumna di sakuliah Indonésia. Ieu goréngan loba dijual di sisi jalan, aya nu disuguhkeun di warung, aya ogé nu ngider dina gorobag atawa dina tanggungan. Bahan-bahan nu ilahar dijieun goréngan diantarana cau, témpé, tahu, oncom, boléd, dangdeur, aci hui, sukun, jeung bala-bala. Salah sahiji jenis goréngan nu kasohor pisan nu asalna ti wewengkon Sunda nyaéta tahu Sumedang. Perkedél ogé asup kana kategori goréngan. Goréngan biasana didaharna sok jeung saos, sambel atawa ngeletuk céngék.

                                     

1. Di sakuliah dunya

Afrika Kidul

Goréng waluh, nu biasa disuguhkeun jeung gula kayu manis, kasohor kacida di Afrika Kidul.

Iran

Rupa-rupa Iran disebut Kuku anu asalna dina versi anu béda-béda sapertos kentang sareng anu nganggo jamu.Ing jinis fritter sami sareng hiji kerak.

Jepang

Dina asakan Jepang, tempura nyaéta sayuran atanapi kadaharan laut anu dicelup sareng digoreng dina adonan anu garing sareng janten tuangeun umum pikeun tuangeun.

Tiongkok

Sapanjang Cina, fritters dijual di jalan raya. Éta panginten ngandung babi, tapi biasana vegetarian.

                                     

1.1. Di sakuliah dunya Amérika Sarikat

Di Amérika Sarikat mah goréngan téh sarupaning caneuteun nu dijieun tina bahan dasar adonanna téh campuran endog, tipung tarigu, tipung jagong, jeung susu nu tuluy digoréng sangkan adonna liket ngahiji mangsa digoréngna. Goréng jagong mangrupa goréngan nu kawas bala-bala ngan bahanna tina jagong beunang mocélan. Goréng apel nu sohor kacida, sanajan ieu goréng apel di Amérika mah teu cara nu di Inggris. Ari baheulana mah goréng apel di Amérika Sarikat téh dijieunna sarua kawas nu di Inggris, ku cara nyiksikan apel, tuluy nganclomkeunna kana adonan jeung digoréng wéh. Kuéh kerang jeung kuéh keuyeup gé mangrupa jenis goréngan. Aya deui has lokal lianna nyaéta "goréngan zucchini ".

                                     

1.2. Di sakuliah dunya Britania Raya

Di toko lauk jeung kiripik Inggris, lauk jeung kiripik téh sok dibaturan ku "goréngan", nu dimaksudna mah kayaning siksikan kentang, cingcin ganas, cingcin apel atawa kacang polong becey, digoréng jeung adonan. Nu mantak disebutna: "goréng kentang", "goréng ganas", "goréng apel", "goréng polong", jsb. Boh di imah boh di sakola, goréngan sakapeung sok dijieun tina daging, utamana mah tina spam jeung daging kornét.

                                     

1.3. Di sakuliah dunya India

Fritters mangrupikeun jajanan jalanan anu kasohor di sakumna Asia Kidul sareng biasa disebut pakora pakoda atanapi bhajji bhajia dina parlance lokal - bhaji bawang ogé ngagaduhan popularitas anu tinggi di luar negeri sareng di bumi. Di nagara kidul Kerala, Banana Fritters pisan populerna dikenal sareng Pazhampori പഴംപൊരി.

                                     

1.4. Di sakuliah dunya Iran

Rupa-rupa Iran disebut Kuku anu asalna dina versi anu béda-béda sapertos kentang sareng anu nganggo jamu.Ing jinis fritter sami sareng hiji kerak.

                                     

1.5. Di sakuliah dunya Jepang

Dina asakan Jepang, tempura nyaéta sayuran atanapi kadaharan laut anu dicelup sareng digoreng dina adonan anu garing sareng janten tuangeun umum pikeun tuangeun.

                                     

1.6. Di sakuliah dunya Koréa

Dina asakan Korea, fritters dikenal salaku twigim 튀김. Hidangan twigim anu populer kalebet dak-twigim hayam, gim-mari-twigim gandum laut, goguma-twigim kentang amis, gul-twigim tiram, ojingeo-twigim cumi-cumi, sareng saeu-twigim udang.

                                     

1.7. Di sakuliah dunya Malaysia

Di Malaysia sareng Brunei, biasana umum pikeun jinis fritter anu disebut "cucur" sapertos yam, kentang amis sareng cau janten digoréng ku jalan sisi dina wok ageung sareng dijual janten jajan. Di Filipina, tukang goreng endog disebut kwek-kwek puyuh atanapi tokneneng hayam, sareng tukang cumi disebut kalamares. Hal ieu, babarengan sareng tukang udang anu disebut okoy, sareng tukang pisang anu di sebut maruya ogé dijual dina perjalanan karéta atanapi diical jalan.

                                     

1.8. Di sakuliah dunya Myanmar

Dina kulinér Myanmar, goréngan téh disebut a-kyaw Basa Myanmar: အကြော်, bari rupa-rupa fritters disebut a-kyaw-sone Basa Myanmar: အကြော်စုံ. A-kyaw anu pang populerna nyaéta fritter gourd ဘူးသီးကြော်. Bawang konéng, daun bawang, kentang, rupa-rupa sayuran daun, témpél kacang buncis, tahu Burma, bako, cau sareng bahan bakar séjén anu bahan fritter populér. Kacang hideung dilakukeun kana témpél kalayan daun kari pikeun ngadamel bayagyaw - tukang leutik anu sami sareng falafel. Teu kawas pisang goreng, tukang goreng cau Burmese ngan ukur nganggo gedang ngaleutna nganggo tambihan gula atanapi madu.

Fritters gurih seueur didahar nalika sarapan atanapi salaku jajan di tèh. Gourd, chickpea sareng bawang bombay dipotong janten bagian alit sareng didahar sareng Mohinga, piring nasional Myanmar. Fritters ieu ogé didahar ku Kao hnyin baung sangu sareng Burma salsa verde-anu disebut gado-saw-kar atanapi a-chin-yay. Gumantung kana hawker fritter, saosna didamel tina saos cabé anu dilebur ku cuka, cai, cilantro, tomat dicedok bawang bodas, bawang bodas sareng bawang.



                                     

1.9. Di sakuliah dunya Tiongkok

Sapanjang Cina, fritters dijual di jalan raya. Éta panginten ngandung babi, tapi biasana vegetarian.

                                     

2. Bahaya

Kadaharan nu digoréng umumna mah ngandung loba lemak, kalori jeung uyah. Sabab, prosés ngagoréng kadaharan bisa ngarobah kualitas nutrisi jeung ngaronjatkeun kandungan kalori. Komo deui mun minyak nu dipakéna téh minyak urut nu teterusan dipaké deui nikakeun ngandung lemak trans.

                                     

2.1. Bahaya Résiko

Ngonsumsi kadaharan goréngan dina porsi loba sok dikaitkeun jeung résiko panyakit jantung, tekenan darah tinggi, koléstrol tinggi, jeung obésitas. Hiji panalungtikan gé nyebutkeun, mingkin loba ngonsumsi goréngan mangka résiko katarajang panyakit diabétes jadi nikel sarta panyakit jantung leuwih ngaronjat. Keur lalaki, hiji panalungtikan nyebutkeun yén konsumsi goréngan nu katutuluyan leuwih ti saminggu, bisa ngaronjatkeun résiko keuna ku kangker prostat.

Loba teuing ngonsumsi goréngan ogé sok dikaitkeun jeung koléstrol tinggi. Mingkin luhur tingkat koléstrol, mingkin ngaronjat résiko panyakit jantung jeung panyakit pambuluh getih. Nalika ngonsumsina leuwih ti nu diperlukeun ku awak, mangka koléstrol bisa nyumebabkeun kabentukna plék nu bisa ngahambat aliran pambuluh getih, kawas paralon nu kapeungpeuk. Komplikasi tina kagangguna aliran getih téh setruk, aterosklerosis jeung serangan jantung.

                                     

2.2. Bahaya Nu keur kakandungan

Terutama bagi wanita hamil, mengonsumsi gorengan secara berlebihan memiliki risiko tersendiri. Berdasarkan penelitian, kebiasaan mengonsumsi gorengan sebelum hamil ditengarai dapat meningkatkan risiko diabetes selama kehamilan. Diabetes yang terjadi selama masa kehamilan disebut dengan diabetes gestasional. Dibandingkan dengan wanita yang mengonsumsi gorengan kurang dari satu kali per minggu sebelum masa kehamilan, risiko untuk mengalami diabetes gestasional lebih tinggi 13 persen khusus bagi yang mengonsumsi gorengan sebanyak tiga kali per minggu. Risiko tersebut meningkat seiring dengan jumlah gorengan yang dikonsumsi per minggu.

                                     

2.3. Bahaya Ngaminimalisir résiko

Untuk mengurangi risiko buruk konsumsi gorengan, cara terbaik yang bisa dilakukan adalah dengan mengganti minyak trans atau minyak yang telah mengalami hidrogenasi dengan jenis minyak yang lebih sehat seperti minyak zaitun, kanola, jagung, biji bunga matahari dan minyak wijen. Agar minyak tidak menyerap ke dalam makanan yang digoreng, disarankan untuk menggoreng makanan pada suhu 176-1900C. Jika suhu menggoreng berada di bawah suhu tersebut, minyak dapat meresap ke dalam makanan. Sebaliknya, jika suhu terlalu tinggi, makanan akan menjadi terlalu kering dan minyak juga dapat teroksidasi.

Adapun cara lain yang bisa dilakukan dalam meminimalisir proses menggoreng makanan adalah dengan memanggang makanan menggunakan oven. Sebelum memanggang daging, oleskan minyak zaitun, sehingga daging akan menjadi lebih renyah saat dikonsumsi. Hal yang tak kalah penting dalam meminimalisir dampak buruk dari makanan yang digoreng adalah menghindari penggunaan minyak secara berulang. Lebih disarankan, minyak hanya digunakan sekali pakai dalam menggoreng.

Agar makanan yang telah digoreng tidak terlalu berminyak, disarankan pula untuk menggunakan tisu kertas agar minyak yang berlebih dapat diserap. Jika Anda ingin mengonsumsi gorengan, sebaiknya membuat sendiri di rumah, dibandingkan membelinya. Gorengan yang dibuat di rumah cenderung lebih sehat karena Anda dapat dengan bijak memilih minyak serta cara menggorengnya.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →