Back

ⓘ Bayur




Bayur
                                     

ⓘ Bayur

Bayur, bayor atawa cayur nyaéta jinis tangkal nu ngahasilkeun kai nu kualitasna hadé. Ieu tangkal biasana aya di legok, dipikawanoh ogé kalayan ngaran-ngaran séjénna, kayaning bayur, cayur, wadang ; bayur, wayur, wadang, walang ; phenjur ; jeung sajabana. Aya ogé nu nyebut bolang ; buli ; damarsala ; teunggi leuyan. Bayur sacara husus sumébar di wilayah tropis, dimimitian ti kiduleun India, Asia Tenggara, Kapuloan Nusantara, nepi ka Amérika Tengah jeung Brasil.

Kai bayur ti Indonesia ngawengku sababaraha spésiés nyaéta, Pterospermum, utamana P. celebicum jeung P. diversifolium. Ieu kai miboga ngaran séjén saperti bayor, bayok, bayuk, atawa litak.

                                     

1. Sacara botanis

Tangkal nu geus gedé jangkungna bisa nepi kana 45 m jeung gedé watangna kanyat nepi kana 1 m. Régangna mibanda bulu nu lemes. Daunna heuheuleutan, pondok watangna 3–6 mm. Wangun daunna buleud jiga endog, ukuranana bisa 4–14 x 2.5–7 cm, ti tungtung ka tungtung méncos sarta puhuna asimétris: sabeulah lonyod, jeung sabeulahna deui mah beuki méncos leutik. Sisi luhurna héjo carulang, sisi handap daunna semu coklat kalawan dina puhuna boga tilu tulang daun.

Kembangna ngaranggeuy dina puhu daun. Panjang kembangna 6 cm, warnana konéng, jeung buluna lemes. Buahna pasagi silindris, 5–13 x 2–5 cm, mimitina buluna lemes beuki lila beuli gundul jeung sikina loba.

                                     

2. Ékologi

Bayur loba kapanggih di legok jeung di leuweung nu jangkungna kira-kira 1.000 m dpl. Teu jarang ogé kapanggih di leuweung nepi ka walungan sarta leuweung nu perenahna di sisi basisir. Sikina gancang mencar ku angin, matak ieu tangkal téh sok aya nu nganggap jajadian di kebon-kebon. Bayur biasana diantepkeun jadi nepi ka gedéna keur diala kaina.

                                     

3. Mangpaat

Kai bayur téh kualitasna alus, ku kituna bayur jadi salah sahiji kai nu kawentar salian ti kai jati jeung kai jinis dipterokarpa. Kai bayur biasana digunakeun pikeun bahan bangunan imah, parahu, jeung dijieun balok atawa papan. Ngan hanjakalna kai bayur téh teu pati awét, hadéna mah mun dipaké kudu di tempat nu kaihuan jeung jauh tina taneuh. Kai bayur ogé sok dimangpaatkun keur bahan mébel atawa pakakas rumah tangga.

Baheula mah kulit kaina ogé didagangkeun keur gaganti kulit kai soga Peltophorum pterocarpum nu mahal naker. Ieu kulit kai téh di pasar mah disebutna kulit kayu Timor.

                                     
  • Bayur Kidul nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Cilamaya Kulon, Kabupatén Karawang, Propinsi Jawa Barat, Indonésia.
  • Bayur Lor nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Cilamaya Kulon, Kabupatén Karawang, Propinsi Jawa Barat, Indonésia.
  • Aek Bayur nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Padang Bolak Tenggara, Kabupatén Padang Lawas Kalér, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang
  • Karang Bayur nyaéta salah sahiji Gampong di kacamatan Bies, Kabupatén Aceh Tengah, Propinsi Acéh, Indonésia. Citakan: Bies, Aceh Tengah
  • Pulau Bayur nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Pamenang Selatan, Kabupatén Merangin, Propinsi Jambi, Indonésia. Citakan: Pamenang Selatan, Merangin
  • Rantau Bayur nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Muara Siau, Kabupatén Merangin, Propinsi Jambi, Indonésia. Citakan: Muara Siau, Merangin
  • Aek Bayur nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Padangsidimpuan Batunadua, Kota Padangsidimpuan, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padangsidimpuan
  • Simpang Bayur nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Bandar Negeri Semuong, Kabupatén Tanggamus, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Bandar Negeri
  • di Sumatera Kulon. Kota Padang leuwih ramé sanggeus ayana palabuan Teluk Bayur Semen jeung Tambang Batubara di Sawahlunto sarta jalur karéta api. Milangkala
  • s é Kacamatan Cilamaya Kulon, Kabupatén Karawang, Jawa Barat Desa Bayur Kidul Bayur Lor Kiara Langensari Manggungjaya Muktijaya Pasirjaya Pasirukem Sukajaya
  • Cemara Laut suarina equisetifolia Cemara Gunung Casuariana Junghuhniana Bayur Sualwesi Pterosperum Celebium Kayu Putih Euclayptus Alba jeung sajabana
  • s é Kacamatan Cilamaya Kulon, Kabupatén Karawang, Jawa Barat Desa Bayur Kidul Bayur Lor Kiara Langensari Manggungjaya Muktijaya Pasirjaya Pasirukem Sukajaya

Users also searched:

...