Back

ⓘ Asiwung raja mantri



Asiwung raja mantri
                                     

ⓘ Asiwung raja mantri

Asiwung raja mantri atawa wawalinian nyaéta tangkal anu hirup dina rawa-rawa, sisi situ atawa balong gedé, daérah anu deukeut ka basisir, nepika daérah pagunungan ogé bisa manggihan ieu tangkal. Asiwung raja mantri tangkal/herba tina genus Typha. Ngaran daérah séjén pikeun ieu tangkal asiwung raja mantri di antarana: ampét, embét, lembang, takténas, bak da h atawa batang obor, dina basa Inggris ieu tangkal disebut lesser bulrush, narrowleaf cattail, atawa lesser reedmace.

                                     

1. Pedaran

Tangkal asiwung raja mantri nyebar di daérah tropika, di Asia ieu tangkal loba kapanggih di Burma, Thailand, Kamboja, Malaysia, Brunei, Indonesia, Papua Nugini, di Indonesia sorangan tangkal asiwung raja mantri loba kapanggih di pulo Sumatera, Jawa, Karimunjawa, Bawean, Madura, Kagean jeung Papua. Hirup di cai anta di daérah deukeut basisir, ogé di rawa-rawa biasana tangkalna ngariung mangrupa dapuran anu diwangun ku sababaraha tangkal. Hirupna nahun tangkal jeung daunna ajeg tur leceng ka luhur jangkungna kurangleuwih 1.5 - 3 méter, tangkalna buleud, daunna ipis lébarna kurang leuwih 8 – 16 mm, dina mangsa geus manjing baris kaluar kembang wujudna kawas surutu panjang nepika 12 cm napel kana gagangna, dina kembangna kaluar bulu-bulu paranjang, kembang jaluna sarua panjang jeung kembang bikangna ngan bédana leuwih leutik wungkul.

Dina mangsana dewasa ieu kembang bakan ngahasilkeun siki anu mangrupa pibiniheun ieu tangkal, biasana murag sorangan kahandapeun tangkal tuluy kabawa kucai atawa katiup ku angin, anumatak tangkal asiwung raja mantri bisa ngarekahan dina dapuran anu leuwih loba.

                                     

2. Mangpaat

Henteu saeutik ieu tangkal dimangpaatkeun pikeun kahirupan sapopoé di antarana: dipelak pikeun papaés di buruan imah atawa kantor, di daérah Acéh dimangpaatkeun pikeun nyieun hihid, di Pekalongan ieu tangkal dipaké bahan nyieun karajinan samak, dudukuy, kantong, jeung sajabana. Baheula kembang na ngahaja di ala jeung gagangna tuluy dikeueuman dina minyak, dimangpaatkeun pikeu obor dinamangsa kaluar peuting, Kiwari di kota-kota gedé daun jeung tangkal Asiwung dipaké papaés panggung dina hajatan atawa acara salametan.

                                     

3. Tutumbu kaluar

  • Cattail comparison
  • ISSG Database: Typha ecology
  • USDA Forest Service: Typha angustifolia
  • University of Minnesota: Typha angustifolia Management
  • Invasive Plants in Pennsylvania: Typha angustifolia
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →