Back

ⓘ Manuk




Manuk
                                     

ⓘ Manuk

Manuk nyaéta sato vertebrata tina kelas aves. Cirina boga suku dua, getih haneut, ovipar nu dicirikeun utamana ku ayana bulu, jangjang, pamatuk, sarta tulang nu ronggaan.

Ukuran awak manuk rupa-rupa pisan, ti kolibri nu lembut nepi ka Ostrih jeung Emu nu badag. Tina jihat taksonomi, manuk téh ngawengku 8.800–10.200 spésiés nu hirup kénéh sarta 120–130 spésiés nu geus punah sapanjang sajarah manusa, antukna manuk téh vertebrata sato darat nu paling loba rupana. Gumantung kana spésiésna, kadaharan manuk gé loba rupana, kayaning sari kembang néktar, tutuwuhan, sisikian, serangga, rodénsia, lauk, réptil, atawa manuk séjén. Najan lolobana liar beurang, tapi aya ogé manuk nu liar peuting, di antarana bueuk jeung alap-alap.

Mirip jeung sababaraha spésiés lauk, loba golongan manuk anu hirupna téh sok ngumbara jauh pisan pikeun ngudag habitat/hawa anu luyu jeung kahirupanana. Aya ogé nu sapanjang hirupna cicing di wewengkon laut, nepi ka bisa saré bari hiber.

Ciri umum manuk di antarana sungut nu teu huntuan, endog nu cangkangna teuas, laju métabolismena gancang, jantung 4 rohangan, sarta rorongkong anu hampang tapi kuat. Ciri umum anu séjénna nyaéta kabisa hiber, tapi aya ogé sababaraha spésiés anu teu bisa hiber, di antarana hayam, meri, pinguin, ostrih, kiwi, jeung Dodo nu geus punah.

                                     

1. Taksonomi

Bangsa manuk digolongkeun dina kelas Aves. Spésiés manuk purba anu dipikanyaho nyaéta Archaeopteryx lithographica, nu asalna ti périodeu Jurasik Ahir. Numutkeun kasapukan konsénsus, Aves jeung golongan dulurna, ordo Crocodilia, ngahiji dina golongan Archosauria. Filogeni modéren merenahkeun manuk dina Theropoda, ngahiji jeung dinosaurus.

Manuk modéren dibagi kana dua superordo, Paleognathae lolobana manuk nu teu bisa hiber, samodél ostrih jeung Neognathae.

                                     

2. Ordo manuk

Di handap ieu béréndélan ordo taksonomis kelas Aves.

Paleognathae:

  • Tinamiformes: tinamou
  • Struthioniformes: Ostrih, emu, kiwi, jsb.

Neognathae:

  • Passeriformes
  • Accipitriformes: heulang
  • Charadriiformes
  • Pelecaniformes: pelikan
  • Falconiformes: falkon
  • Sphenisciformes: Pénguin
  • Coliiformes
  • Coraciiformes
  • Trochiliformes: kolibri
  • Piciformes: cangkurileung jsb
  • Anseriformes: Soang
  • Psittaciformes: béo
  • Ciconiiformes
  • Pteroclidiformes
  • Podicipediformes
  • Columbiformes: japati
  • Galliformes: Hayam
  • Apodiformes
  • Strigiformes: bueuk
  • Trogoniformes
  • Phoenicopteriformes: flamingo
  • Turniciformes
  • Caprimulgiformes
  • Gruiformes
  • Cuculiformes
  • Procellariiformes: albatros jsb.
  • Gaviiformes
                                     

2.1. Ordo manuk Ordo manuk nu geus punah

Dina périodeu Mésoziokum, loba golongan manuk anu punah teu ninggalkeun turunan modéren, di antarana Ordo Archaeopterygiformes, Confuciusornithiformes, manuk laut huntuan samodél Hesperornithiformes jeung Ichthyornithes, sarta sababaraha subkelas Enantiornithes.

Pikeun béréndélan golongan manuk anu geus punah, mangga aos manuk fosil.

                                     

3. Évolusi

Aya sababaraha bukti nu nunjukkeun yén manuk téh asalna tina dinosaurus theropoda, hususna manuk anggota Maniraptora nu ngawengku dromaeosaurus jeung Oviraptoridae. Ku kapanggihna fosil theropoda lain nu raket patalina jeung manuk, béda anu jelas antara manuk jeung lain manuk téh jadi kabur. Papanggihan di kalér Cina propinsi Liaoning nunjukkeun lobana dinosaurus theropoda leutik nu buluan.

                                     

4. Nyayang

Endog

Béda ti endog réptil, endog manuk mah teuas, sabab loba ngandung kalsium karbonat. Kelir jeung ukuranana rupa-rupa, gumantung spésiésna luyu jeung ukuran manukna. Mun asupan kalsium kurang, komponén kalsium karbonat pikeun neuaskeun endog téh diganti ku protoporfirin nu nimbulkeun warna coklat/beureum. Kelir endog téh dipangaruhan ku paktor genetik, sigana mah ti indungna wungkul, antukna sigana mah gén pigméntasi endog ieu aya dina kromosom W manuk bikang WZ, sedengkeun jalu ZZ.

Endog téh diteundeunna dina sayang, nu bahanna bisa mangrupa naon waé, kayaning jujukutan/régang leutik nu geus garing, taneuh, jsb. nu bentukna dibentuk kewung pikeun nyileungleum.

                                     

5. Baca ogé

  • Migrasi manuk
  • Archaeopteryx
  • Ornitologi
  • Manuk prasajarah
  • Longisquama
  • Daptar manuk régional
  • Rorongkong manuk
  • Carinatae
  • Observatorium manuk
  • Oologi
  • Status konservasi
  • Biologi endog
  • Manuk nu geus punah
  • Sora manuk
                                     

6. Tumbu kaluar

  • The Internet Bird Collection - Pabukon vidéo gratis ngeunaan manuk
  • Birdlife International - Disanggakeun kanggo konservasi manuk sadunya; mibanda data ngeunaan kira 250.000 spésiés manuk nu kaancam punah
  • Avibase - Basisdata Manuk Dunya
  • Worldtwitch - Iber ngeunaan manuk ahéng sadunya
  • International Ornithological Committee
  • Bird Hybrids Database - Sungsi dumasar ngaran manuk, ngagunakeun klasifikasi Sibley
  • Help Migratory Birds Reach Their Destinations
  • Protect Backyard Birds and Wildlife
  • Birdingonthe.net
                                     
  • ngeunaan Cendrawasih Manuk Cenderawasih atawa anu disebut ku jalma deungeun mah kalayan ngaran Bird of Paradise, mangrupa manuk has Papua. Buluna éndah
  • kasampak leuwih anggun. Pamatuk manuk - manuk merak mibanda rata - rata panjang hiji inci. Manuk bikang ukuranana leuwih leutik ti manuk jalu. Bulu - buluna henteu
  • Kolobri Colibri thalassinus nyaéta manuk nu asalna tina kulawarga Trochiliformes. Mibanda pamatuk panjang tur mencos, awakna leutik, tur mibanda bulu
  • nyaéta manuk leutik hirup éndemik di Indonesia hususna pulo Jawa jeung Bali. Galatik katelah ogé : Java Finch, Java Rice Finch, Java Sparrow, manuk galatik
  • Columbidae kaasup kana Manuk anu pangawakana leutik, warnana kulawu jeung loba dikukut ku sabab kaéndahan sorana. Titiran kagolongkeun manuk inguan, nagahaja
  • nyaéta spésiés manuk nu asalna tina kulawargaBucerotidae, tina genus Aceros. Kagolongkeun kana manuk nu ampir tumbur sok pacorok jeung manuk rangkong rhinoceros
  • Heulang falco pondicerianus: nyaéta manuk pamangsa nu badag. Utamana ngageugeuh Dunya Kuna, anggota ordo manuk Falconiformes, kulawarga Accipitridae
  • Tepus Stachyris grammiceps nyaéta spesies manuk nu asalna tina kulawarga Timaliidae, genus Stachyris. Pituin éndemik ti daérah Jawa Barat, awakna leutik
  • Bulbul nyaéta hiji manuk nu asalna tina kulawarga Pycnonotidae, urang Jawa nyebutna terucuk atawa cerocokan. Aya ogé nu nyebut kana ieu manuk téh braba, merbah
  • Jalak Bali Leucopsar rothschildi nyaéta manuk nu asalna tina kulawarga sturnidae. Buluna bodas, polét hideung dina tungtung jang - jang jeung buntutna
  • Halcyon cyanoventris atawa katelah ogé manuk hurang nyaéta hiji spésiés manuk ti kulawarga Halcyonidae. Ieu manuk téh éndemik Indonésia. Habitat di wewengkon
  • Jalak mangrupa manuk ti suku Sturnidae nyaéta ngaran sakelompok manuk nu miboga sora alus, umumna ukuran awakna sedeng kira - kira 20 25 cm gagah jeung

Users also searched:

...