Back

ⓘ Sapindales




Sapindales
                                     

ⓘ Sapindales

Sapindales nyaéta ordo tutuwuhan nu aya dina kelompok utama Angiospermae. Ordo ieu aya dina subkelas Rosidae nu mangrupa anggota tina kelas Magnoliopsida. Ordo sapindales diwangun ku 15 kulawarga jeung 6.200 spésiés tutuwuhan kembangan nu miboga kai, kaasup bursera, médé, jeruk, kemenyan, manggah jsb. Kulawarga panggedéna nyaéta Rutaceae, Sapindaceae, Meliaceae, Anacardiaceae, dan Burseraceae. Kulawarga Sapindacéae mangrupa anggota inti tina ieu ordo nu miboga antara 140-150 genus. Loba spésiés tina Sapindacéae miboga getah susu nu ngahasilkeun saponin racun. Ordo Sapindales kaasup tutuwuhan buah anu penting dina dunya pertanian. Nu laina ngahasilkeun résin atawa racun mis saponin. Loba spésiés tina ieu ordo kapanggih di daérah iklim sedeng jeung tropis.

                                     

1. Babagian

Anacarciaceae

Diwangun ku antara 650 spésiés. Tutuwuhan nu kaasup kulawarga ieu nyaéta manggah, médé, pistachio sarta oak racun, poison sumac jeung poison ivy.

Burseraceae Kulawarga kemenyan

Dipikawanoh miboga kai nu lemes nu sok dipaké pikeun nyieun kai lapis. Sok dopaké ogé pikeun nyieun pamates jalan atawa panahan angin.

Meliaceae Kulawarga mahoni

Kulawarga ieu dipikawanoh miboga kai nu alus nu sok dipaké pikeun furnitur. Aya antara 575 spésiés. Tutuwuhan nu kaasup kana ieu kulawarga nyaéta mahoni, tangkal beri cina.

                                     

1.1. Babagian Anacarciaceae

Diwangun ku antara 650 spésiés. Tutuwuhan nu kaasup kulawarga ieu nyaéta manggah, médé, pistachio sarta oak racun, poison sumac jeung poison ivy.

                                     

1.2. Babagian Burseraceae Kulawarga kemenyan

Dipikawanoh miboga kai nu lemes nu sok dipaké pikeun nyieun kai lapis. Sok dopaké ogé pikeun nyieun pamates jalan atawa panahan angin.

                                     

1.3. Babagian Sapindaceae

Aya leuwih ti 1.500 spésiés tatangkalan, tutuwuhan ngarambat jeung semak dina ieu kulawarga. Kembangna miboga opat nepi ka lima kolopak. Lolobana tutuwuhan tina ieu kulawarga tumuwuh di daérah tropis jeung subtropis.

                                     

1.4. Babagian Rutaceae Kulawarga sitrus

Aya leuwih ti 1.500 jenis tangkal, hérba jeung semak dina kulawarga citrus. Tutuwuhan tina spésiés biasana kapanggih di daérah iklim sedeng jeung tropis. Kembang miboga opat nepi ka lima kolopak jeung miboga boh putik jeung benang sari tina kembang nu sarua.

                                     

1.5. Babagian Meliaceae Kulawarga mahoni

Kulawarga ieu dipikawanoh miboga kai nu alus nu sok dipaké pikeun furnitur. Aya antara 575 spésiés. Tutuwuhan nu kaasup kana ieu kulawarga nyaéta mahoni, tangkal beri cina.

                                     

1.6. Babagian Hipocastanaceae

Aya antara 25 spésiés dina ieu kulawarga. Kabéh ti éta mangrupa tangkal jeung semak nu tumuwuh di beulahan bumi kalér. Tangkal tina ieu kulawarga disebut Buckeyes di Amérika kaler. Di eurasia, disebut chesnut-horse. Ngaran buckeyes dibikeun kana ieu tangkal sabab binihna nu kawas panon uncal jalu atawa duit. Ohio dipikawanoh salaku nagara Buckeye sabab kabéh tangkal buckeye tumuwuh umum di dinya.

                                     
  • Plantae Divisi: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Subkelas: Rosidae Ordo: Sapindales Kulawarga: Rutaceae Génus: Citrus Spésiés: C.  hystrix Ngaran binomial
  • Mipis Klasifikasi ilmiah Divisi: Magnoliophyta Kelas: magnoliopsida Ordo: sapindales Kulawarga: rutaceae Subfamili: Asteridae Génus: citrus Spésiés: c. aurantifolia
  • unranked Angiosperms unranked Eudicots unranked Rosids Ordo: Sapindales Kulawarga: Meliaceae Génus: Swietenia Spésiés: S. macrophylla Ngaran binomial
  • unranked Angiospermae unranked Eudicotyledon unranked Rosids Ordo: Sapindales Kulawarga: Anacardiaceae Génus: Bouea Meisner, 1837 Spésiés: B. macrophylla
  • ilmiah Karajaan: Plantae Divisi: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Ordo: Sapindales Kulawarga: Meliaceae Génus: Lansium Spésiés: L. domesticum Ngaran binomial
  • ilmiah Karajaan: Plantae Filum: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Ordo: Sapindales Kulawarga: Anacardiaceae Génus: Mangifera Spésiés: M. indica Ngaran binomial
  • unranked Angiosperms unranked Eudicots unranked Rosids Ordo: Sapindales Kulawarga: Anacardiaceae Génus: Spondias Spésiés: S. dulcis Ngaran binomial
  • ilmiah Karajaan: Plantae Divisi: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Ordo: Sapindales Kulawarga: Rutaceae Génus: Citrus Spésiés: C. grandis Ngaran binomial
  • ilmiah Karajaan: Plantae Divisi: Tracheophyta Kelas: Embryophyta Ordo: Sapindales Kulawarga: Sapindaceae Génus: Schleichera Spésiés: Schleichera oleosa
  • ilmiah Karajaan: Plantae Filum: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Ordo: Sapindales Kulawarga: Anacardiaceae Génus: Mangifera Spésiés: M. foetida Ngaran binomial

Users also searched:

...