Back

ⓘ Hirohito




Hirohito
                                     

ⓘ Hirohito

i Kaisar Jepang Hirohito Kaisar Jepang ka-124 dumasar kana runtuyan suksesi tradisional, ti taun 1926 nepi ka 1989. Sanggeus pupus, namina disebut Emperor Shōwa di Jepang, nami anumerta keur anjeunna ku kabinet Jepang dina tanggal 13 Januari, 1989. Sanajan sacara luas disebat Hirohito, atawa Kaisar Hirohito di luar Jepang, kaisar panungtung ngan dumasar kana nami anumerta keur di Jepang. Kaisar Hirohito, kaisar panglamina dina sajarah Kaisar Jepang tur loba parobahan dina kahirupan urang Jepang salami pamaréntahanna.

                                     

1. Awal kahirupan

Lahir di Istana Aoyama Tokyo, Hirohito putra munggaran ti Putra Mahkota Yoshihito sarta Putri Mahkota Sadako. Basa keur leutik gelarna Prince Michi 迪宮, Michi no miya?. Hirohito jadi putra mahkota sanggeus pupus akina Emperor Meiji, dina 30 Juli, 1912, sarta dinobatkeun jadi Putra Mahkota dina 2 Nopémber, 1916.

Sakola di Sakola Gakushuin husus lalaki ti taun 1908 nepi ka 1914 sarta neruskeun di institut keur Putra Mahkota Tōgū-gogakumonsho ti taun 1914 nepi 1921. Dina 29 Nopémber, 1921, jadi bupati Jepang, ngagantikeun ramana. Dina 1922, Prince Regent Hirohito salila genep bulan ka Inggris sarta lima nagara Eropa nyaéta Perancis; Itali, Kota Vatikan; Walanda; jeung Belgia tur jadi putra mahkota Jepang munggaran nu kaluar negeri.

Nikah jeung baraya jauh, nyaéta Ratu Nagako, dulur pangkolotna Prince Kuni Kuniyoshi, dina 26 Januari, 1924, putra-putrina:

  • Princess Suga no miya Takako, lahir 2 Maret, 1939; nikah 3 Maret, 1960 Mr. Hisanaga Shimazu, putra akunting Hisanori Shimazu.
  • Princess Hisa no miya Sachiko, lahir 10 Séptémber, 1927, pupus 8 Maret, 1928.
  • Princess Taka no miya Kazuko, lahir 30 Séptémber, 1929, pupus 26 Maret, 1989; m. 5 Méi, 1950 Mr. Toshimichi Takatsukasa, putra Nobusuke Takatsukasa panggedéna.
  • Prince Hitachi no miya Masahito, lahir 28 Nopémber, 1935; nikah 30 Oktober, 1964 Miss Hanako Tsugaru lahir 19 Juli, 1940, putri kaopat manten akunting Yoshitaka Tsugaru.
  • Putra Mahkota Akihito ayeuna Kaisar, lahir 23 Désémber, 1933; nikah 10 April, 1959 Miss Michiko Shoda lahir 20 Oktober, 1934, putri pangkolotna Mr. Hidésaburo Shoda, manten présidén jeung ketua Nisshin Flour Milling Company.
  • Ratu Teru no miya Shigeko, lahir 9 Désémber, 1925, pupus 23 Juli, 1961; nikah 10 Oktober 1943 Prince Morihiro, putra pangkolotna Prince Higashikuni Naruhiko jeung istrina, Princess Toshiko, putri ka dalapan Kaisar Meiji; leungit statusna ti anggota kulawarga kaisar, 14 Oktober, 1947.
  • Princess Yori no miya Atsuko, lahir 7 Maret, 1931; nikah 10 Oktober, 1952 Mr. Takamasa Ikeda lahir 21 Oktober, 1927, putra pangkolotna ti Marquis Nobumasa Ikeda.
                                     

2. Naek tahta

Dina 25 Désémber, 1926, sanggeus wafat ramana Yoshihito, diangkat jadi kaisar tur awal éra anyar Shōwa Cahaya Damey di proklamasikeun. Hirohito diangkat jadi kaisar dina 10 Nopémber, 1928 di Kyoto. Kaisar anyar nu béda ti sajarah monarki Jepang mimiti, nu mangrupa putra mimiti ti ibuna sacara resmi.

                                     

3. Awal pamarentahan

Bagéan awal pamaréntahan Hirohito antara taun 1926 jeung 1945 nyiapkeun kakuatan militer dina pamaréntahanna, ku cara legal tur extralegal. Tentara Kaisar Jepang tur Angkatan Laut Jepang mibanda kakuatan veto dina kabinet saprak taun 1900, tur antara taun 1921 jeung 1944 nu mana teu kurang ti 64 kajadian gerakan sayap kanan politik.

                                     

4. Rujukan

  • Mosley, Léonard Hirohito, Emperor of Japan, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, 1966. ISBN 1-111-75539-6 ISBN 1-199-99760-9 - Biografi lengkepna nu munggaran.
  • Bix, Herbert P. Hirohito and the Making of Modern Japan, HarperCollins, 2000. ISBN 0-06-019314-X -
  • Kawahara, Toshiaki Hirohito and His Times: A Japanese Perspective, Kodansha International, 1997. ISBN 0-87011-979-6 Japanese standard image
  • Hoyt, Edwin P. Hirohito: The Emperor and the Man, Praeger Publishers, 1992. ISBN 0-275-94069-1
  • Behr, Edward Hirohito: Behind the Myth, Villard, New York, 1989. - Hiji buku kontroversial anu ngadadarkeun yén Hirohito mibanda lalakon leuwih di WWII ti batan anu geus dikanyaho masarakat. Mangaruhan apresiasi masarakat kana lalakon éta.
  • Wetzler, Peter Hirohito and War: Imperial Tradition and Military Decision Making in Prewar Japan, University of Hawaii Press, 1998. ISBN 0-8248-1925-X