Back

ⓘ Préféktur di Jepang




Préféktur di Jepang
                                     

ⓘ Préféktur di Jepang

Préféktur di Jepang nyaéta bagéan-nasional sacara hukum, aya 47 préféktur nyaéta: hiji "metropolis", Tokyo; hiji "circuit", Hokkaidō; dua préféktur urban, Osaka jeung Kyoto; sarta 43 perfektur séjén. Dina Basa Jepang, ilaharna disebut todōfuken. Préféktur nyaéta pamaréntahan nu leuwih gedé ti kota, kacamatan, jeung desa. Unggal perfektur dipimpin ku gubernur sarta mibanda dewan wakil rakyat tunggal.

Sistim nu aya ayeuan ditangtukeun ku Pamarentahan Meiji dina Juli 1871 nu ngaleungitkeun sistim han tur nyieun sistim prefektur 廃藩置県 haihan-chiken. Sanajan mimitina aya leuwih 300 prefektur, saloba dina wilayah han saméméhna, jumlana ngurangan jadi 72 dina tengah taun 1871, tur jadi 47 dina taun 1888. Hukum Otonomi Lokal dina taun 1947 méré kakuatan keur prefektur, keur milih gubernur jeung parlemen sorangan.

Dina taun 2003, Perdana Mentri Junichiro Koizumi ngusulkeun pamaréntahan konsolidasi prefektur kana kira-kira 10 wewengkon nagara bagéan. Rencana ieu sangkan unggal wewengkon mibanda otonomi leuwih gedé tinimbang prefektur.

Dina Hukum Otonomi Lokal, unggal préféktur dibagi kana sub bagéan kota 市 shi jeung wilayah 郡 gun. Unggal wilayah saterusna dibagi kana kacamatan 町 chō atawa machi sarta désa 村 son atawa mura. Hokkaido mibanda 14 subpréféktur sarta kantor cabang 支庁 shichō préféktur. Sababaraha prefektur séjén ogé boga kantor cabang keur mantuan fungsi administrasi di luar ibukota.

                                     

1. Tipe Préféktur

To, dō, fu, jeung ken dibédakeun dumasar kana alesan sajarahna. Mimiti taun 1947, taya béda administrasi antara opat tipe ieu. Ilahar perfektur disebut ku ngaranna wungkul teu maké ahiran iwal ti Hokkaido. Sanajan kitu, ahiran dipaké keur ngabédakeun antara ngaran perfektur jeung kota mun duanana sarua. Upamana, Gifu-ken keur ngaran perfekturna, jeung Gifu-shi kota panggedéna.

                                     

1.1. Tipe Préféktur Fu Osaka/Kyoto jeung Ken

Dina periode Edo, bakufu nyieun aturan zona bugyō 奉行支配地 sabudureun salapan kota gedé di Jepang, jeung 302 aturan zona kacamatan 郡代支配地 keur nu séjénna. Basa pamaréntahan Meiji mimiti nyieun sistim perfektur dina taun 1868, taun mimiti era Meiji, salapan zona bugyō tadi jadi fu, zona kacamatan jeung nu teu kaasup zona bugyo jadi ken: saterusna, dina taun 1871 pamaréntahn nyieun Tokyo, Osaka, jeung Kyoto jadi fu, sedengkeun fu séjénna jadi ken. Salila Perang Dunya Kadua, dina 1943, Tokyo jadi to, hiji tipe anyar tina pseudo -préféktur tempo di handap.

saméméh Perang Dunya Kadua, aya hukum nu béda dipaké antara fu jeung ken, tapi béda ieu dileungitkeun sanggeus perang, jeung dua tipe perfektuer mibanda fungsi nu sarua. Hasilna, dina Basa Inggirs teu ilahar ngabédakeun antara fu jeung ken, duanana disebut "perfektur."

                                     

1.2. Tipe Préféktur Hokkaidō

Watesan dō sirkuit aslina dipaké keur wewengkon di Jepang, saperti Tokaidō jeung Saikaidō, tur sababaraha propinsi. Ditulis maké Kanji keur "jalan" jeung mimiti dipaké ku Kaisar Temmu.

Hokkaidō, dō nu dipaké nepi ka kiwari, lain salah sahiji tina tujuh dō nu asli dimimitian Ezo dina éra pre-modérn. Ngaran ieu dipercaya aslina tina Matsuura Takeshiro, salah saurang eksplorer Jepang. Hokkaido henteu sarua persis jeung klasifikasi dō nu aya, dō anyar dijeun keur kaperluan eta.

Pamaréntahan Meiji asalna ngajadikeun Hokkaido salaku "Settlement Envoyship" 開拓使 kaitakushi, sarta dibagi kana tilu prefektur. Saterusna dihijikeun jadi prefektur Hokkaidō dina taun 1886. Ahiran -ken teu pernah ditambahkeun kana ngaranna, mangka kitu ahiran -dō hartina "prefektur."

Basa Hokkaido ngahiji, sarana transportasi di pulo masih kénéh kurang, mangka prefektur dibagi kana sababaraha "sub-prefectures" 支庁 shichō keur wawakil administrasi prefektur tur kontrol pangwangunan di ieu pulo. Sub-prefektur ieu masih kénéh aya nepi ka kiwari, sanajan teu ngabobaan kakuatan saperi saméméh jeung salila Perang Dunya II: ayeuna sub-prefektur ieu ngurus administrasi tur fungsi birokrasi.

"Prefektur Hokkaido", sebutan sacara teknis, watesan nu teu dipaké, sanajan kadangkala dipaké keur ngabédakeun pamaréntahan jeung ngaran pulo. Pamaréntahan sorangan leuwih remen nyebutn "Pamarentahan Hokkaido" tinimbang "Pamarentah Prefektut Hokkaido."

Ayeuna, Hokkaido populasina pangsaeutikna tina opat pulo utama Jepang. Kota panggedéna jeung ibukotana nyaéta Sapporo, nomor genep panggedéna di Jepang. Kota séjénna nyaéta Hakodate.



                                     

1.3. Tipe Préféktur Tokyo-to

Ngan hiji to di Jepang nyaéta Tokyo. Nuturkeun sistim han nu dipupus, Tokyo-fu préféktur urban saperti Kyoto jeung Osaka ngalingkup sajumlah kota, nu panggedéna nyaéta Kota Tokyo. Kota Tokyo City dibagi 15 kota husus.

Dina 1943, Kota Tokyo dileungitkeun, Tokyo-fu jadi Tokyo-to, sarat kota husus Tokyo jadi 23 kota husus, mibanda kakuasaan langsung ka pamaréntahan perfektur, milih wakil rakyat kugikai jeung walikota kucho sorangan. Sababaraha désa jeung kacamatan sabudureun Kota Tokyo robah jadi kota husus, jadi jumlah sakalah kota husus aya 35.

Alasan keur réorganisasi ieu nyaéta konsolidasi administrasi wewengkin sabudureun ibukota ku ngurangan tingkat kakawasaan di Tokyo. Pamaréntah pusat hayang mibanda kontrol nu leuwih kuat ku ngingali kaayaan Jepang dina Perang Dunya II sarta kamungkinan kaayaan gawat di ibukota.

Sanggeus perang, Jepang maksa ngamisahkeun Tokyo deui, nuturkeun watesan umum demokrasi dina Deklarasi Potsdam. Loba karakter pamaréntahan husus Tokyo nu leungit salila périodeu ieu, sarta loba kota husus nu jadi kotamadya nuturkeun sabudeureunna. Sacara administratif, ayeuna kota husus ampir teu bisa dibédakeun jeung kotamadya séjén.

Reformasi paska perang ngarobah peta Tokyo sacara jelas. Dina taun 1947, 35 kota husus diréorganisasi kana 23 kota husus, sabab loba nu palastra salila di boman, sarta nu ninggalkeun kota, sarta loba lalaki nu milu wajib militer teu balik deui.

Aya sababaraha watesan antara Tokyo jeung perfektur séjén: upamana, pulisi jeung pemadaman kebakaran disebut chō 庁 keur ngaganti honbu 本部. Sanajan kitu, aya sababaraha béda antara Tokyo-to jeung prefektur séjén nyaéta administrator Tokyo sarua jeung kota. Ayeuna, saprak kota husus mibanda tingkat nu sarua bébasna jeung kota-kota Jepang, béda administrasi antara Tokyo jeung perfektur séjén ampir euweuh tempo 23 kota husus keur leuwih jelas.

Pamaréntah Jepang masih maké istilah Tokyo-to keur "Tokyo Metropolis" dina sakabéh kaperluan, sarta pamaréntahan sacara resmi disebut "Pamarentahan Metropolitan Tokyo." Sanajan kitu, sababaraha urang masih nyebut Tokyo-to "Prefektur Tokyo dina Basa Inggris.

                                     

2. Runtuyan Préféktur

Runtuyan préféktur dumasar kana ISO

Ti kaler ka kidul runtuyan dina nomer ISO 3166-2:JP, préféktur di Jepang nyaéta:

Karafuto, bagéan ti kapuloan Sakhalin kaleruen Hokkaido teu katembong dina peta, bagéan ti Jepang nepi ti taun 1907 nepi ka Perang Dunya Kadua. Ayeuna asup ka Russia, tapi sabagéan masyarakat Jepang masih ngaku Karafuto bagéan ti Jepang.