Back

★ Wawacan Purnama Alam



                                     

★ Wawacan Purnama Alam

Di Full Alam, di pangkandelna jeung pangpunjulna dina basa nu dipaké Dina Soeriadiredja.

Full alam téh ngaran tokoh utamana, putra raja nu kasép pilih game, nu ditenung jadi arca sarta diteundeun di guha racun Pajarangan di nagara Tolongtelengan di puseur bumi, ku sabab henteu daék kawin ka putri raja Ambarak, kalah ka nikah jeung putra guruna, Déwi Kania. Tapi putri jin nagara Tolongtelengan, Ratna Suminar, anu poho ku kakasépanana. Ku alatan éta Ratna Suminar nulungan ka Pinuh Alam. Ratna Suminar jeung putra manusa ngan keur orok kénéh dipaling ku jin sarta dirorok ku Ratu jin, nepi ka sakti manggulang-mangguling. Komo salaku manéhna ngarasa sajarah Déwi Pramanik, ieu Déwi Kania, anu jadi geureuha Pinuh ku Alam.

Di Full Alam loba nu maranehna jeung "naha", loba pérangna anu ngaradu kasaktian, nu ilalakonkeunana salian ti manusa anu darigjaya téh, réa jin jeung siluman anu barisaeun nepi, anjeun bakal geura-giru bisaeun mindah rupa, jeung bisaeun ngalakukeun hal-hal ajaib lianna. Tapi salian harita, yén Ratna Suminar putri jin anu sakti mandraguna téh rumasa leungit ku lantaran kitu miguru ka Déwi Bulan, nu digambarkeun henteu bogaeun kasaktian nanaon dina angkat-angkatan gé tara hiber, sok nyacat baé. Kawas jalur anjeun hayang ngayakinkeun yén anu sampurna mah manusa anu hirupna cara jelema biasa.

Loba nu nganggap yen Dina bulan purnama Alam téh lain carita samanéa, tapi hiji simbolik ngagambarkeun kahirupan manusa.

                                     
  • Wawacan Ratu Wawacan Batara Rama Wawacan Rusiah nu Kasép Wawacan Rengganis Wawacan Mintaraga Wawacan Iman, Élmu, reujeung Amal Wawacan Purnama Alam Wawacan
  • Wawacan Ratu Malawadurki dianggit Moech. A. Affandie 1913 - 1972 Moech. A. Affandie réa nyusun carita wayang réa anu dipintonkeun ku para dalang wayang
  • Wawacan Angling Darma nyaéta wawacan anggitan R.A.A. Martanagara tina Serat Angling Darma dina basa Jawa. Wawacan Angling Darma jeung Wawacan Batara Rama
  • Wawacan Batara Rama 1935 nyaéta wawacan anggitan R.A.A Martanagara 1845 - 1926 dumasar kana Serat Rama dina basa Jawa. Asalna tina carita India, Ramayana
  • Cutatan tina Wawacan Mintaraga anggitan M.A Salmun 1903 - 1972 anu dumasar kana carita Arjuna Wiwaha dina basa kawi dadamelan Mpu Kanwa. Salmun nganggit
  • Wawacan Rengganis nyaéta wawacan saduran R.H. Abdoelsalam tina basa Jawa, mangrupa salah sahiji vérsi tina siklus carita Amir Hamzah, anu dina basa Jawa
  • Wawacan Babad Ambiya nyaéta wawacan anu dianggit ku M.H. Moehamad Moesa lain R.H. Moehamad Moesa Panghulu Besar Limbangan anu asalna ti Ciamis. Wawacan
  • Wawacan Panji Wulung nyaéta wawacan anu dianggit ku R. H. Moehamad Moesa taun 1871, nu dina mangsa Hindia Walanda populér pisan sabab dikaluarkeun ku
  • Wawacan Iman Élmu Reujeung Amal anggitan Ba ing H.Mardjoeki guru tarékat di Purwakarta nu pupus taun 1937. Ari seratanana diréngsekeun dina taun 1924
  • Wawacan Umar Maya nyaéta hiji naskah anu medal hiji carita ngeunaan kahirupan Umarmaya Senopati nagara Arab bojona Dewi Bestari katut dua urang
                                     
  • Wawacan Damarwulan nyaéta wawacan anu nyaritakeun Puteri Brawijaya di Karajaan Majapahit anu ngaranna Déwi Kencana Wungu ngawaris tahta karajaan kalawan
  • Wawacan Layang Muslimin Muslimat nyaéta naskah kuno karangan R.Asep Martawijaya urang Pataruman Tarogong Garut anu ditulis dina wangun wawacan Ieu naskah
  • Wawacan Munanda Wawacan Carios Munada WCM nyaéta hiji naskah anu eusina ngeunaan ayana rajapati di Residen Nagel di Bandung nu dilakukeun ku urang Cina
  • nulis Wawacan Purnama Alam nu dianggap wawacan pangalusna dina sastra Sunda. 1921 Medal surat kabar bulanan Obor, ngamuat wangun guguritan, wawacan jeung

Users also searched:

wawacan purnama alam,

...

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →