Back

ⓘ Kota Padang




Kota Padang
                                     

ⓘ Kota Padang

Kota Padang minangka dayeuh nu perenahna aya di propinsi Sumatera Kulon. Iwal ti éta, Kota Padang minangka puseur dayeuh pamaréntahan propinsi Sumatera Kulon. Kalawan jumlah masarakat 1.000.096 Kota Padang disebut puseur kamekaran wilayah métropolitan Palapa.

                                     

1. Sajarah Kota Padang

Kota Padang nyaéta salah sahiji dayeuh pangkolotna di babasisir kulon Sumatera di Basisir Hindia. Mimitina saméméh abad ka-17 Kota Padang dicicingan ku pamayang, patani uyah jeung padagang. Mangsa harita, Padang bisa disebut lain dayeuh penting ku sabab arus paniagaan urang Minang ngarah ka basisir wétan ngaliwatan walungan-walungan gedé. Nalika Selat Malaka teu aman mangsa harita, ditambah ku lobana bajak laut jeung perang, paniagaan pindah ka basisir beulah kulon Sumatera. Bangsa Acéh disebut kelompok munggaran datang sanggeus Malaka dikawasaan ku Portugis di tungtung abad ka-16. Ti dinya basisir Tiku, Pariaman jeung Inderapura nu dikawasaan ku raja ngora wakil Pagaruyung robah jadi palabuan-palabuan penting sabab posisina nu deukeut jeung sumber-sumber komodiri saperti lada, cengkéh, pala jeung emas.

Sabada Walanda datang nyirian Padang sabab muharana nu alus jeung badag sarta hawana masih alus, Walanda ngalakukeun sababaraha cara sangkan bisa meunangkeun Kota Padang. Taun 1660 Kota Padang bisa dikawasaan ku Walanda ngaliwatan pajangjian jeung raja-raja ngora ti Pagaruyung. Taun 1667 Walanda nyieun Loji anu pungsina salaku gudang ogé tangki pikeun dikawasaan alamna kalawan alesan kaamanan. Nalika kaping 20 Mei 1785 Walanda netepkeun Padang salaku puseur pamaréntahan jeung paniagaan di Sumatera Kulon. Kota Padang leuwih ramé sanggeus ayana palabuan Teluk Bayur, Semen jeung Tambang Batubara di Sawahlunto, sarta jalur karéta api. Milangkala Kota Padang nyaéta kaping 7 Agustus nyoko kana penyerbuan gedé-gedéan ka Loji Walanda di Kepalo Koto Batang Arau nu didasaran ku sumanget patriotisme jeung rasa kadeudeuh ka lemah cai pikeun ngusir kumpeni di Nusantara.

                                     

2. Oriéntasi Wilayah

Sacara géografis, Kota Padang aya di koordinat 00 o 4400"-01 o 0835"LS jeung 100 o 0505"-00 o 3409"BT. Kalawan lega wilayahna 649.96 km 2. Wates-wates Kota Padang baris didadarkeun saperti ieu di handap:

  • Wates Kalér: Kabupatén Padang Pariaman
  • Wates Kulon: Kabupatén Solok
  • Wates Kidul: Kabupatén Pesisir Kidul
  • Wates Wétan: Selat Mentawai

Kacamatan anu padet pangeusi nyaéta Kacamatan Padang timur, Padang Barat, Padang Utara anu topografi wilayahna datar sarta loba fasilitas umum jeung sosial, infrastruktur pangrojong saperti jalan, sanitasi, drainaseu, listrik, télékomunikasi jeung sajabana. Kota Padang diliwatan ku lima walungan gedé jeung 16 walungan leutik. Iwal ti éta, Kota Padang boga pulo nu jumlahna 19 pulo.

                                     

3. Pamaréntahan

Sacara administrasi, ti taun 1999 aya parobahan ngeunaan jumlah wilayah anu mimitina 194 kalurahan jadi 104 kalurahan. Ngaliwatan undang-undang éta tuluy diganti ku Undang-undang nomor 32 taun 2004 ngeunaan Pemerintahan Daérah, istilah daérah tingkat II kotamadya diganti ku istilah Kota hungkul.

Jumlah pagawé anu aya di lingkungan pamaréntah Kota Padang taun 2013 kacatet 12.749 urang anu lolobana lulusan sarjana 40.51% dituturkeun ku pagawé lulusan Diploma 28.54% sarta SMA 24.39%.

                                     
  • Padang Tiji nyaéta salah sahiji kacamatan di Kabupatén Pidie, Propinsi Acéh Indonésia. Citakan: Padang Tiji, Pidie
  • Kota Surabaya, nyaéta ibukota Propinsi Jawa Wétan sakaligus jadi kota kadua panggedena di Indonesia. Surabaya tepung wates jeung Selat Madura di lebah
  • Padang Bulan nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Medan Baru, Kota Medan, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Medan Baru, Medan
  • Persiakan nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hulu, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hulu, Tebing Tinggi
  • Bagelen nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hilir, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hilir, Tebing Tinggi
  • Satria nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hilir, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hilir, Tebing Tinggi
  • Pabatu nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hulu, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hulu, Tebing Tinggi
  • Tualang nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hulu, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hulu, Tebing Tinggi
  • Tambangan nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hilir, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hilir, Tebing
  • Tambangan Hulu nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hilir, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hilir, Tebing
  • Deblod Sundoro nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Padang Hilir, Kota Tebing Tinggi, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Padang Hilir, Tebing

Users also searched:

...
...
...