Back

ⓘ Adam Malik




Adam Malik
                                     

ⓘ Adam Malik

Adam Malik Batubara nyaéta urut Menteri Indonésia anu pernah ngajabat di sababaraha Departemén, di antarana jadi Menteri Luar Negeri. Adam Malik ogé pernah diangkat jadi Wakil Présidén Indonésia anu katilu. Adam Malik ditetepkeun minangka salah saurang Pahlawan Nasional Indonésia dina tanggal 6 Nopémber 1998 dumasar kana SK Présidén nomer 107/TK/1998.

                                     

1. Kahirupan Rumaja

Nalika umurna karak welasan taun, Adam pernah dibui ku pulisi Dinas Intél Pulitik di Sipirok taun 1934 jeung dihukum dua bulan penjara ku sabab ngalanggar larangan pakumpulan. Dina yuswa 17 taun anjeunna geus jadi pupuhu Partindo di Pematangsiantar pikeun aktip merjoangkeun kamerdikaan bangsa.

Dina umur 20 taun, Adam jadi salah saurang pangbaladah ngadegna kantor berita Antara anu kantorna di Jalan Pinangsia 38, Jakarta Kota. Ku modal hiji méja tulis kolot, hiji mesin tik kolot, jeung hiji mesin ronéo kolot ngédarkeun berita ka sawatara surat kabar nasional. Saméméhna, anjeunna geus mindeng nulis di koran Pelita Andalas jeung Majalah Partindo.

Di zaman Jepang, Adam aktif ngagerilya barengan gerakan pamuda dina merjoangkeun kamerdikaan. Ngawakilan kelompok pamuda, Adam minangka pamingpin Komite Van Aksi, kapilih jadi Pupuhu III Komite Nasional Indonésia Pusat KNIP périodeu 1945-1947 anu tugasna nyiapkeun susunan pamaréntahan. Lian ti éta, Adam Malik nyaéta pangadeg tur anggota Partéy Rahayat, pangadeg Partéy Murba, jeung anggota parlemen.

                                     

2. Karir di Pamaréntahan

Taun 50-an katompérnakeun, Adam Malik aktif di pamaréntahan jadu duta besar luar biasa jeung ngawasa sagemblengna pikeun Uni Soviet jeung Polandia. ku sabab kamampuan diplomasina, anjeunna jadi pupuhu Delegasi Indonésia dina parundingan Indonésia-Walanda, pikeun masrahkeun Irian Kulon. Sanggeus kitu anjeunna ngajabat minangka Menteri Koordinator Pelaksana Ekonomi Terpimpin taun 1965.

Nalika kajadian gantina rezim pamaréntahan Orde Lila, dina taun 1966 Adam ngundurkeun diri tina Partéy Murba. Opat taun saterusna anjeunna ngahiji jeung Golongan Karya Golkar. Ti taun 1966-1977 anjeunna ngajabat minangka Wakil Perdana Menteri II/Menteri Luar Negeri ad interim, jeung Menteri Luar Negeri. Minangka Menteri Luar Negeri dina pamaréntahan Orde Anyar, Adam Malik jadi wakil dina sawatara parundingan jeung nagara-nagara lian kawengku rescheduling ngajadwal deui hutang Indonésia dina mangsa Orde Lila.

Babarengan Menteri Luar Negeri nagara-nagara Asia, Adam Malik jadi salah saurang inohong pikeun ngadegna ASEAN taun 1967. Anjeunna dipercaya jadi Pupuhu Sidang Majelis Umum PBB ka-26 di New York. Taun 1977, anjeunna kapilih jadi Pupuhu DPR/MPR. Tilu bulan saterusna, dina Sidang Umum MPR dina bulan Maret taun 1978 kapilih jadi Wakil Présidén Indonésia anu katilu.

                                     
  • dalam PAP yang diketuai Lim Chin Siong. Beliau kenal rapat dengan Tun Adam Malik Menteri Luar Indonésia ketika itu. Kemudian menyertai New Straits Times
  • Masa jabatan 12 Maret 1983  11 Maret 1988 Présidén Suharto Saméméhna Adam Malik Sanggeusna Sudharmono Katerangan lian Gumelar 10 Oktober 1924 Sumedang
  • Nusantara. Gelegar Media Indonesia. ISBN 979 - 980 - 6611 - 14 - 5. Asvi Warman Adam 2010 Menguak Misteri Sejarah. Penerbit Buku Kompas. ISBN 978 - 979 - 709 - 504 - 8
  • Indonésia Politik Abdul Halim Syatari  Abdoel Halim  Achmad Soebardjo  Adam Malik Adenan Kapau Gani  Alimin  Andi Sultan Daeng Radja  Arie Frederik
  • Mohammad Hatta 1945 1956 2 Sri Sultan Hamengkubuwono IX 1973 1978 3 H. Adam Malik 1978 1983 4 Jend. TNI Purn. Umar Wirahadikusumah 1983 1988 5 Letjend
  • Indonésia Politik Abdul Halim Syatari  Abdoel Halim  Achmad Soebardjo  Adam Malik Adenan Kapau Gani  Alimin  Andi Sultan Daeng Radja  Arie Frederik
  • Indonésia Politik Abdul Halim Syatari  Abdoel Halim  Achmad Soebardjo  Adam Malik Adenan Kapau Gani  Alimin  Andi Sultan Daeng Radja  Arie Frederik

Users also searched:

...
...
...