Back

ⓘ Aksara Sunda Baku



Aksara Sunda Baku
                                     

ⓘ Aksara Sunda Baku

Aksara Sunda nujul ka hiji sistim ortografi hasil karya masarakat Sunda nu ngawengku aksara jeung sistim kaaksaraan pikeun nuliskeun basa Sunda. Aksara Sunda ngarujuk ka aksara Sunda kuna nu kungsi dipaké sahanteuna ti abad ka-14 nepi ka abad ka-18.

                                     

1. Sajarah

Salian ti aksara Sunda Kuna, kaadaban Sunda ogé kungsi wanoh jeung sababaraha sistim aksara lianna, di antarana:

  • aksara Pallawa atawa aksara Pra-Nagari anu dipaké pikeun nuliskeun basa Sangsakerta, dipaké nepi ka abad ka-7,
  • aksara Cacarakan atawa aksara Jawa, sacara umum marengan asupna Islam jeung kaadaban Jawa ka Cirebon abad ka-16 jeung Priangan abad ka-17,
  • aksara Pegon, utamana di lingkungan pasantrén, ku asupna ajaran Islam ti tatar Arab,
  • aksara Sunda Kuna anu diturunkeun tina aksara Pallawa.
  • aksara Latin, mimiti dipaké ahir abad ka-19, diwanohkeun ku pangjajah Walanda.

Sacara resmi, pamaréntah Jawa Kulon ngaliwatan Perda taun 2003 geus ngarojong aksara Sunda pikeun pakéun sapopoé.

                                     

2. Komputerisasi

Komputerisasi aksara Sunda nalika medarna publikasi resmi ngeunaan aksara Sunda ti Pamaréntah Jawa Kulon. Conto mimiti nyaéta "Aksara Pakuan" dina wanda OTF.

Salian ti éta, dina taun 2008 geus medal Aksara Sunda Unicode meunang nyampurnakeun tina Unicode 2008 anu disusun ku Dian Tresna Nugraha jeung Kusnet 2005. Unicode téh proses digitalisasi anu bisa mantuan ka pamaké ngetik aksara Sunda dina komputer, sanajan can bisa maca naskah aksara Sunda sacara otomatis.

                                     

3. Susunan Aksara Sunda

Aksara Sunda diwangun ku sababaraha komponén, di antarana:

  • aksara ngalagena
  • vokal mandiri
  • angka
  • aksara swara
  • tanda baca

Rarangkén

Dumasar kana patempatanana, 14 rarangkén dibagi jadi:

  • rarangkén handap = 2 rupa
  • rarangkén luhur = 5 rupa
  • rarangkén sajajar = 6 rupa

a. Rarangkén luhur

b. Rarangkén handap

c. Rarangkén sajajar

Angka

Dina tulisan, angka diwatesan ku tanda pipa ajeg |. |. Conto: |᮲᮰᮰᮸| = 2008

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →