Back

ⓘ Shche ne vmerla Ukraina




Shche ne vmerla Ukraina
                                     

ⓘ Shche ne vmerla Ukraina

"Shche ne vmerla Ukraina" nyaéta lagu kabangsaan Ukraina deui ti 1992.

Rumpakana nyandak stanza asli kahiji nu saeutik dirobih ti sair patriotik nu ditulis dina 1862 ku Pavlo Chubynsky, saurang étnograper nu kawentar ti Kiév, jeung dipangaruhan ku kecap-kecap jeung téma lagu kabangsaan Polandia, Mazurek Dąbrowskiego. Dina 1863, Mykhailo Verbytsky, hiji komposer Ukraina kulon jeung hiji pandéta Katolik-Yunani ngarang musik pikeun nyarengan téksna Chubynsky. Lagu ieu mangrupa lagu kabangsaaan kahiji ti Républik Rahayat Ukraina, Carpatho-Ukraina, jeung teras Ukraina merdika paska-Soviét.

                                     

1. Républik Rahayat Ukraina

Dina 1917, Shche ne vmerla Ukraina tacan pupus jadi lagu kabangsaan Républik Rahayat Ukraina. Tapi dina 1920, lagu ieu dilarang ku datangna rézim Soviét.

                                     

2. Alih aksara Latin pra-2003

Šče ne vmerla Ukrajina, ni slava, ni vola, Šče nam, bratťa-ukrajinci, usmichneťśa dola. Zhynuť naši vorižeńky, jak rosa na sonci, Zažyvemo i my, bratťa, u svojij storonci.

RÉFRAIN Dušu j tilo my položym za našu svobodu, I pokažem, ščo my, bratťa, kozaćkoho rodu!

Stanem, bratťa, vsi za volu, vid Śanu do Donu V ridnim kraju panuvaty ne damo nikomu. Čorne more šče vsmichneťśa, did Dnipro zradije, Šče na našij Ukrajini doleńka dospije.

RÉRAIN

A zavźatťa praća ščyra svoho šče dokaže, Šče śa voli v Ukrajini pisń hučna rozlaže. Za Karpaty vidibjeťśa, zhomonyť stepamy, Ukrajiny slava stane pomiž narodamy.

RÉFRAIN

                                     

3. Ukraina Merdika

Shche ne vmerla Ukraina dipaké sacara de facto salaku lagu kabangsaandina pangistrénan Présidén Leonid Kravchuk dina 5 Désémber 1991.

Pasal 20 dina Konstitusi Ukraina 28 Juni 1996 nunjuk musikna Verbytsky salaku téma lagu kabangsaan:

Lagu Kabangsaan Nagara Ukraina nya éta lagu kabangsaan nu dumasar kana musikna M. Verbytskyi, kalawan kecap-kecap nu dienyakeun ku hukum diadopsi ku teu kirang ti dua per tilu komposisi konstitusional Verkhovna Rada Ukraina.

Rumpakana ayeuna

Dina 6 Maret 2003, Verkhovna Rada parlemén Ukraina ngadopsi rumpaka di handap ieu, kalawan ngarobih saeutik stanza kahijina kecap-kecap original Chubynsky. Sanésna nyebutkeun "Ukraina tacan pupus, boh kajayaanna, boh kamerdikaanna", konsép kabinasaan Ukraina salaku hiji bangsa geus dihupus: baris pamukana ayeuna nyebutkeun "Kajayaan Ukraina tacan pupus, ogé kamerdikaanna".

                                     

4. Tumbu kaluar

  • Informasi jeung sumber dina Shche ne Vmerla Ukraina
  • Shche ne vmerla Ukrainy dina MP3.
  • Konstitusi Ukraina, Bab 1, Prinsip Umum - Pasal 20 dina bab ieu ngurus simbol-simbol nasional. Loka ieu, bagian ti lokar resmi Verkhovna Rada, aya ogé vérsi vokalna lagu kabangsaaan ieu ngagunakeun rumpaka pra-2003

Citakan:Ukraine topics