Back

ⓘ Polinésia Prancis




Polinésia Prancis
                                     

ⓘ Polinésia Prancis

Polinésia Prancis mangrupa hiji nagara peuntas laut ti Perancis. Diwangun ti sababaraha grup pulo-pulo Polinésia, nu pangsohorna nyaéta Tahiti dina grup Kapuloan Society, nu ogé mangrupa pulo nu panglobana populasina jeung kadudukan ibu kota.

                                     

1. Administrasi

Antara 1946 jeung 2003, Polinésia Prancis miboga status wewengkon peuntas laut basa Perancis: territoire doutre-mer, atawa TOM. Dina 2003, jadi hiji koléktivitas peuntas laut basa Prancis: collectivité doutre-mer, atawa COM. Dina undang-undang ti 27 Pébruari 2004 méré pangkat katangtu nagara peuntas laut dina républik Basa Prancis: pays doutre-mer au sein de la République, atawa POM, tapi tampa parobihan légal dina statusna.

                                     

1.1. Administrasi Babagian administratif

Polinésia Perancis miboga lima subdivisi administratif Basa Prancis: subdivisions administratives:

  • Kapuloan Austral Basa Prancis: Îles Australes atawa resmina la subdivision administrative des Îles Australes) kaasup Kapuloan Bass
  • Kapuloan Leeward Basa Prancis: Îles Sous-le-Vent atawa resmina la subdivision administrative des Îles Sous-le-Vent) dua subdivisions administratives Kapuloan Windward jeung Kapuloan Leeward mangrupa bagian ti Kapuloan Society
  • Kapuloan Marquesas Basa Prancis: Îles Marquises atawa resmina la subdivision administrative des Îles Marquises)
  • Kapuloan Windward Basa Prancis: Îles du Vent atawa resmina la subdivision administrative des Îles du Vent) dua subdivisions administratives Kapuloan Windward jeung Kapuloan Leeward mangrupa bagian ti Kapuloan Society
  • Tuāmotu-Gambier Basa Prancis: Îles Tuamotu-Gambier atawa resmina la subdivision administrative des Îles Tuamotu-Gambier) Tuamotu jeung Kapuloan Gambier
                                     

2. Géografi

Pulo-pulo di Polinésia Perancis miboga total aréa daratan 4.167 kilométer pasagi 1.622 mil pasagi kasebar dina wewengkon laut saluas 2.500.000 kilométer pasagi 965.255 mil pasagi. Aya kira-kira 130 pulo di Polinésia Perancis. Titik nu pangluhurna Gunung Orohena di Tahiti.

Salian ti Tahiti, sababraha atol, pulo, jeung grup kapuloan utama di Polinésia Perancis nu lian nyaéta: Ahē, Pora Pora, Hiva Oa, Huahine, Maiao, Maupiti, Mehetia, Moorea, Nuku Hiva, Raiātea, Tahaa, Te Tiaroa, Tupuai, jeung Tūpai.

                                     

3. Bibliograpi

  • Danielsson, Bengt; Marie-Thérèse Danielsson 1986. Poisoned Reign: French Nuclear Colonialism in the Pacific. New York: Penguin Books. ISBN 0-140-08130-5.
  • Thompson, Virginia; Richard Adloff 1971. The French Pacific Islands: French Polynesia and New Caledonia. Berkeley: University of California Press.
  • Aldrich, Robert 1993. France and the South Pacific since 1940. Sydney.
  • Danielsson, Bengt 1965. Work and Life on Raroia: An Acculturation Study from the Tuamotu Group, French Oceania. London: G. Allen & Unwin.
  • James Rogers and Luis Simón. The Status and Location of the Military Installations of the Member States of the European Union and Their Potential Role for the European Security and Defence Policy ESDP. Brussels: Européan Parliament, 2009. 25 pp.
  • Hough, Richard 1995. Captain James Cook. W Norton. ISBN 0393036804.
  • Aldrich, Robert 1990. The French Presence in the South Pacific, 1842–1940. Sydney.
  • Pollock, Nancy J.; Ron Crocombe, eds. 1988. French Polynesia: A Book of Selected Readings. Suva, Fiji: Institute of Pacific Studies of the University of the South Pacific. ISBN 9820200326.


                                     

4. Tumbu kaluar

Pamaréntah
  • Babagian Administratif Polinésia Perancis
  • Kaprésidénan Polinésia Perancis
  • Pamaréntah Polinésia Perancis
Indormasi umum
  • fr Encyclopédie collaborative du patrimoine culturel et naturel polynésien
  • Atlas French Polynesia Wikimedia, ngandung peta ngeunaan French Polynesia.
  • Éntri French Polynesia di CIA World Factbook
  • Polinésia Perancis di Open Directory Project
  • French Polynesia di UCB Libraries GovPubs
Pelesir
  • Situs Pariwisata Resmi
                                     
  • aya di Samudra Pasifik Kidul, kalér - wétaneun Selandia Anyar, antara Polinésia Prancis jeung Samoa Amérika. Aya 15 pulo utama nu nyebar dina wewengkon samudra
  • Kalédonia Anyar Basa Prancis Nouvelle - Calédonie mangrupa hiji koléktivitas husus piboga Perancis aya di bagian kidul - kulon Samudra Pasifik, 1.500 km
  • Prancis Basa Louis Bonaparte, adina Napoleon Bonaparte, diistrénan di walanda dina taun 1806, ku kituna otomatis jajahan Walanda pindah ka Prancis
  • Austria 83, 858 8, 169, 929 97.4 Vienna Bélgia 30, 510 10, 274, 595 336.8 Brussels Prancis 547, 030 59, 765, 983 109.3 Paris Jérman 357, 021 83, 251, 851 233.2 Berlin Liechtenstein

Users also searched:

...
...
...