Back

ⓘ Kwik Kian Gie




Kwik Kian Gie
                                     

ⓘ Kwik Kian Gie

Kwik Kian Gie nyaéta lalaki turunan Tionghoa anu lahir di Pati - Jawa Tengah, 11 Januari 1935. Manéhna saurang ahli ékonomi sakaligus politikus anu pohara disegani ku kawan atawa lawan. Keteguhan dina ngudag kebenaran sarta nasionalisme sarta sok ngakritik hal anu salah, nyieun Kwik Kian Gie henteu disukai ku maranéhanana anu ’salah léngkah’. Kwik Kian Gie jadi menteri dina mangsa pamaréntahan Gus Dur sarta nyekel kalungguhan deui dina mangsa Megawati. Sanggeus namatkeun atikan SMA-NA, Kwik nuluykeun studina di Fakultas Ékonomi Universitas Indonésia salila sataun pikeun tingkat persiapan. Saterusna taun 1956, Kwik nuluykeun studi Nederlandsche Economiche Hogeschool, Rotterdam Walanda. Jiwa pengabdianna dina nagari ieu geus diwujudkeun sajongjonan sanggeus Kwik lulus ti kuliahna. Taun 1963-1964 Kwik digawé minangka asisten atase kabudayaan sarta penerangan di Kedutaan Besar RI di Den Haag. Sataun saterusna jadi Diréktur Nederlands Indonesische Géoderen Associatie. Lima taun saterusna jadi Diréktur NV handelsonderneming" Ipilo Amsterdam”.

Taun 1970, di umurna ka-35, Kwik balik ka lemah cai. Salila sataun manéhna sempet nganggur. Sarta di taun 1971, Kwik terjun ka dunya bisnis sarta ngadegkeun PT Indonesian Financing & Investment Company. Kapiawaianna dina ékonomi bisnis, meunang kapercayaan sagala rupa pausahaan méntana jadi lulugu pausahaan. Dina taun 1978, kacatet aya saeutikna 3 pausahaan anu dipingpin Kwik nyaéta minangka Diréktur sakaligus Pemegang saham PT Altron Panorama Electronic, Dirut PT Jasa Dharma Utama, sarta Komisaris PT Cengkih Zanzibar. Mimiti taun 1985 24 taun tiheula, Kwik geus nulis ideu kréatif ngeunaan ékonomi di Harian Kompas pikeun edukasi perspektif masarakat. Sanggeus rada mapan geus beunghar, dina umur 42 taun Kwik resmi terjun ka dunya atikan sarta pengamat ékonomi. Sacara bertahap Kwik mulia ninggalkeun dunya bisnis. Di widang atikan, taun 1987 babarengan Djoenaedi Joesoef ti Konimex sarta Kaharudin Ongko ti Bank Umum Nasional, Kwik ngadegkeun Institut Bisnis Indonésia IBII. Kwik ogé dipercaya nyekel kalungguhan minangka Pupuhu Déwan Diréktur saprak ngadegna.

Petualangan minangka pengamat ékonomi Indonésia anu nempo sarta ngimeutan langsung sistem pamaréntah anu kitu korup sarta sarat KKN sarta otoriter di éra Soeharto maksa’ Kwik kudu terjun ka dunya pulitik. Mawa bekel pangalaman sarta tulisan-tulisan anjeunna anu pohara populér di Kompas, Kwik terjun ka dunya pulitik lain alatan duit, tapi hayang ngarobah Indonésia anu leuwih alus. Manéhna rela ngalepas dunya bisnisna:" Kuring geus boga cukup duit pikeun ngabiayaan kabéh anu kuring hayang,” cenah hiji kali ka Matra. Kaayaan ieu sakitu ironisna kalayan marakna para pulitisi anyar ayeuna anu jadi caleg/pilkada ngan leuwih pikeun ngaraup duit nagara sarta ngaronjatkeun prestise. Kwik terjun ka dunya pulitik sanggeus dirina mapan, sarta manéhna konsisten merjuangkeun élmuna ékonomi sarta atikan pikeun bangsa Indonésia.

Pakar ékonomi Kwik KIan Gie ngaku kungsi tarung jeung Boediono sawaktu keur nyekel kalungguhan minangka menteri dina mangsa Pamaréntahan Megawati Soekarnoputri. Perkelahian anu dimaksud Kwik lain sacara fisik, tapi dina aspék pamikiran sarta kawijakan. Kwik nyaritakeun, waktu éta dirina nyekel kalungguhan minangka Menko Ekuin. Sedengkeun Boediono di posisi Menteri Keuangan. Nepi ka kiwari Kwik terus nangtang Boediono debat soal sistem ékonomi anu pangpasna dilarapkeun di Indonésia. Tapi Boediono teu ngagubris. Kawas dipikanyaho Kwik nyangka Boediono mangrupa antek néo liberalisme. Ngaliwatan perdebatan anu digembor-gemborkeun, Kwik ngaharepkeun sangkan umum nyaho pamikiran Boediono.

                                     
  • Kurniawan Yuniar Supardi Winardi Sutantyo Revrisond Baswir Mubyarto Kwik Kian Gie Tinggal Oge: Nami - nami pujangga Indonesia A.A. Panji Tisna Abas St.
  • 54. 1899 - Zainal Mustapa, Pahlawan Nasional ti Tasikmalaya. 1935 - Kwik Kian Gie ahli ékonomi, pulitikus Indonesia. 1953 - Tariq Jamil, ulama Pakistan
  • Présidén Susilo Bambang Yudhoyono Wakil Presiden Jusuf Kalla Saméméhna Kwik Kian Gie Sanggeusna Paskah Suzetta Katerangan lian Gumelar Sri Mulyani Indrawati

Users also searched:

...