Back

ⓘ Hortensia




Hortensia
                                     

ⓘ Hortensia

Horténsia, Kembang bokor nyaéta kembang nu asalna ti Jepang. Biasa dipelak minangka pepelakan hias di buruan atawa di taman-taman. Sipatna tutuwuuhan anu lila umurna, rupana ajeg, watangna kuat, warnana héjo sawaktu ngora, sarta jangkungna 0.5–1 m. Daunna téh tunggal, gagangan, tempatna pahareup-hareup nyilang. Lambaran daunna rubak sarta kandel, bentukna buleud endog, pangkal sarta tungtungna seukeut, tepi rérégéan, tulang daunna nyirip, warna hareupna héjo kolot, sarta bagian handap héjo kakonéng-konéngan. Sipat kembangna majemu, kaluar ti tungtung gagang, nyieun runtuyan anu ngabudeur kalayan diaméterna bisa ngahontal 20 cm, warnana bodas, beureum ngora, sarta baris jadi bulao. Kira-kira 73 spesies: utamana di Asia, sawatara spesies di Asia Tenggara sarta Dunya Anyar; 33 spesies di Cina. Spesies Hydrangea macrophylla Jepang mindeng dibudidayakeun minangka pepelakan hias.

                                     

1. Pamangfaatan

Bagian pepelakan anu dipaké minangka ubar nyaéta hérba sarta akarna. Bisa dipaké langsung atawa anu geus digaringkeun. Indikasina Herba kembang bokor dipaké pikeun malaria, muriang, hariwang ansietas, nyeri tikoro. Cara pamakéanna pikeun ubar anu diinum, paké 9-15 g herba anu dikulub. Pikeun pamakéan luar, kumbah herba sacukupna, tuluy kulub.

  • Malaria

Kulub herba kembang bokor sarta daun murbei Morus alba L. unggal 9 g jeung tilu gelas cai nepi ka cangkaruk hiji gelas. Sanggeus tiis, saring sarta inum dua jam saméméh lumangsung serangan malaria.

  • Nyeri tikoro

Kumbah akar seger kembang bokor sacukupna, tuluy keureutan saperluna. Tambahkeun cuka apel anu geus diéncérkeun sacukupna, giling nepi ka lemes, tuluy peres. Paké caina pikeun gugurah tikoro gargle.