Back

ⓘ Chairil Anwar




Chairil Anwar
                                     

ⓘ Chairil Anwar

Chairil Anwar anu dipikawanoh ku sebutan "Si Binatang Jalang" nyaéta pelopor Angkatan 45 anu nyiptakeun trend anyar pamakéan kecap dina berpuisi anu terkesan pohara lugas, solid sarta kuat. Manéhna babarengan jeung Asrul Sani sarta Rivai Apin ngamimitian puisi modérn Indonésia. Chairil Anwar maot dina umur ngora alatan panyakit TBC sarta dimakamkeun di Taman Pemakaman Umum Karét Bivak, Jakarta. Poé maotna dingingetan minangka Poé Chairil Anwar. Chairil ngaleukeunan atikan HIS sarta MULO, cacak atikan MULO-NA henteu tamat. Puisi-puisina dipikaresep nepi ka ayeuna. Salah sahiji puisina anu pangkasohorna mindeng dideklamasikeun anu dijudulan Aku. Sajaba nulis puisi, manéhna ogé osok narjamahkeun karya sastra deungeun kana basa Indonésia. Manéhna ogé kungsi jadi redaktur rohang budaya Siasat" Gelanggang” sarta Aweuhan Kaayaan, manéhna ogé ngadegkeun" Gelanggang Seniman Merdika”.

Lanceukna, Jassin ogé boga kenangan ngeunaan Chairil Anwar." Kami kungsi ulin badminton babarengan, sarta manéhna éléh. Tapi manéhna teu ngaku kaéléhna, sarta ngajak tanding terus, pamustunganana kuring éléh, kami tanding di hareup para gadis. Wanoja nyaéta dunya Chairil sanggeus buku, kacatet ngaran Ida, Sri Ayati, Gadis Rasyid, Mirat, sarta Roosmeini minangka gadis anu diudag-udag Chairil, sarta kabéh ngaran gadis éta komo asup kana puisi-puisi Chairil, tapi, ka gadis Karawang, Hapsah, Chairil geus nikah ka manéhna. Pernikahan éta teu berumur panjang, lantaran masalah ékonomi, sarta gaya hirup Chairil anu teu robah, Hapsah ménta cerai, waktu anakna umur 7 bulan, Chairil ogé jadi duda.

                                     

1. Ahir hirup

Vitalitas puitis Chairil henteu kungsi diimbangan ku kaayaan fisikna, anu nambahan lemah alatan gaya hirupna anu teu bener. Saméméh manéhna nincak umur 27 taun, manéhna geus katerap ku sajumlah panyakit. Chairil Anwar maot dina umur ngora alatan panyakit TBC. Manéhna dikuburkan di Taman Pemakaman Umum Karét Bivak, Jakarta. Astanana didatangan ku rébuan fans na ti jaman ka jaman, poé maotna ogé sok dingingetan minangka Poé Chairil Anwar.

                                     

2. Karya-karyana

  • Tiga Menguak Takdir 1950 bareng jeung Asrul Sani sarta Rivai Apin;
  • Aku Ini Binatang Jalang 1986;
  • Koleksi sajak 1942-1949", diedit ku Pamusuk Eneste, kecap panutup ku Sapardi Djoko Damono 1986;
  • Derai-derai Cemara 1998.
  • Kerikil Tajam dan yang Terampas dan yang Putus 1949;
  • Deru Campur Debu 1949;

Buku kumpulan puisina diterbitkeun Gramedia berjudul Aku ini Binatang Jalang 1986. Buku kumpulan puisina dipedar Gramedia dijudulan Aku Ini Binatang Jalang 1986.

Karya-karya tarjamahanana nyaéta:

  • Pulanglah Dia Si Anak Hilang 1948, Andre Gide;
  • Kena Gempur 1951, John Steinbeck.

Sedengkeun karya-karyana anu ditarjamahkeun kana basa Inggris, Jerman sarta Spanyol nyaéta:

  • Papua Pocket Poets, 1969;
  • The Complete Poems of Chairil Anwar, disunting sarta ditarjamahkeun ku Liaw Yock Fang, jeung bantuan HB Jassin Singapore: University Education Press, 1974;
  • Feuer und Asche: sämtliche Gedichte, Indonesisch/Deutsch ku Walter Karwath Wina: Octopus Verlag, 1978;
  • The Complete Poetry and Prose of Chairil Anwar, disunting sarta ditarjamahkeun ku Burton Raffel ;
  • "Only Dust: Three Modern Indonesian Poets", ku Ulli Beier Port Moresby New Guinea
  • Cuatro poemas indonesios, Amir Hamzah, Chairil Anwar, Walujati" Madrid: Palma de Mallorca, 1962;
  • The Voice of the Night: Complete Poetry and Prose of Chairil Anwar, ku Burton Raffel.
  • Chairil Anwar: Selected Poems ku Burton Raffel sarta Nurdin Salam ;
  • "Sharp gravel, Indonesian poems", ku Donna M. Dickinson ;

Sedengkeun karya-karya ngeunaan Chairil Anwar antara séjén:

  • Rachmat Djoko Pradopo, "Basa puisi penyair utama sastra Indonésia modern" ;
  • H.B. Jassin, "Chairil Anwar, pelopor Angkatan 45, dibiruyungan kumpulan hasil tulisanana", Jakarta: Gunung Agung, 1983;
  • Chairil Anwar: miéling poé 28 April 1949, diayakeun ku Bagian Kasenian Djawatan Kebudayaan, Kementerian Atikan, Pengajaran sarta Kebudayaan Djakarta, 1953;
  • Husain Junus, "Gaya basa Chairil Anwar" Manado: Universitas Sam Ratulangi, 1984;
  • Arief Budiman, "Chairil Anwar: Hiji Pasamoan" Jakarta: Pustaka Jawa, 1976;
  • Zaenal Hakim, "Édisi kritis puisi Chairil Anwar" Jakarta: Dian Rahayat, 1996.
  • Abdul Kadir Beuleum, "Sekelumit pembicaraan ngeunaan penyair Chairil Anwar" ;
  • Pamusuk Eneste, "Mikawanoh Chairil Anwar" Jakarta: Obor, 1995;
  • Sjumandjaya, "Kuring: dumasar lalampahan hirup sarta karya penyair Chairil Anwar Jakarta: Grafitipers, 1987;
  • S.U.S. Nababan, "A Linguistic Analysis of the Poetry of Amir Hamzah and Chairil Anwar" New York, 1976;
  • Robin Anne Ross, Some Prominent Themes in the Poetry of Chairil Anwar, Auckland, 1976;
  • Boen S. Oemarjati, "Chairil Anwar: The Poet and his Language" Den Haag: Martinus Nijhoff, 1972;
                                     

3. Legenda Sastra

Chairil Anwar nyaéta legenda sastra anu hirup di batin masarakat Indonésia. Manéhna jadi ilham pikeun perjuangan kamerdikaan bangsana. Tapi saha sangka, penyair anu memelopori pembébasan bangsa Indonésia ti tatanan lila ieu téh ogé saurang pengembara batin anu méakkeun umurna ngan pikeun puisi? Aya tulisan ngeunaan Chairi Anwar, anu lolobana bahanana dicuplik ti buku Chairil Anwar: Sebuah Pertemuan, karya Arief Budiman, ditambah sawatara référénsi séjén sarta sajumlah wawancara.

                                     
  • Diadegkeunna MUI. 1875 Carl Jung, pisikiater Swiss td. 1961 1922 Chairil Anwar sastrawan Indonésia td. 1949 1939 John Howard, PM Australia ka - 25
  • Badan Sensor Film. Salah sahiji karyana, tina bentuk kritik anu judulna Chairil Anwar Sebuah Pertemuan 1976 Sababaraha artikel dimuat dina Heryanto, ed
  • ngibarkeun bendera merah putih. Kota Karawang ogé jadi inspirasi sastrawan Chairil Anwar nulis karya Antara Karawang - Bekasi. Karawang ngadeg kaping 14 Séptémber
  • 1883 1945 Claretta Petacci, pamajikan Mussolini l. 1912 1949 Chairil Anwar sastrawan Indonésia l. 1922 1996 Siti Hartinah, ibu nagara Indonésia
  • Rosidi Amal Hamzah Amir Hamzah Aoh K. Hadimadja Armijn Pane Asrul Sani Chairil Anwar Idrus Pramoedya Ananta Toer Hamka Mansur Samin Mochtar Lubis Motinggo
  • bung anu mangrupa pangrojongan ti salah saurang penyair anu kasohor : Chairil Anwar Beurang peuting ieu paguyuban ngalukis, ngagandakeun lukisan pikeun

Users also searched:

...
...
...