Back

ⓘ Dano Toba




Dano Toba
                                     

ⓘ Dano Toba

Dano Toba nyaéta salah sahiji dano nu panggedéna sadunya, sarta nu panggedéna tur pangkakoncarana di Indonésia. Panjangna 100 kilométer, lébarna 30 kilométer, saking ku gedéna Dano Toba mah siga sagara. Ditengah-tengah Dano Toba aya pulo leutik ngaranna Pulo Samosir. Dumasar panalungtikan ti Universitas Teknologi Michigan Amérika Serikat, baheula 75.500 taun katukang, di sabudeureun wewengkon Dano Toba aya gunung bitu anu ngabalukarkeun musnahna manusa, sato, jeung tutuwuhan di sabudeureunana, batuan tur lebu vulkanikna sumebar nepi ka 2000m m jauhna tur ngabalukarkeun daérahna poék katutupan ku lebu vulkanik. Tapak bituna éta gunung téh jadi kawah anu gedé tur lila kalilaan kaeusian cai jadi dano. Dano Toba perenahna di sababaraha kabupatén, nyaéta Kabupatén Simalungun, kabupatén Samosir, kabupatén Tapanuli Utara, kabupatén Humbang Hasundutan, kabupatén Karo, kabupatén Dairi, Sumatera Utara. Ieu dano téh mangrupa tempat wisata anu kumplit, aya wisata alam, wisata spiritual, sajarah, arsitektur sarta kuliner. Dano Toba miboga niléy magis jeung niléy kosmologis, sabab dipercaya minangka tempat cicingna Namboru. Saupama masarakat Batak arék ngayakeun acara disabudeureun ieu dano, kudu sanduk-sanduk papalaku heula ka Namboru.

                                     
  • kieu, prosés pangwangunan kaldéra mangrupa kajadian anu nyababkeun ayana Dano Toba Cerro Galan, jeung Yellowstone. Hiji kaldéra anu beunghar ku silika atawa
  • bituna, contona, Rakata nu ngabalukarkeun pangaruh global taun 1883, Dano Toba kasohor ku bitu supervolcanona nu diperkirakeun kajadian 74.000 taun Saméméh
  • Situ panggedena nu aya di Pulo nyaéta Lake Nettiling dina pulo Baffin. Situ Toba di pulo Sumatra bisa jadi kawah vulkanik pasif pangbadagna di dunya. Pena
  • Situ Cileunca Situ Cilodong Situ Cipanunjang Situ Cisanti Situ Citayam Rawa Dano Situ Langkung Situ Léngkong Situ Pangkalan Situ Paténggang Situ Sangiang
  • Situ Cileunca Situ Cilodong Situ Cipanunjang Situ Cisanti Situ Citayam Rawa Dano Situ Langkung Situ Léngkong Situ Pangkalan Situ Paténggang Situ Sangiang

Users also searched:

...
...
...