Back

ⓘ Spanyol




Spanyol
                                     

ⓘ Spanyol

Karajaan Spanyol mangrupa hiji nagara di Éropa kidul-kulon nu, bareng jeung Portugal, aya di Samenanjung Ibéria. Wates darat Spanyol jeung Éropa nyaéta Pagunungan Pirenia jeung Perancis sareng Andorra. Wewengkonna ogé diwangun ti kota Ceuta jeung Melilla di Afrika Kalér, Kapuloan Canary di Samudra Atlantik, jeung rupa-rupa pulo di Laut Tengah.

                                     

1. Géografi

Téritori Spanyol diwatesan ku Portugal di kulon, sarta Gibraltar jeung Maroko di kidul. Spanyol tepung wates jeung Perancis sareng Andorra di kalér-wétan dina Pagunungan Pirenia. Wates lautna nyaéta Samudra Atlantik di kulon jeung Teluk Biscay di kalér sarta Laut Tengah di wétan, di mana Spanyol miboga wewengkon Kapuloan Balearik. Di kidul, aya Selat Gibraltar. Kota-kota di Spanyol kalawan jumlah padumuk nu panglobana nyaéta Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, jeung Málaga.

Iklim Spanyol dibagi kana opat bagian:

  • Basisir kalér
  • Wewengkon jero
  • Méditérania
  • Canary
                                     

2.1. Babagian administratif Wewengkon otonomi

Spanyol diwangun ti 17 wewengkon otonomi comunidades autónomas jeung dua kota otonom ciudades autónomas ; Ceuta jeung Melilla.

  • Katalonia
  • Murcia
  • Asturias
  • Extremadura
  • Castile-La Mancha Castilla-La Mancha
  • Kapuloan Canary Islas Canarias
  • Aragon
  • La Rioja
  • Valencia
  • País Vasco atawa Basque Country
  • Navarre
  • Cantabria
  • Madrid
  • Galicia
  • Andalusia atawa Andalucía
  • Castile dan Leon
  • Kapuloan Balearik
                                     

2.2. Babagian administratif Propinsi

Karajaan Spanyol dibagi ogé kana 50 propinsi provincias. Wewengkon otonomi ngategorikeun sababaraha propinsi. Wewengkon otonomi Asturias, Kapuloan Balearik, Cantabria, La Rioja, Navarre, Murcia, jeung Madrid masing-masing diwangun ti hiji propinsi. Tradisionalna, propinsi-propinsi éta dibagi deui kana comarcas.

                                     

2.3. Babagian administratif Wewengkon kadaulatan

Aya lima énklave plazas de soberanía di laut basisir Afrika: kota Ceuta jeung Melilla diparéntah salaku kota-kota otonom, hiji status nu aya di antara kota jeung wewengkon otonomi; kapuloan Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, jeung Peñón de Vélez de la Gomera aya dina pamaréntahan langsung Spanyol.

Ceuta jeung Melilla, sanajan resmina sanés mangrupa comarcas, miboga status istiméwa ogé.

                                     

3. Ékonomi

Ékonomi Spanyol mangrupa sistem ékonomi campuran nu panggedéna kasalapan di dunya jeung kalima di Éropa dumasar kana GDP. Spanyol ogé mangrupa invéstor nu panggedéna katilu di dunya. Pariwisata jeung industri mobil minangka salah sahiji widang nu paling dipinunjulkeun ku Spanyol.

                                     
  • Kulon, Indonésia, td. 2005 1943 - Julio Iglesias, panyanyi Spanyol Madrid, Spanyol 1949 - Bruce Springsteen, musisi Amérika, Long Branch, New Jersey
  • Pikeun buana Antartika, tingali artikelna Wewengkon Antartika Chili basa Spanyol Territorio Antártico Chileno nyaéta wewengkon Antartika nu diklaim ku
  • sésana 65 poé. 1553 Dianggap bed ah, Michael Servetus, élmuwan Renaisans Spanyol dibeuleum di saluareun Jenewa. 1904 Rél karéta sahandapeun taneuh nu
  • Harold, Tostig, nu mana duanana perlaya. 1513 - Vasco Núñez de Balboa ti Spanyol manggihan naon anu ayeuna disebut Sagara Pasifik. 1810 - Herman Willem
  • Gregorian, sésana 114 poé. 1522 - Navigator Spanyol Juan de Elcano, tunggang kapal Victoria, mulang ka Spanyol ngaréngsékeun lalampahan ngurilingan dunya
  • Fernando Alonso babar 29 Juli 1981 di Oviedo, Spanyol nyaéta saurang pembalap Formula 1 anu asalna ti Spanyol Ti mimiti musim 2010, Alonso ngagabung sareng
  • Taun ka - 1576 Maséhi dina Kalénder Grégorian. 17 Juni, Walanda Merdéka tina jajahan bangsa Spanyol
  • Kapuloan Juan Fernández basa Spanyol Archipiélago Juan Fernández mangrupa grup pulo nu aya dina Samudra Pasifik Kidul, aya kira - kira 600 km peuntas
  • 1936 - Jenderal Francisco Franco ti Spanyol ngabarontak ka pamaréntah républikna sarta ngamimitian perang sipil Spanyol 1938 - Douglas Wrong Way Corrigan
  • Bermuda dipanggih dina 1505 ku navigator Spanyol Juan de Bermúdez, anu ngaklaimna pikeun Kakaisaran Spanyol Teu dikawasaan, saur Bermúdez, anjeunna

Users also searched:

...
...
...