Back

ⓘ Portugal




Portugal
                                     

ⓘ Portugal

Républik Portugal mangrupa hiji nagara di Éropa bagian barat daya. Nagara ieu tepung wates jeung Spanyol di beulah kalér jeung wétan. Di beulah kulon tepung wates jeung Samudra Atlantik. Salian ti éta, Portugal ogé miboga wewengkon di Madeira, Asores, jeung Kapuloan Selvagens. Portugal ngaklaim hiji wewengkon leutik nu ngaranna Olivença nu dikawasaan Spanyol ti Kongrés Wina. Ngaran lami atawa latin ti nagara ieu nyaéta Lusitania.

Kecap Portugis mindeng dipaké pikeun nyebutkeun padumuk atawa urang nu asalna ti Portugal. Kecap ieu ogé sesebutan pikeun basa nu dipaké ku bangsa ieu. Nagara-nagara nu maké basa Portugis sok disebut minangka nagara-nagara Lusophone.

Portugal téh nagara maju jeung kaasup nagara anggota Uni Éropa, ngagabung dina taun 1986.

                                     

1. Politik

Portugal mangrupa nagara républik kalawan Lisbon minangka ibu kota nagara. Opat komponén utama dina pamaréntahan Portugal nyaéta: Présidén minangka pupuhu nagara, Parlemén, Perdana Menteri minangka pupuhu pamaréntahan jeung mahkamah luhur. Konstitusi ngabagi kakawasaan éta jadi éksekutif, législatif, jeung yudikatif. Présidén dipilih saban lima taun, samentara Perdana Menteri dipilih langsung ku présidén jeung umumna mangrupa pamingpin ti partéy nu meunang pamilu. Institusi législatif diwangun ti 230 urang députi nu bakal ngajabat 4 taun. Ari mahkamah diwangun ti yudisial, administratif, jeung fiskal.

                                     
  • mangrupa koloni Éropa pangkolotna di Cina, ti abad ka - 16. Pamaréntahan Portugal masihan kadaulatan tina Makau kana Républik Rahayat Cina RRC dina 1999
  • Luxembourg Luksemburg Makédonia Malta Moldova Norwégia Perancis Polandia Portugal Romania Rusia San Marino Siprus Slovakia Slovénia Spanyol Swédia Suis
  • téh raja Samio Raja Sunda satuju pikeun nyieun pajangjian jeung raja Portugal sarta mutuskeun pikeun masrahkeun sawidang tanah di muhara walungan Ciliwung
  • Gubernur India Portugal dina gelar Raja Madya. Kronologi penjelajahan Éropa kana Asia Count Vidigueira Armada India Portugal India Portugal Ames, Glenn
  • diadegkeun ku suku Ga abad ka - 15 minangka puseur perdagangan keur bangsa Portugal Accra kiwari dilayanan ku Bandara Internasional Kotoka jeung palabuan
  • Citakan: Country data Montenegro Monténégro Norwégia Perancis Polandia Portugal Romania Rusia2 San Marino Citakan: Country data Serbia Sérbia Siprus1 Slovakia
  • Timor Timur liwat kudéta Gubernur Timor Timur Lémos Pirés jeung pasukan Portugal kabur ti Dili ka Pulo Atauro. 1676 Robert Walpole, PM Karajaan Inggris
  • Kasultanan Utsmaniyah ngahasil ngéléhkeun Tangtara Salib Perang Mohacs. 1825 - Portugal ngaku kana kemerdékaan Brasil. 1831 - Michael Faraday manggih induksi éléktromagnét
  • Vasco Da Gama ngamimitian palayaran langsung munggaranna ti Lisboa, Portugal ka India. 1853 Komodor Matthew C. Perry balayar maké kapal frigate Susquehanna
  • véteran Koninklijke Marine jeung Kaigun. 1974 - Guinea Bissau merdéka ti Portugal 1977 - Guillotine pamungkasan dipaké minangka alat hukuman maténi nalika

Users also searched:

...
...
...