Back

ⓘ Norwégia




Norwégia
                                     

ⓘ Norwégia

Karajaan Norwégia atawa Kongeriket Norge dina basa Norwégia, mangrupa hiji nagara Nordik di Samenanjung Skandinavia bagian kulon nu tepung wates jeung Swédia, Finlandia, jeung Rusia. Basisirna nu aya di Samudra Atlantik Kalér jeung Laut Barents mangrupa lokasi ti fyord nu kasohor. Svalbard jeung Jan Mayen aya dina kadaulatan Norwégia dumasar kana Traktat Svalbard. Norwégia miboga hiji pulo nu ngaranna Bouvet nu aya di Samudra Atlantik. Norwégia mangrupa nagara kalawan kapadetan populasi nu panghandapna kadua di Éropa. Ibu kotana nyaéta Oslo. Norwégia miboga cadangan minyak bumi, gas alam, mineral, pangan laut, cai tawar nu luas. Norwégia ogé panghasil minyak jeung gas alam per kapita nu panggedéna di luar Wétan Tengah.

                                     

1. Étimologi

Norwégia biasana disebut Kongeriket Norge Karajaan Norwégia dina tulisan Bokmål, lamun Kongeriket Noreg dina tulisan Nyrosk.

Urang Norwégia Lami biasana nyebut Norwégia Noregr, jeung urang patengahan Latihan nyaéta Northvegia. Sababaraha téks abad patengahan nyebut ngeunaan mitos raja Norr, budak Snær personifikasi salju, katurunan Fornjót, pangawasa legéndaris Finlandia. Tapi, umumna diasumsikeun ngaran asalna ti urang Norwégia Lami, nu hartina "nordvegr" di kaléreun jalan. Norwégia ogé miboga istilah austrvegr "lemah di beulah wétan" Rusia, vestrvegr "lemah di beulah kulon" Inggris jeung Irlandia, jeung sudrvegr "lemah di beulah kidul" Méditérania.

                                     

2. Sajarah

Jaman Viking

Jaman Viking miboga karakteristik kalawan paluasan jeung émigrasi ku para palaut Viking. Dumasar kana tradisi, Harald Fairhair Harald Hårfagre ngahiji jeung maranéhna wanci 872 M sanggeus Patempuran Hafrsfjord di Stavanger, jadina minangka raja kahiji ti Norwégia ngahiji. Wewengkon Harald utamana basisir Norwégia Kidul.

Harald Fairhair maréntah kalawan tangan nu kiat, jeung ceuk sajarah, loba urang Norwégia ninggalkeun nagarana pikeun hirup di Islandia, Kapulauan Faroe, Lemah Héjo, jeung bagian ti Britania Raya sareng Irlandia. Kota-kota Irlandia ayeuna kawas Dublin, Limerick, jeung Waterford diwangun ku padumuk Norwégia jeung Dénmark.

                                     

3. Géografi

Norwégia tepung wates jeung Laut Kalér kulon-kidul, jeung Kapuloan Skagerrak di kidul, Laut Norwégia di kulon, sarta Laut Barents di wétan-kalér. Di beulah wétan, Norwégia tepung wates jeung Swédia, Finlandia, jeung Rusia. Titik pangluhurna di Norwégia nyaéta Galdhopiggen kalawan 2.469 méter.

                                     

4. Politik

Norwégia mangrupa nagara monarki konstitusional nu ngagunakeun sistem pamaréntahan parleménter.

Parleménna, Stortinget, miboga 169 anggota saméméhna 165, teras ditambih 4 urang dina kaping 12 Séptémber 2005 nu dipilih pikeun jabatan 4 taun. Parlemén ieu kabagi dua dina voting législasi, Odelsting jeung Lagting. Iwal pikeun sababaraha al, Storting boga fungsi minangka parlemén unikameral.

                                     

5. Babagian Administratif

Norwégia dibagi kana salapan belas county fylker. Norwégia ogé miboga dua wewengkon téritori, Jan Mayen jeung Svalbard. Aya tilu depéndensi: Pulo Bouvet, Pulo Peter I, jeung Daratan Ratu Maud.

Ieu county di Norwégia:

                                     
  • ieu mangrupa kombinasi antara sababaraha basa lokal nu dipaké ku urang Norwégia Dénmark, Saxon jeung Angel ti abad ka - 6 nepi ka - 10. Dina taun 1066, ku
  •  Lithuania Citakan: Country data Luxembourg Luksemburg Makédonia Malta Moldova Norwégia Perancis Polandia Portugal Romania Rusia San Marino Siprus Slovakia
  • jeung mangrupa anggota Uni Eropa. Finlandia tepung wates jeung Swédia, Norwégia jeung Rusia upami wates lautna nyaéta Laut Baltik di barat daya, Teluk
  • Citakan: Country data Monaco Monako Citakan: Country data Montenegro Monténégro Norwégia Perancis Polandia Portugal Romania Rusia2 San Marino Citakan: Country
  • Engelbregt Gravning Amundsen 16 Juli, 1872 18 Juni, 1928 nyaéta urang Norwégia nu jadi penjelajah wewengkon kutub. Anjeunna mingpin ékspédisi ka Antartika
  • Sverige  pitulung info nyaéta hiji nagara Nordik di Skandinavia. Diwatesan ku Norwégia di beulah kulon, Finlandia di wétan kalér, Selat Skagerrak jeung Selat
  • Jostein Gaarder, sastrawan asal Norwégia lahir di Oslo taun 1952. Ngamimitian karir sastrana taun 1986 medalkeun kumpulan carita pondok disusul dua novel
  • bulan Yupiter kabéhna aya 79. 1872 Roald Amundsen, pilot tur pangjalajah Norwégia td. 1928 1911 Ginger Rogers, artis, tukang ngawih jeung tukang ngibing
  • 1991 Oscar, pamaén bola Brasil 1000 - Olaf Trygvasson, 37 taun, Raja Norwégia 995 - 1000 di Laut Baltik. 1087 - Raja William I William si Panaluk
  • Inggris. Réngsé ku kaéléhan Inggris. 1904 Kahuruan Ålesund: kota basisir Norwégia Ålesund, ancur ku seuneu, ngaalatankeun ngungsina 10.000 jalma. Kaésar
  • Insidén rokét Norwégia Rusia méh - méhan mesatkeun serangan nuklir sabada pahili antara rokét Black Brant XII, hiji rokét riset Norwégia jeung misil Trident
  • Chili, jeung Britania Raya. BR, Perancis, Australia, Selandia Anyar, jeung Norwégia sadayana silih ngakuan klaim - klaimna, nu teu patumpuk - tumpuk. Saméméh 1962

Users also searched:

...
...
...