Back

★ Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian



                                     

★ Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian

Saperti Siksa Kanda ng Karesyan hiji perpustakaan Sunda ku sababaraha ahli digolongkeun kana karya sastra énsiklopédik anu ditulis ka taun 1440 Turn. Ditulis ngagunakeun aksara sunda Kuno basa sunda Kuna.

                                     

1. Naskah. (Script)

Saperti Siksa Kanda ng Karesyan nyaéta naskah nu ditulis dina daun gebang atawa nu ceuk para ahli yén walanda ogé disebut salaku komandan ngagunakeun mangsi-hideung tina koleksi Perpustakaan Nasional REPUBLIK jumlah invéntaris L-630 Peti 16.

                                     

2. Eusi

Eusi Saperti siksa kanda ng karesyan ngawengku dua bagian. Nu kahiji disebut Dasakreta salaku "kundangeun urang réa" tina ajaran ahlak jeung pancén unggal jalma, sedengkeun nu kadua disebut Leuwih ka perayaan ngalakukeun hal-hal ngeunaan pangaweruh nu sawadina dipimilik ku unggal jalma sangkan hirupna mawa guna di dunya.

Sanajan maca ieu nyebut manéh "karesyan", eusina mah teu ukur ngeunaan kahirupan kaom agamawan, malah loba nu patali jeung kaparigelan hirup nurutkeun ajaran darma.

                                     

2.1. Eusi Élmu pangaweruh

Bagian nu patali jeung élmu pangaweruh aya dina leuwih pitutur, sakumaha kaunggel dina "panganteur" di handap,

kitu kéh urang janma ini. lamun dék nyaho di puhun suka lawan enak ma ingetkeun saur sang darma pitutur. kalinganya, kita jarangg dék ceta, ulah salah geusan nanya.

Panganteur ieu tuluy diteruskeun ku medar rupa-rupa pangaweruh: kahirupan tutuwuhan, sato, carita, tembang, kaulinan, carita pantun, lukisan, ukiran, panday a papasakan, agama, perang jeung siasat perang, jangjawokan, jampé, palintangan, nagara, jsb.

Pustaka ieu nyebutkeun yén di wilayah karajaan Sunda dina mangsa harita geus mikawanoh rupa-rupa basa: ayana kasab jurubasa darmamurcaya sarta disebutkeunana dina basa deungeun, saperti Cina, Keling, Parsi, Mesir, Italia, Makasar, Pahang, Kalantan, Kidul, Wetan, Campa, jsb.

                                     

2.2. Eusi Kasenian. (The arts)

Najan masarakat Sunda umumna bisa dianggap salaku masarakat huma, manéhna SSKK mah kahirupan karohanian jeung kabudayaan mah tetep tumuwuh: ayana kahirupan karaton, mandala atawa désa, atawa gabungan ti dua éta.

Karya sastra nu disebutkeun dina SSKK némbongkeun ayana pangaruh sastra Jawa jeung India. Nu dianggap pituin Sunda tradisi lisan carita pantun, kawih, jeung kaulinan barudak nu tumuwuh di masarakat. Saduran *Kitab Téh Minangka Siksa Kandang Karesian*

. Ieu pakeun urang ngretakeun bumi lamba: caang jalan panjang tajur, paka pridana, linyih pipir, caang buruan. Anggeus ma imah kaeusi, pati jeung leuwih anu kaeusi, paranje kaeusi, huma kaoméan, sadapan karaksa, palana tapi éta hurip, sowe waras, nyewana sarua minggu sarat. Sangkilang di lamba, trena taru lata daya galuma, hejo lembok tumuwuh sarba pala wohwohan, salasa jeung na hujan, landing taun, tumuwuh daek, lamun hurip na ujung reya. Inyaéta salaku sasana kreta di lamba ngaranna.

Ieu salaku dasa kreta nu dipajarkeun kalangkang salaku dasa sila, ya maya-maya salaku dasa marga ta, ka retyaksaan na dasa indriya. Ieu byakta: ceuli ulang barang denge mo sieup didenge kenana sugih bancana, ku nemu bala na lunas papa naraka, hengan lamun kapahayu ma sinenggu utama di pangreungeu.

Mata ulah barang deuleu mo ma sieup dideuleu kenana sugih bancana, ku nemu bala na lunas papa naraka, hengan lamun kapahayu ma sinenguh ieu utama deuleu.

Kulit teu dipake gulang-gasehan, ku panas ku tiis, kenana sugih bancana, dina raraga nemu bala na lunas papa naraka, hengan lamunna kapahayu ma sinengguh utama bijilna ti kulit.

Létah teu salah nu dirasakeun kenana sugih bancana, ku nemu bala na lunas papa naraka, hengan lamunna kapahayu ma sinengguh utama bijilna ti letah.

Irung teu salah ambeu kenana sugih bancana, ku nemu bala na lunas papa naraka, hengan lamun kapahayu ma sinengguh utama bijilna ti irung.

Sungut ulah barang carek kenana sugih bancana na luna papa naraka, hengan lamun kapahayu ma sinengguh utama bijilnya ti leungeun.

Suku ulah barang tincak keuna sugih bancana na lunas papa naraka, hengan lamunna kapahayu ma sinengguh utama bijilna ti suku.

Dada téh teu dipake keter kenana sugih bancana na lunas papa naraka, hengan lamunna kapahayu ma sinegguh utama bijilnya ti payu.

Baga purusa ulah dipake kancoleh kenana sugih bancana na lunas papa naraka, hengan lamunna kapahayu ma sinengguh utama bijilna ti baga lawan purusa.

Ya tapi eta sinanuh dasa kreta ngaranna. Anggeus kapahayu ma, sugih sapuluh rampes twahna urang reya. Ma turun twah dewa ratu.

Nihan sinangguh dasa prebakti ngaranna. Anak bakti di bapa, ewe jadi di jalu, nu hulun jadi di pacandaan, sisya bakti di guru, wang tani jadi di wado jadi di mangkubumi jadi di ratu bakti di dewata bakti di hyang. Ya tapi eta sinangguh dasa prebakti ngaranna. Terjemahan ini diambil dari Buku:" Sewaka Darma Kropak 408, Salaku Siksakandang Karesian Kropak 630, Amanat Galunggung Kropak 632, Transkripsi sarta Tarjamahan" ku Saleh Danasasmita, Ayatrohaedi, Tien Wartini, Wewengkon Darsa.

Diterbitkan ku hiji Bagian Proyek Penelitian dan Pengkajian Budaya Sunda Sundanologi Direktirat Umum Kabudayaan Dep Pendidikan Jeung Budaya Klub dina taun 1987. Naskah pangaruh nepi ka hiji taun 1518 M, memakai aksara sunda kuna.



                                     

3. Sumber. (Source)

  • Ayatrohaédi & Salaku Saadah. 1995. Jatiniskala: kehidupan kerohanian masyarakat sebelum Islam. Nu Assessment proyék jeung Konstruksi Nilai-nilai Budaya Pusat, Direktorat Sajarah jeung Nilai Tradisional, Direktorat Jenderal Kebudayaan, Departemen Pedidikan dan Kebudayaan, Lolobana.
                                     
  • téh. Ari ieu pakarang, kasebutkeun dina naskah Sunda kuna Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian Perancangan Media Action Figure Untuk Representasi Budaya
  • Pustaka Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian réngsé ditulis. Wabah sireum seuneu tropis méakkeun pepelakan di Hispaniola. 22 April - Antoine de Bourbon
  • Sunda kuno Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian 1440 Saka 1518 maséhi Unina: Hayang nyaho di sakwéh ning carita ma: Damarjati, Sanghyang Bayu, Jayaséna
  • 1967 Buku - bukuna nu geus medal di antarana Séwaka Darma, Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian Amanat Galunggung 1987 Babad Pajajaran 1977 Sejarah
  • ngeuyeumbeu teu ngalir ogé ulah deukeut ka jajalaneun Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian Tai sasatoan aya nu sok dipaké pupuk: mangga tingal manur
                                     
  • pantrang, jeung cadu Kecap pamali aya dina naskah Sanghyang Siksa Kanda Ng Karesian Carek sanghyang siksa ngising ma tujuh lengkah ti jalan, kiih ma tilu
  • pangbuhunna nu nyabit - nyabit kecap Siliwangi nyaéta naskah Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian 1518 M nu maksudna nyebutkeun hiji lalakon pantun, éta ogé
  • pangkolotna nu nyebutkeun ngeunaan pantun aya dina naskah kuna Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian taun 1518 nu nyebutkeun ngeunaan carita pantun Langgalarang
  • datang ka Pulo Jawa Pati Unus gagal ngéléhkeun Portugis 1518: Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian Pati Unus atawa Pangéran Sabrang Lor naék tahta Demak ngagantikeun

Users also searched:

sanghyang siksa kanda ng karesian, hirup-hurip. sanghyang siksa kanda ng karesian,

...

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →