Back

ⓘ Bakicot




Bakicot
                                     

ⓘ Bakicot

Bakicot disebut ogé balakicot, blekecot, téngék atawa kéong racun; Achatina fulicia Bowdich. Kéong gedé nu hirup di darat. Wangun cangkangna kerucut tur buleud di handapna, panjangna kurang leuwih 13 cm kalawan garis tengah 5 cm. Warnana coklat kabodas-bodasan atawa kakonéng-konéngan. Kaasup kana sato mollusca ti kelas Gastropoda nu hartina leumpang maké beuteung. Bakicot mangrupa sato nu asalna ti Afrika Timur. ku lantaran gampang anakanana, bakicot sumebar ka sakabéh sakuliah dunya, kaasup ka Indonésia. Di Indonésia mimiti aya di Bogor taun 1922.

Kadaharanana sabangsaning tutuwuhan leutik jeung sésa bahan organik. Bakicot resep cicing di tempat nu miboga hawa tiis ogé lembab. ku lantaran kitu, nalika usum ngijih datang, loba bakicot nu bisa ditingali ku urang naplok di sawatara tempat kayaning dina tangkal cau, paré, tangkal tomat, jeung tangkal-tangkal lianna. Cara hirupna nu némpél dina tatangkalan ngabalukarkeun tangkal nu ditempatanna bakal rusak. Alatan hal éta, bakicot dianggap salah sahiji hama nu ngaruksak tatangkalan. Salian ti éta bisa ogé ngabalukarkeun radang otak nu dibalukarkeun ku ayana cacing mata nematode parasit.

                                     

1. Mangpaat Bakicot

Protein nu aya dina bakicot kurang leuwih 12% per 100 gr dagingna. Zat lainna nu aya dina bakicot di antarana waé lemak, hidrat arang, kalsium, phosphor, sarta vitamin B2. ku lantaran éta salian ti bisa jadi kadaharan pikeun sato inguan kayaning lélé dumbo, ogé mangrupa sumber protein hewani nu miboga kualitas luhung lantaran miboga jumlah asam amino esensial nu lengkep. Loba masarakat nu resep kana kadaharan nu diolahna tina bakicot kayaning saté bakicot, baso bakicot, rémpéyék bakicot jeung kiripik bakicot. Kiwari bakicot loba dikumpulkeun pikeun dijadikeun komoditas ekspor. Lantaran di nagara batur mah bakicot téh kaasup kana kadaharan élit. Loba nagara nu mikahayang bakicot kayaning Prancis, Jerman, sarta Jepang pikeun dijadikeun olahan kadaharan. Di Perancis, kadaharan olahan bakicot miboga ngaran escargots de bourguignonne nu hartina bakicot nu dibeuleum maké anggur jeung mantega bumbu herb butter. Di Indonésia geus aya sababaraha daérah nu ngamangpaatkeun bakicot jadi komoditi usaha, kayaning sawatara daérah di Jawa Timur, Jawa Barat, Sumatera, jeung Bali. Salian ti éta, bakicot ogé bisa dijadikeun ubar tradisional, lantaran ekstra daging bakicot sarta lendirna nu guna pikeun ngubaran rupa-rupa panyakit, di antarana waé abortus, radang selaput mata, sumilangeun, nyeri huntu, ararateul jeung sajabana.

Users also searched:

...