Back

ⓘ Salak




Salak
                                     

ⓘ Salak

Salak tangkal~gagang daunna pinuh ku cucuk; buah~cangkangna saperti sisit kadal; ~atah rasana kesed, tapi lamun geus asak angsena seungit jeung rasana amis; kembang~ ngaranna gojod sedek; saur sepuh Sunda: nu reuneuh teu beunang ngadahar~, matak anakna engké boga rodék

                                     

1. Sajarah Singget

Pepelakan salak mangrupa salah sahiji pepelakan buah anu dipikareseup sarta miboga prospék alus pikeun ditarékahan. Wewengkon asal na henteu écés, tapi disangka ti Thailand, Malaysia sarta Indonésia. Aya ogé anu ngomong yén pepelakan salak Salacca edulis asalna ti Pulo Jawa. Dina mangsa pangjajahan siki-siki salak dibawa ku para saudagar nepi ka menyebar ka sakumna Indonésia, komo nepi ka Filipina, Malaysia, Brunei sarta Muangthai.

                                     

2. Jenis-jenis

Di dunya ieu dipikawanoh salak liar, kawas Salacca dransfieldiana JP Mo-géa; S. magnifera JP Mogéa; S.minuta; S.multiflora sarta S.romosiana. Sajaba salak liar éta, masih dipikawanoh salak liar séjénna kawas Salacca rumphili Wallich ex. Blume anu ogé disebut S.wallichiana, C. Martus anu disebut rakum/kumbar populér di Thailand minangka nu nyieun masam seger dina masakan. Kumbar ieu henteu berduri, kembangna miboga imah 2 dioeciious. Salak kaasup famili: Palmae palem-paleman,monokotil, daun-daunna panjang kalayan urat utama kuat kawas dina kalapa anu disebut lidi. Sakumna bagian daunna miboga cucuk nu seukeut Watangna pondok, lila Klilaan nepi ka 3 m atawa leuwih, pamustunganana rubuh henteu sanggup mawa beungbeurat makuta daun beurat teuing henteu sabanding kalayan watangna anu leutik. Loba variétas salak anu bisa tumuwuh di Indonesi. Aya anu masih ngora geus karasaeun amis, Variétas punjul anu geus dileupas ku pamaréntah pikeun dimekarkeun nyaéta: salak pondoh, swaru, nglumut, enrekang, gula batu Bali, sarta séjén-séjén. Sabenerna jenis salak anu aya di Indonésia aya 3 béda anu leuwih dipikawanoh, nyaéta: salak Jawa Salacca zalacca Gaertner Voss anu sikina 2-3, salak Bali Slacca amboinensis Becc Mogéa anu sikina 1- 2, sarta salak Padang Sidempuan Salacca sumatrana Becc anu dagingna beureum. Jenis salak éta miboga peunteun komérsial anu luhur.

                                     

3. Hasiat Salak

Buah Salak Salacca Edulis mangrupa salah sahiji buah tropis anu loba dipikaresep ku urang Jepang, Amérika, sarta Éropa. Buah ieu mibanda kandungan giji anu cukup luhur sarta bisa dikonsumsi minangka buah seger atawa dikokolakeun minangka manisan. Daging buah ieu ngandung kalsium, tanin, saponin, sarta flavonoida. Salah sahiji mangpaat ti buah salak nyaéta minangka ubar mencret. Carana cukup kalayan mengkonsumsi 20 gram daging buah anu masih ngora.

                                     

4. Sèntra Tanaman

Pepelakan salak loba, aya di DKI Jakarta, Jawa Kulon, Jawa Tengah, D.I.Yogyakarta, Jawa Wétan, Sumatera Kalér, Sulawesi Kalér, Sulawesi Kidul, Maluku, Bali, NTB sarta Kalimantan Kulon.

                                     
  • Gonting Salak nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Garoga, Kabupatén Tapanuli Kalér, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Garoga, Tapanuli Kalér
  • Salak nyaéta salah sahiji kacamatan di Kabupatén Pakpak Bharat, Propinsi Sumatra Kalér Indonésia. Citakan: Kabupatén Pakpak Bharat Citakan: Salak, Pakpak
  • Boangmanalu nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Salak Kabupatén Pakpak Bharat, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Salak, Pakpak Bharat
  • Sibongkaras nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Salak Kabupatén Pakpak Bharat, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Salak, Pakpak Bharat
  • Kuta Tinggi nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Salak Kabupatén Pakpak Bharat, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Salak, Pakpak Bharat
  • Penanggalan Binanga Boang nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Salak Kabupatén Pakpak Bharat, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan: Salak, Pakpak
  • Koto Salak nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Danau Kerinci, Kabupatén Kerinci, Propinsi Jambi, Indonésia. Citakan: Danau Kerinci, Kerinci
  • Kajuruan Swasta anu aya di Kabupatén Bogor. Alamat lengkepna di Jl Gunung Salak Endah, Kalurahan Désa Cibuntu Kacamatan Ciampéa, Kabupatén Bogor, Jawa Kulon
  • P. Salak Baru nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Batang Asai, Kabupatén Sarolangun, Propinsi Jambi, Indonésia. Citakan: Batang Asai, Sarolangun
  • Kajuruan Swasta anu aya di Kabupatén Bogor. Alamat lengkepna di Jl.Raya Gunung Salak Endah Kp.Pasar Jumat, Kalurahan Désa Gunung Sari Kacamatan Pamijahan, Kabupatén
  • Swasta anu aya di Kabupatén Bogor. Alamat lengkepna di Jl. Raya Gunung Salak Endah Cikoneng, Kalurahan Désa Gunung Menyan Kacamatan Pamijahan, Kabupatén

Users also searched:

...
...
...