Back

ⓘ Hileud




Hileud
                                     

ⓘ Hileud

Hileud nyaéta larva lepidoptera.

Hileud mibanda ségmén-ségmén awak sarta loba pisan "suku"na. Rewog pisan kana dangdaunan, tumuwuhna morontod, ganti kulit 4-5 kali, lajeng robah jadi bentuk sawawa.

Hileud sabenerna ukur boga genep suku kaasup héksapoda na huluna, nepi ka opat pasang ti ségmén tengah nepi ka lebah bujurna, sarta kadang sapasang di lebah ségmén tungtung abdominal.

Hileud teu ngarénghap ngaliwatan sungutna. Hawa asup kana awakna ngaliwatan saruntuyan solobong tubula leutik dina sapanjang gigir hulu nepi ka abdomén. Solobong ieu disebut spirakel, nu dina jero awak nyambung kana jaringan solobong hawa atawa trahéa.

Hileud teu mibanda panénjo atawa pangrasa nu hadé. Mangrupa gaganti panonna nyaéta genep osélli nu lembut dilebah handap huluna. Pikeun nyiar dahareun, hileud ukur ngandelkeun anténeu.

Loba spésiés manuk jeung sato séjénna nu ngajadikeun hileud salaku dahareun, sabab beunghar ku protéin, antukna hileud téh ngembangkeun cara nyamur. Cara ieu sipatna bisa pasif, agrésif, atawa duanana sakaligus. Aya nu boga panon palsu lebah bujurna, antukna nu rék ngamangsa katipu. Aya ogé nu ngeliran manéh sarupa jeung dangdaunnan sabudeureunana.

Aya hileud nu bisa ngahakan dangdaunnan nu sabenerna toksik pikeun sato séjén. Hileudna teu karacunan/kapangaruhan ku éta toksik, tapi dina jero awakna diteundeun antukna ngandung racun mun dimangsa ku sato séjén. Spésiés toksik ieu, kayaning hileud ngengat Cinnabar Tyria jacobaeae, awakna polét-polét warna nu caang: beureum jeung konéng - kelir bahya.

Agrésivitas ieu ditujukeun pikeun mastikeun yén nu ngamangsa salah sahijina moal buru-buru moro hileud nu séjénna, antukna sahanteuna sawaréh bisa salamet.

Aya ogé hileud nu nyiar salamet ku jalan nyalindung ka sireum. Nu kawentar mah nyaéta kukupu Lycaenid. Hasil panalungtikan nunjukkeun yén komunikasi antara hileud jeung sireumna téh ku cara ngageter/vibrasi jeung kimiawi.

Hileud dina dunya tatanén mindeng dianggap salaku hama, misalna hileud buah.

Spésiés hileud karnivora lianna ogé aya, tapi jumlahna mah kawilang saeutik pisan.

                                     
  • Hileud sutra Bombyx mori, Latin: hileud sutra tangkal murbéy nyaéta larva sabangsa kukupu Ind. ngengat nu penting pisan sacara ékonomis salaku produsén
  • Hileud jeungkal Erannis defoliaria anu jagana métamorfosis jadi geget nyaéta hiji spésiés ti kulawarga Geometridae. Sato ieu mangrupa sato umum di wewengkon
  • dihasilkeun tina kepompong hileud sutra. Hileud sutra ngahasilkeun kepompong anu bisa dipintal jadi serat sutra. Aya ratusa jinis hileud sutra, tapi sutra anu
  • minangka hileud bulu. Hileud bulu geget anyaman sok ninggalkeun tapak raramat lancah suteranya sarta mintal kokon sutera. Dina waktu hileud bulu geget
  • dipaké pikeun nyebutkeun kaayaan kuku atawa kulit ramo nu hideun kawas hileud Acute and chronic paronychia Am Fam Physician 77 3 339 46. February
  • biasana lumangsung ngaliwatan sababaraha hambalan, dimimitian ku larva atawa hileud asup kana kepongpong, terus sawawa. Hambalan can sawawa spésiés - spésiés
  • bisa disingkahan, Parikesit dihakan ku Naga Tatsaka anu robah wujud jadi hileud anu kaluar ti bungbuahan anu rék didahar ku Parikesit. Tim penulis Sena
  • ngaganggu ngadaharan tutuwuhan gegeremet, jins nu panglobana, misalkeun simeut, hileud wereng, kumbang, jeung sajabana. Mamalia, Beurit nyaéta salah sahiji conto
  • hiji sél katut sababaraha hileud pikeun parabna mun geus megar. Aya nu nyadiakeun lima, sawelas, atawa dua puluh opat hileud per sél, gumantung ka spésiés
  • panyeureud. Ieu insékta ngalaman métamorfosis lengkep: hambalan larva mirip hileud jeung cicing dina kepongpong méméh sawawa baca holométabolismeu Grimaldi

Users also searched:

...