Back

ⓘ Keuyeup



Keuyeup
                                     

ⓘ Keuyeup

Keuyeup nyaéta crustacea Decapoda ti infraordo Brachyura, nu dicirikeun ku ayana "buntut" anu pondok pisan, atawa anu abdoménna nyumput handapeun toraks.

                                     

1. Évolusi

Awak keuyeup biasana dibulen ku éksoskeleton anu kandel sarta boga pakarang mangrupa sapasang cacapit. Keuyeup aya di sagara di sakuliah dunya jeung di darat, boh dina cai atawa di darat, utamana di wewengkon tropis. Gedéna rupa-rupa, ti Pinnotheres pisum anu awakna ukur sababaraha miliméter, nepi ka Macrocheira kaempferi keuyeup lancah ti Jepang anu deupa sukuna bisa nepi ka 4 m.

Di darat kaasup dina cai darat, aya kira 850 spésiés, sumebar di wewengkon tropis jeung semi-tropis. Mimitina mah disangka hiji grup monofilétik, tapi kiwari sacara umum ngabagi kana sahanteuna dua silsilah, hiji ti Dunya Kuna jeung hiji ti Dunya Anyar.

                                     

2. Dimorfismeu séksual

Ilaharna, keuyeup jalu bisa dibédakeun ti nu bikang tina ukuran cacapitna, utamana di genus Uca. Keuyeup jalu ti ieu genus boga cacapit anu gedé sabeulah nu dipaké pikeun komunikasi, utamana pikeun ngabandang bikang. Béda nu lianna bisa kapanggih dina bentuk pléonna abdomén; nu jalu biasana heureut jeung ngabentuk jurutilu, anapon nu bikang biasana leuwih lébar sarta buleud. Ieu patali raket jeung kanyataan yén endog nu geus dibuahan digedékeun di jero pléopod bikangna.

                                     

3. Paripolah

Kaahéngan keuyeup katémbong tina leumpangna anu ka gigir, ku sabab sasandian sukuna leuwih ngagampangkeun leumpang ka gigir batan ka hareup. Najan kitu, aya ogé anu leumpangna ka hareup atawa ka tukang, di antarana Raninidae, keuyeup lancah Libinia emarginata jeung Mictyris platycheles. Aya ogé keuyeup anu bisa ngojay, di antarana Portunidae jeung Matutidae.

Ieu sato kaasup omnivora, kahakananana ganggang moluska, cacing, crustacea lianna, fungi, baktéri, jeung détritus, gumantung aya/henteuna di lingkungan hirupna sarta spésiésna.

                                     

4. Kadaharan manusa

Keuyeup bisa ngahontal 20% crustacéa hasil laut, nu jumlahna bisa nepi ka 1½ juya ton sataunna, utamana Portunus trituberculatus. Keuyeup dahareun lianna nyaéta Portunus pelagicus, sababaraha spésiés genus Chionoecetes, Callinectes sapidus, Charybdis spp., Cancer pagurus, Metacarcinus magister, jeung Scylla serrata, nu masing-masing bisa ngahontal leuwih ti 20.000 ton sataunna.

Masak keuyeup sok tara dipaéhan heula. Taun 2005, élmuwan Norwégia boga kacindekan yén lobster teu boga kanyeri., tapi panalungtikan leuwih ahir nyindekkeun yén crustacéa bisa ngarasa jeung nginget kanyeri.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →