Back

ⓘ Parigi Sunda




Parigi Sunda
                                     

ⓘ Parigi Sunda

Parigi Sunda atawa katelah ogé Parigi Jawa, perenahna di wétan kaléreun Samudra Indonésia, panjangna 2600 km kalawan titik pangjerona 7725 m, manteng ti Kapuloan Sunda Alit, mapay kiduleun pulo Jawa, terus ka kuloneun Sumatra, nepi ka kapuloan Andaman, sakaligus mangrupa water antara Lémpéng Indo-Australia jeung Lémpéng Eurasia tegesna Lémpéng Sunda, salaku bagian tina Cingcin Seuneu Pasipik jeung cingcin palung samudra sabudeureun tungtung kalér Lémpéng Australia.

Aya bukti ilmiah nu nunjukkeun yén kagiatan lini di sabudeureun Parigi Sunda bisa ngabalukarkeun bencana alam dina mangsa anu teu pati lila, bisa kurang ti sapuluh taun. Ku kituna perlu masang sistem tangara sunami di sapanjang basisir Samudra Indonésia.

                                     

1. Ciri

Kira-kira satengah panjangna, nu deukeut ka Sumatra, ieu parigi kabagi jadi dua palung paralél ku ayana totonggong handapeun cai, sarta ampir sakabéh parigina dieusi ku sédimén.

                                     

2. Éksplorasi

Sababaraha éksplorasi munggaran dipilampah taun 1950-an nalika Robert Fisher, panalungtik ti Lembaga Oséanografi Scripps, nalungtik ieu parigi salaku bagian tina éksplorasi ilmiah lapangan ngeunaan dasar samudra sajagat katut wangun-kulit sub-samudrana. Téhnik nu dipaké pikeun ngukur jero ieu parigi di antarana bomb-sounding, analisis echo-train, jeung manométer. Ieu panalungtikan geus nyumbangkeun pangaweruh kana ciri-ciri subduksi margin Pasipik.

Sanggeus lini 2004, sababaraha lembaga nu kungsi nyaksrak ieu parigi nyebutkeun yén dasar ieu samudra téh geus loba robahna.

                                     

3. Bacaeun salajengna

  • Špičák, A., V. Hanuš, and J. Vaněk 2007. éarthquake occurrence along the Java trench in front of the onset of the Wadati-Benioff zone: Beginning of a new subduction cycle? Tectonics: 26 TC1005
                                     
  • Pangandaran aksara Sunda ᮊᮘ ᮕᮒ ᮔ ᮕᮍᮔ ᮓᮛᮔ nyaéta hiji kabupaten di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibu kotana aya di Parigi Kabupatén ieu wawatesan
  • dina kabinékaan baris kabiruyungan. Setasiun ieu bisa diaksés ngaliwatan parigi saluran 38 UHF. Sloganna JATI DIRI PASUNDAN ditujukeun pikeun ngangkat
  • Jawa Kulon basa Indonésia: Jawa Barat disingget jadi Jabar aksara Sunda ᮏᮝ ᮊ ᮜ ᮔ nyaéta salah sahiji propinsi di Indonésia. Ayana di beulah kulon
  • Wates Wewengkon Kacamatan Cijulang, nyaéta : - beulah Kalér kacamatan Parigi - beulah Wétan Samudera Pasifik - beulah Kidul kacamatan Cimerak - beulah
  • Ciamis bagian wétan mangrupa jojontor, di antarana Teluk Pangandaran, Teluk Parigi jeung Teluk Pananjung. Basisir Pangandaran mangrupa salah sahiji tujuan

Users also searched:

...