Back

ⓘ Samoja




Samoja
                                     

ⓘ Samoja

Samoja atawa kamoja atawa kamboja nyaéta sakumpulan tutuwuhan dina genus Plumeria. Bentukna mangrupa tangkal leutik kalawan daun nu arang tapi kandel. Kembangna anu seungit pohara has, sarta makuta kembangna boga warna bodas nepi ka beureum semu wungu, biasana lima lambar. Kembang kalayan opat atawa genep lambar makuta dianggap mibanda kakuatan goib ku masarakat nu tangtu.

Aya anggepan cenah ieu tutuwuhan téh asalna ti Amérika Tengah. Tutuwuhan ieu diaranan Plumeria pikeun ngahormat Charles Plumier 1646-1706, ahli botani asal Perancis. Samoja ayeuna mangrupa tangkal anu pohara populér di Pulo Bali alatan dipelak di ampir saban pura sarta juru kampung, sarta mibanda fungsi penting dina kabudayaan satempat. Di sawatara tempat di Indonésia, kaasup Malaysia, samoja dipelak di kuburan minangka tutuwuhan pangiuhan sarta pananda tempat.

Samoja bisa dibudidayakeun kalawan gampang ku cara sték tangkal.

Samoja kiwari jamak dipaké pepelakan hias di luar imah sanajan mimitina mah ieu pepelakan téh ngan digunakeun minangka pepelakan kuburan.

                                     
  • Samoja nyaéta salasahiji kalurahan di kacamatan Batununggal, Kota Bandung, Propinsi Jawa Barat, Indonésia.
  • Sunda Baku: ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮊ ᮓᮕᮒ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Samoja Batununggal, Bandung. Stasion ieu boga dua jalur. Stasion ieu dilayanan
  • Panineungan Kembang Tanjung Panineungan Reumis Beureum dina Eurih Samoja Gupay Pileuleuyan jsté. Wahyu ogé loba nulis Gending Karesmén anu biasa
  • sok nyingsieunan masarakat, ciri ayana kuntilanak téh ngambeu bau kembang samoja cenah lalaki - lalaki anu teu ati - ati bisa dipaéhan sanggeus éta kuntilanak
  • t s é Kacamatan Batununggal, Kota Bandung, Jawa Barat Kelurahan Binong Cibangkong Gumuruh Kacapiring Kebongedang Kebonwaru Maléér Samoja
  • t s é Kacamatan Batununggal, Kota Bandung, Jawa Barat Kelurahan Binong Cibangkong Gumuruh Kacapiring Kebongedang Kebonwaru Maléér Samoja
  • t s é Kacamatan Batununggal, Kota Bandung, Jawa Barat Kelurahan Binong Cibangkong Gumuruh Kacapiring Kebongedang Kebonwaru Maléér Samoja

Users also searched:

...
...
...