Back

ⓘ Taraté




Taraté
                                     

ⓘ Taraté

Taraté nyaéta ngaran genus pikeun tutuwuhan cai ti suku Nymphaeaceae. Dina basa Inggris dipikawanoh minangka water-lily atawa waterlily. Di Indonésia, Taraté ogé dipaké pikeun nyebutkeun tutuwuhan ti genus Nelumbo. Dina jaman baheula, jelema memang mindeng nyampur-adukkeun antara tutuwuhan genus Nelumbo kawas saroja jeung genus Nymphaea. Dina tutuwuhan genus Nelumbo, kembangna aya jauh di luhureun beungeut cai, daun ngawangun bunderan sarta akarna ilahar didahar.

Taraté tumuwuh di beungeut cai anu tenang. Kembang sarta daunna aya dina beungeut cai, kaluar tina gagang anu asalna tina akar anu aya dina jero leutak dina dadampar balong, walungan atawa ranca. Gagangna aya dina tengah-tengah daun. daun ngawangun bunderan atawa oval anu rubak. Beungeut daun henteu ngandung lapisan lilin antukna cai anu murag kana beungeut daun henteu nyieun buldeudan cai.

Kembangna aya dina gagang anu mangrupa pamanjangan tina akar. Garis tengah kembang antara 5–10 cm.

Taraté diwangun ku kira-kira 50 spésiés anu sumebar ti wewengkon tropis nepi ka wewengkon subtropis di sakuliah dunya. Taraté anu tumuwuh di wewengkon tropis asalna ti Mesir.

                                     

1. Mangpaat

Taraté jadi pepelakan di kebon-kebon alatan kembangna anu éndah. Palukis Perancis nu ngaranna Claude Monet kawéntar ku lukisan kembang taraté. Kembang saroja mangrupa kembang anu ilahar aya di karaton minangka lambang kasucian.

                                     

2. Sajarah

Dina jaman Mesir kuno, taraté réa tumuwuh di sisi walungan Nil. Nymphaea caerulea sarta Nymphaea lotus nyaéta dua spésiés anu asalna ti Mesir. Kembang Nymphaea caerulea ngan boga umur sapoé, mekar dina waktu isuk-isuk sarta tikerelep kana handapeun cai dina wanci soré. Kembang Nymphaea lotus mekar dina wanci peuting sarta kucup dina wanci isuk-isuk. Titilar ti dua rupa kembang taraté asli Mesir kapanggih di astana Ramses II.

                                     
  • tutuwuhan cai ti genus Nelumbo taraté anu asalna ti India. Di Indonésia, tutuwuhan ieu ogé mindeng disebut taraté anu sabenerna mangrupa genus Nymphaea
  • Kabupatén Garut. Legana 340, 775 Ha. Ieu situ sabagéanana katutupan ku kembang taraté Aya hiji pulo leutik di tengah situ, nu di jerona aya Candi Cangkuang.
  • tangga ka bangsal prabayaksa. Sisi - sisi éta tangga dihias opat kembang taraté beureum nu mangrupa candrasangkala sadana bata winata bungawari wong nu
  • 1948 Cangkurileung 3 jilid MB, 1952 Ganda Mekar Taraté 1970 Bincarung Taraté 1970 Pangajaran Kacapi Balébat, 1973 Seni Swara Sunda Pupuh
  • 6514 m2. Kati téh ukuran beurat baku pangleutikna, sarua jeung 617, 5 gram. Lembaga Basa jeung Sastra Sunda. 1995. Kamus Umum Basa Sunda. Taraté Bandung.
  • anu warna bungur matak ngirut ati pikeun jadi mamansis dina kolam saperti Taraté Gulma tutuwuhan anu ngaganggu dina ngahasilkeunana sacara vegetatif ngan
  • endog ceplok. Urang Thailand mibanda kayakinan yén cuhcur téh sarupa kawas taraté ni tumuwuh dina kaayaan kumabaé. Jadi, ieu téh kawas katrésna papasangan
  • karajaan Tarumanagara téh dibéré gambar hulu gajah nu dipapaés ku kembang taraté Tarumanagara Basa Sansekerta Aksara Pallawa Basa Sunda Aksara Sunda Basa
  • éta nutupan mastaka nepi ka tarang. Puncak kuluk dihias ku kuncup kembang taraté Bagian luhurna dihias ku motif tumpal jeung suluran sarta tumpal daun
  • ngabandingkeun rincian dina wangun perhiasan manik - manik sarta urat daun taraté mangka ajén arca kasebut pohara rinci, lemes, sarta tarapti. Katalitian
  • Dal dijadikeun minangka tempat pikeun pakanci di usum panas. Kebon - kebon taraté dipelakan di pasisian situ, sarta taman - taman dijarieun, di antarana Shalimar
  • Garuda, anu pungsina minangka tempat rapat atawa resépsi, 2 Rohangan Taraté tempat narima tamu, 3 Rohangan Pilem, nyaéta tempat muter pilem nalika

Users also searched:

...