Back

ⓘ Kemang




Kemang
                                     

ⓘ Kemang

Tangkal sarta buah kemang dina dasarna mibanda ciri-ciri nu sarupa kalawan binjai, jeung sawatara béda.

Kemang ogé dijadikeun ngaran patempatan di sabagian Jawa Kulon jeung Jakarta.

                                     

1. Mangpaat sarta sumebarna

Kemang utamana dipelak pikeun dipetik buahna, anu ilahar didahar sanggeus buah éta asak atawa dijadikeun campuran és. Buah kemang ogé ilahar dijadikeun sari buah. Buah kemang anu ngora dipikaresep pikeun bahan rujak. Kitu ogé sikina, anu dina kaayaan atah disiksik sarta didahar sanggeus dibumbuan sarta ditambah kecap. Daun kemang anu masih ngora pucuk dipaké pikeun lalab sarta mindeng disuguhkeun di rumah-makan Sunda.

Kemang sumebar sacara alami di Sumatra, Kalimantan sarta Malaysia; sarta réa dibudidayakan di Jawa bagian kulon, utamana deukeut Bogor. Tumbuhan ieu utamana sumebar di padataran nu handap di; handapeun 400 m ti beungeut laut tbl, arang nepi ka 800 m tbl. Jinis ieu tahan ku ci leuncang, sarta remen ogé kapanggih deukeut sisi walungan.

                                     

2. Tumbu luar

  • en Mangifera kemanga dina Agroforestrytree Database, World Agroforestry Centre. Diakses 22/12/2007
  • en Mangifera kemanga dina GBIF, Global Biodiversity Information Facility. Diakses 22/12/2007.
  • en Geutah picilakaeun Anacardiaceae. Diakses 22/12/2007.