Back

ⓘ Péntosa



                                     

ⓘ Péntosa

Péntosa hartina hiji monosakarida nu mibanda lima atom karbon jeung hiji gugus fungsi aldehida dina posisi 1 atawa keton dina posisi 2.

Aldopéntosa mibanda tilu pusat kiral "atom karbon asimétris" antukna mibanda dalapan stéréoisomér.

Molekul 4-D-aldopéntosa,:-

CH=O CH=O CH=O CH=O | | | | HC-OH HO-CH HC-OH HO-CH | | | | HC-OH HC-OH HO-C HO-CH | | | | HC-OH HC-OH HC-OH HC-OH | | | | CH 2 OH CH 2 OH CH 2 OH CH 2 OH D-Ribosa D-Arabinosa D-Silosa D-Liksosa

Ketopéntosa mibanda dua pusat kiral antukna ngahasilkeun opat stéréoisomér - ribulosa bentuk L- jeung D- sarta silulosa bentuk L- jeung D-.

Gugus fungsi aldehida jeung keton na karbohidrat ieu meta jeung gugus fungsi hidroksil gigireunana ngahasilkeun hémiasetal atawa hémiketal intramolekular. Struktur cingcin nu dihasilkeun patali jeung furan, sarta disebut salaku furanosa. Cingcin ieu muka jeung nutup sacara spontan, antukna bisa muterkeun beungkeut antara gugus karbonil jeung atom karbon tatanggana - ngahasilkeun dua konfigurasi nu béda α jeung β. Prosés ieu disebut mutarotasi.

Ribosa mangrupa komponén RNA jeung DNA dina bentuk déoksiribosa.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →