Back

ⓘ Institut Teknologi Bandung




                                     

ⓘ Institut Teknologi Bandung

Institut Teknologi Bandung nyaéta hiji paguron luhur anu perenahna di Kota Bandung. ITB diadegkeun dina ping 2 Maret 1959.

Kampus utama ITB nu perenahna di jalan Ganésa sarta di bagéan séjénna kota Bandung mibanda lega wewengkon 770.000 m².

Asrama mahasiswa, padumukan dosén, sarta kantor pusat administrasi perenahna henteu di kampus utama tapi masih dina hontalan anu gampang pikeun dicukcruk. Fasilitas anu aya di kampus di antarana toko buku, kantor pos, kantin, sarta klinik.

Sajaba rohangan kuliah, laboratorium, béngkél sarta studio, ITB boga hiji galeri seni nyaéta Galeri Soemardja, fasilitas olah raga, sarta hiji Campus Center. Di deukeut kampus ogé aya Masjid Salman pikeun ngalakonan ibadah sarta aktivitas kaagamaan umat Islam di ITB. Pikeun ngarojong palaksanaan aktivitas akademik sarta risét, aya fasilitas-fasilitas nu ngarojong akademik, dintaranya Pabukon Pusat kalayan koléksi kira 150.000 buku sarta 1000 judul jurnal, Sarana Olah Raga Sasana Budaya Ganesha, Pusat Bahasa, puseur layanan komputer Comlabs sarta Observatorium Bosscha salah sahiji fasilitas ti Paguyuban Kaahlian Astronomi FMIPA, anu perenahna 11 kilométer ka kalér.

Réktor ITB ayeuna nyaéta Prof.Ir. Reini D. Wirahadikusumah MSCE, Ph.D. pikeun période 2020-2025

                                     

1. Sajarah

ITB diadegkeun dina taun 1920 kalayan ngaran "Technische Hooge School THS" te Bandoeng. ITB ogé mangrupa tempat di mana présidén Indonésia kahiji, Soekarno ngahontal gelar insinyurna dina widang Téknik Sipil.

Dina mangsa pangjajahan Jepang, THS dirobah ngaranna jadi "Bandung Kogyo Daigaku BKD". Saterusna dina mangsa kamerdakaan Indonésia, taun 1945, ngaranna dirobah jadi "Sekolah Tinggi Téknik STT Bandung". Dina taun 1946, STT Bandung dipindahkeun ka Yogyakarta sarta jadi cikal bakal lahirna Universitas Gajah Mada.

Dina tanggal 21 Juni 1946, NICA ngadegkeun Universiteit Van Indonesie jeung Faculteit van Technische Wetenschap minangka gaganti STT Bandung. Sarta dina 6 Oktober 1947, Faculteit van Exacte Wetenschap ngadeg. Ieu saterusna jadi Fakultas Téknik sarta Fakultas Élmu Pasti sarta Élmu Alam Universitas Indonésia.

Saterusna dina tanggal 2 Maret 1959, Fakultas Téknik sarta Fakultas Élmu Pasti sarta Élmu Alam sacara resmi misahkeun diri jadi Institut Téknologi Bandung ITB.

Kiwari, ITB mangrupa puseur élmu sains, téknologi, sarta seni pangalusna di Indonésia.

ITB ogé ngarojong para palajar sarta aktivitas sosial maranéhanana kalawan ngarojong himpunan mahasiswa anu aya di saban departemén.

                                     

2. Fakultas

ITB mibanda 12 fakultas atawa sakola, nyaéta:

  • Fisika
  • Astronomi
  • Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam FMIPA
  • Kimia
  • Matematika
  • Aktuaria
  • Biologi
  • Mikrobiologi
  • Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati - Program Sains SITH-S
  • Teknologi Pascapanen
  • Rekayasa Kehutanan
  • Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati - Program Rekayasa SITH-R
  • Rekayasa Hayati
  • Rekayasa Pertanian
  • Sains dan Teknologi Farmasi
  • Sekolah Farmasi SF
  • Farmasi Klinik dan Komunitas
  • Teknik Geofisika
  • Teknik Perminyakan
  • Teknik Metalurgi
  • Fakultas Téhnik Pertambangan dan Perminyakan FTTM
  • Teknik Pertambangan
  • Oseanografi
  • Meteorologi
  • Fakultas Ilmu dan Teknologi Kebumian FITB
  • Teknik Geodesi dan Geomatika
  • Teknik Geologi
  • Teknik Kimia
  • Fakultas Teknologi Industri - Kampus Ganesha FTI - G
  • Teknik Industri
  • Teknik Fisika
  • Teknik Bioenergi dan Kemurgi
  • Fakultas Teknologi Industri - Kampus Jatinangor FTI - J
  • Teknik Pangan
  • Teknik Material
  • Fakultas Téhnik Mesin dan Kedirgantaraan FTMD
  • Teknik Penerbangan
  • Teknik Mesin
  • Teknik Tenaga Listrik
  • Sekolah téhnik Elektro dan Informatika STEI
  • Teknik Biomedis
  • Teknik Telekomunikasi
  • Teknik Informatika
  • Sistem dan Teknologi Informasi
  • Teknik Elektro
  • Fakultas Téhnik Sipil dan Lingkungan - Kampus Ganesa FTSL-G
  • Teknik Sipil
  • Teknik Lingkungan
  • Teknik Kelautan
  • Fakultas Téhnik Sipil dan Lingkungan - Kampus Jatinangor FTSL-J
  • Teknik Pengelolaan dan Sumber Daya Air
  • Rekayasa Infrastruktur Lingkungan
  • Perencanaan Wilayah dan Kota
  • Sekolah Arsitektur, Perencanaan dan Pengembangan Kebijakan SAPPK
  • Arsitektur
  • Kriya Seni
  • Desain Produk
  • Seni Rupa Murni
  • Fakultas Seni Rupa dan Désain FSRD
  • Desain Komunikasi Visual
  • Desain Interior
  • Sekolah Bisnis dan Manajemen SBM
  • Kewirausahaan
  • Manajemen

Fakultas nyaéta unit atikan di ITB anu mibanda sahenteuna 3 program studi tingkat Sarjana, sedengkeun Sakola nyaéta unit atikan anu ngan mibanda 1 atawa 2 program studi tingkat Sarjana. Tapi aya kacenderungan sawatara sakola ngabéla ngaran maranéhanana anu geus baku kawas STEI anu geus mibanda 8 program kekhususan di tingkat Sarjana, sarta SBM anu mibanda 3 program kekhususan di tingkat Sarjana. Boh Fakultas boh Sakola masing-masing dipingpin ku saurang dekan. Béda Fakultas jeung Sakola di ITB mah ngan saukur terminologi wungkul.

                                     

3. Reputasi

ITB nyaéta salah sahiji paguron luhur kasohor di Indonésia. Dina hiji survey internasional anu dirilis ku Times Higher Education Supplement-Quacquarelli Symonds THES-QS dina tanggal 5 Oktober 2006, ITB aya dina peringkat ka-258. Universitas Indonésia dina survey kasebut aya dina tingkat anu leuwih luhur di posisi 250, Universitas Gadjah Mada sarta Universitas Diponegoro patuturut dina posisi 270 sarta 495 Universitas-universitas nagara tatangga séjénna dina survey anu sarua nyaéta di antarana National University of Singapore dina posisi ka-19 sarta Universiti Kabangsaan Malaysia dina posisi ka-128.

                                     

4. Rektor

  • Ir. Kusmayanto Kadiman, Ph.D. 10 November 2001 - 21 Oktober 2004
  • Prof. Dr. Ing. Iskandar Alisjahbana 7 Desember 1976 -14 Februari 1978
  • Prof. Dr. Doddy Achdiat Tisna Amidjaja 1969 - 7 Desember 1976
  • Prof. Hariadi Paminto Soepangkat, Ph.D. 22 November 1980 - 12 Desember 1988
  • Prof. Ir. R. Soemono 2 Maret 1959 - 1 November 1959
  • Prof. Ir. Adang Surahman, M.Sc., Ph.D. 23 Oktober 2004 - 29 Januari 2005
  • Letnan Kolonel Ir. Koentoadji 22 Februari 1965 - 1969
  • Ir. R. Ukar Bratakusumah 14 April 1964 - 22 Februari 1965
  • Prof. Ir. Lilik Hendrajaya, M.Sc., Ph.D. 7 Maret 1997 - 10 November 2001
  • Dr. Soedjana Sapiie 16 Februari 1978 - 30 Mei 1979
  • Prof. Ir. R. Otong Kosasih 1 November 1959 - 20 April 1964
  • Prof. Akhmaloka, Dipl.Biotech., Ph.D. 29 Januari 2010 - 20 Januari 2015
  • Prof. Dr. Ir. Djoko Santoso, M.Sc. 29 Januari 2005 - 29 Januari 2010
  • Prof. Ir. Wiranto Arismunandar, MSME 12 Desember 1988 - 7 Maret 1997
  • Prof. Dr. Ir. Kadarsah Suryadi, DEA 20 Januari 2015 - 2020
  • Prof. Dr. Doddy Achdiat Tisna Amidjaja 30 Mei 1979 - 22 November 1980
  • Prof. Ir. Reini D. Wirahadikusumah MSCE, Ph. D. 2020 - ayeuna


                                     

5. Kulawarga Mahasiswa ITB

Pamaréntah ngaliwatan Mendikbud Daoed Joesoef ngagulirkeun konsép Normalisasi Kahirupan Kampus/Badan Koordinasi Kamahasiswaan anu sawajarna disingkat NKK/BKK. Déwan Mahasiswa se-Indonésia dibubarkeun sarta kamahasiswaan diatur ku Pembantu Réktor widang Kamahasiswaan ngaliwatan BKK. Mahasiswa nampik BKK, sarta tetep ngayakeun pamilihan Pupuhu DM. Tapi saban Pupuhu DM kapilih, peuting éta ogé surat anceman DO nepi. Balukarna euweuh anu daék jadi Pupuhu DM. Ahirna mahasiswa ITB mutuskeun pikeun ngabubarkeun Déwan Mahasiswa sarta ngabekukeun KM ITB. Saterusna diadegkeun Awak Koordinasi BAKOR pikeun ngoordinasikeun pergerakan. Samentara cita-cita KM ITB diamanatkeun ka Himpunan-himpunan minangka kantong-kantong gerakan, kalawan konsekuensi, kaderisasi aya di tingkat himpunan.

                                     

6. Unit kagiatan mahasiswa

  • Unit Pembinaan Kewirausahaan Mahasiswa "UPKM"
  • Kolaborasi Studi Ilmiah Mahasiswa ITB SICOS: Scientific Collaboration Studies
  • Keluarga Mahasiswa Budhis "Dhammanano" Buddhist Student Society
  • Persekutuan Mahasiswa Kristen "PMK" Christian Student Union
  • Unit Kajian Idéologis HATI ITB Harmoni Amal Titian Ilmu
  • Keluarga Mahasiswa Islam "GAMAIS" Islamic Student Society
  • Koperasi Kesejahteraan Mahasiswa "KOKESMA"
  • Amateur Radio Club ITB - ARC ITB
  • Lembaga Kajian dan Praksis Demokrasi VERITAS
  • PSIK - ITB
  • Kelompok Studi Sejarah Ekonomi dan Politik KS-SEP
  • Unit Pendidikan
  • Unit Kelompok Studi Ekonomi dan Pasar Modal KSEP
  • Pers Mahasiswa ITB
  • Liga Film Mahasiswa "LFM"
  • Resimen Mahasiswa Batalyon I/ITB Student Regiment Battalion I / ITB
  • Salman ITB Karisma
  • Pramuka
  • Keluarga Mahasiswa Katolik "KMK" Catholic Student Society
  • Keluarga Donor Darah ITB "KDD" Blood Donor Society
  • Perkumpulan Studi Ilmu Kemasyarakatan "PSIK" Societal Study Union
  • Cendekia ITB
  • Unit Matematika dan Linguistik - Akarna ISéa
  • Radio Kampus - ITB community radio
  • Korps Sukarela Palang Merah Indonésia KSR-PMI
  • Kelompok Analisa dan Komunikasi Islam Strategis
  • Pramuka ITB
  • Student English Forum "SEF"
  • Lingkar Studi Gerakan Mahasiswa Madani LSGMM
  • Studi Komunikasi Massa ITB
  • Keluarga Mahasiswa Pencinta Alam Ganesha "KMPA"
  • Tabloid Mahasiswa Boulevard
  • Online Game Reséarch Group OGRG
  • GaneshaTV GTV
  • Keluarga Mahasiswa Hindu "KMH" Hindu Student Society
  • ITB Internet Community COMMUNET-ITB
  • Unit Kesenian Sulawesi Selatan UKSS
  • Perkumpulan Seni Tari&Karawitan Jawa-ITB
  • Maha Gotra Ganesha MGG
  • Lingkung Seni Sunda LSS
  • Paguyuban Seni Budaya Jawa Wétan
  • Kebudayaan Irian Jaya UKIR
  • Paduan Suara Mahasiswa PSM-ITB
  • Unit Apres ITB
  • Unit Kesenian Minangkabau UKM
  • Unit Kesenian Budaya Lampung UBL
  • Studi Téater Mahasiswa STEMA
  • Unit Kesenian Bornéo UKB
  • Keluarga Paduan Angklung KPA
  • Mahasiswa Bumi Sriwijaya MUSI
  • Marching Band ITB "Waditra Ganesha"
  • Grup Aspresiasi Sastra ITB "GAS-ITB"
  • Unit Kebudayaan Aceh
  • Unit Kesenian
  • Unit Kebudayaan Jepang
  • Unit Kesenian Sumatra Utara UKSU
  • Wanadri
  • Unit Karate ITB
  • Tri Eka Dharma Margaluyu "313"
  • Unit Yudo ITB
  • Unit Olahraga
  • Persatuan Sepak Bola ITB PS ITB
  • Bridge UAB
  • Unit Bridge
  • Unit Bola Voli UBV
  • Unit Hoki
  • Unit Basket "GANESHA" UBG-ITB
  • Tae Kwon - Do
  • Unit Tenis ITB
  • Unit Soft Ball
  • Sinar Putih
  • Kendo ITB
  • penca Silat Tenaga Dasar Indonésia
  • Aerokréasi
  • Perisai Diri
  • Aikido
  • Bela Diri Hikmatul Iman
  • Pendawa Padma
  • Unit Bulu Tangkis
  • Unit Renang dan Polo Air URPA
  • Satria Nusantara
  • Tarung Drajat Boxer
  • Panahan
  • Unit Aktivitas Tenis Meja ITB UATM ITB
  • Unit Catur
  • Persatuan Beladiri Kempo Indonésia
  • Kyokushinkai
  • HIMATIKA ITB Himpunan Mahasiswa Matematika
  • MTI ITB Keluarga Mahasiswa téhnik Industri
  • HIMA SITH "NYMPHAEA" Himpunan Mahasiswa SITH "Nymphaea"
  • Himpunan mahasiswa Program Studi
  • HMIF ITB Himpunan Mahasiswa Informatika
  • HIMATEK ITB Himpunan Mahasiswa téhnik Kimia
  • KMSR ITB Keluarga Mahasiswa Seni Rupa
  • HMTG "GEA" ITB Himpunan Mahasiswa téhnik Géologi "GEA" ITB
  • HMK AMISCA ITB Himpunan Mahasiswa Kimia
  • HIMASTRON ITB Himpunan Mahasiswa Astronomi
  • IMA-G Ikatan Mahasiswa Arsitektur - Gunadharma
  • HMT ITB Himpunan Mahasiswa Tambang Go Fight Win!!!
  • HMS ITB Himpunan Mahasiswa Sipil
  • KMPN ITB Keluarga Mahasiswa téhnik Penerbangan
  • HMP PANGRIPTA LOKA ITB Himpunan Mahasiswa Planologi Pangripta Loka
  • HIMASITH NYMPHAéa ITB Himpunan Mahasiswa Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati
  • IMG ITB Ikatan Mahasiswa Geodesi, Kita Kompak Pasti Jaya KAMERAD
  • HMM ITB Himpunan Mahasiswa Mesin
  • HME ITB Himpunan Mahasiswa Elektroteknik
  • HIMATG TERRA ITB Himpunan Mahasiswa téhnik Géofisika


                                     

7. Alumni

  • Tjokorda Raka Sukawati, Ahli Konstruksi
  • Harijono Djojodihardjo, Mantan Ketua LAPAN
  • Wimar Witoelar, Pengamat Sosial & Politik
  • Hokky Situngkir, Ilmuwan
  • Betti Alisjahbana, Céo IBM Indonésia
  • Abdullah Puteh, Mantan Gubernur Nanggroe Aceh Darrusalam
  • Laksamana Sukardi, Mantan Menteri Negara BUMN
  • Eddie Widiono, Direktur Utama PLN
  • Hasnul Suhaimi, Direktur Utama PT Excelcomindo Pratama
  • Raden Pardede, Komisaris Bank Central Asia
  • Taufik Akbar, Ahli Satelit
  • Bambang Subianto, Mantan Menteri Keuangan
  • Jero Wacik, Menteri Kebudayaan dan Pariwisata
  • Ginandjar Kartasasmita, Ketua DPD
  • Onno W Purbo, Pengamat IT Indonésia
  • Tjia May On, Fisikawan
  • Sudjiwo Tedjo, Seniman, Budayawan
  • Budi Rahardjo, pengamat IT Indonésia
  • Sarwono Kusumaatmadja, Anggota DPD, Mantan Menteri Negara Pendayagunaan Aparatur Negara
  • BJ Habibie, Presiden RI ke-3, Ahli téhnik Penerbangan
  • Syafruddin Arsjad Temenggung, Mantan Kepala BPPN
  • Pantur Silaban, Fisikawan
  • Wiyoto Wiyono, Ahli Konstruksi
  • Erna Witoelar, Mantan Menteri Pemukiman & Prasarana Wilayah
  • Kuntoro Mangkusubroto, Mantan Menteri Pertambangan & énérgi
  • Wiratman Wangsadinata, Ahli Konstruksi
  • Soekarno, Presiden RI pertama
  • Wiranto Arismunandar, Mantan Menteri Pendidikan & Kebudayaan
  • Rizal Ramli, Mantan Menko Perekonomian
  • Kusmayanto Kadiman, Menteri Negara Riset dan Teknologi
  • Pater Drost, Rohaniwan, Pakar pendidikan
  • Siswono Yudo Husodo, Mantan Menteri Perumahan Rakyat
  • Rachmat Witoelar, Mantan Menteri Negara Lingkungan Hidup
  • Winardi Sutantyo, Astronom
  • Hans Wospakrik, Fisikawan
  • Harry Roesli, musisi, politisi, budayawan
  • Cacuk Sudarijanto, Mantan Direktur Indosat, Direktur Utama Telkom dan mantan Kepala BPPN
  • Djuanda Kartawidjaja, Mantan Perdana Menteri Indonesia RI
  • Karlina Leksono, Astronom
  • Joko Anwar, penulis naskah film
  • Said Djauharsjah Jenie, Ketua BPPT
  • Tri Haryo Susilo, Céo PT Rekayasa Industri
  • Salahuddin Wahid, Rohaniwan, Politisi
  • Ciputra, Pengusaha
  • Muslimin Nasution, Mantan Menteri Kehutanan dan Ketua ICMI
  • Rinaldi Firmansyah, Direktur Utama PT Telkom
  • Fadel Muhammad, Gubernur Provinsi Gorontalo
  • Hartono Rekso Dharsono. Mantan Pangdam Siliwangi, tokoh Petisi 50
  • Arifin Panigoro, Anggota DPR, Pemilik Medco Group
  • Yusuf Bilyarta Mangunwijaya, rohaniwan, novelis, aktivis HAM
  • Al Hilal Hamdi, Mantan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi
  • Aburizal Bakrie, Yang bertanggung jawab dalam kasus Lapindo
  • Hatta Rajasa, Menteri Sekretaris Negara
  • Purnomo Yusgiantoro, Menteri Energi dan Sumber Daya Mineral
  • Jusman Syafii Djamal, Mantan Direktur Utama PT DI, Menteri Perhubungan
  • Sedyatmo, Penemu Pondasi Cakar Ayam
  • Herman Johannes, Mantan Menteri Pekerjaan Umum, Mantan Rektor Universitas Gadjah Mada
  • Dian Angreniwati Soerarso, Direktur Bank Niaga
  • Hilmi Panigoro, Pengusaha
  • Samaun Samadikun, Ahli Elektronika
  • Aming, Komedian Lokal
                                     

8. Pranala luar

Fakultas/departemen/sekolah

  • Departemen Matematika
  • Departemen Teknik Elektro
  • Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati SITH
  • Program Studi Teknik Geodesi dan Geomatika
  • Departemen Teknik Fisika
  • Departemen Teknik Informatika
  • Sekolah Bisnis dan Manajemen SBM
  • Departemen Teknik Penerbangan
  • Departemen Astronomi
  • Departemen Teknik Kimia
  • Departemen Teknik Industri
  • Departemen Fisika

Unit kagiatan mahasiswa

  • Pramuka ITB
  • Paduan Suara Mahasiswa ITB
  • Unit Perkumpulan Studi Ilmu Kemasyarakatan PSIK
  • Keluarga Mahasiswa Islam "GAMAIS" Islamic Student Society
  • Amateur Radio Club ITB ARC ITB
  • Perkumpulan Seni Tari&Karawitan Jawa-ITB
  • Unit Matematika dan Linguistik Akarna ISEA
  • Situs resmi PSIK ITB
  • Paguyuban Seni Budaya Jawa Timuran Loedroek ITB
  • Persekutuan Mahasiswa Kristen PMK ITB