Back

ⓘ Prancis




Prancis
                                     

ⓘ Prancis

Prancis, ngaran resmina Républik Prancis, nyaéta hiji nagara nu wewengkon metropolitannana perenah di Éropa Kulon sarta ngawengku ogé rupa-rupa kapuloan jeung wewengkon peuntas sagara nu aya di buana séjén. Metropolitan Prancis manjang ti Sagara Méditerania tepikeun ka Kanal Inggris jeung Sagara Kalér, sarta ti Rhine tepikeun ka Samudra Atlantik. Urang Perancis sering ngarujuk Metropolitan Perancis minangka LHexagone) alatan wangun géometris teritorina.

Prancis diwatesan ku Belgia, Luksemburg, Jerman, Swiss, Itali, Monako, Andora, jeung Spanyol, sedengkeun bagean peuntas sagarana, Perancis ogé babagi wates lemah jeung Brazil sarta Suriname ngawatesan Guiana Perancis, sarta Antilles Walanda ngawatesan Saint-Martin. Prancis ogé numbu ka Karajaan Ngahiji ku Channel Tunnel, nu meuntasan sahandapeun kanal Inggris.

Républik Prancis nyaéta nagara démokrasi anu bentukna républik semi-presidénsial kahijian. Idé utamana diekspresikeun dina Déklarasi Hak Asasi Manusa jeung Warga Nagara. Dina abad ka-18 jeung ka-19, Prancis ngawangun salah sahiji karajaan kolonial panggedéna pas baréto, ngawengku wilayah di Afrika Kulon jeung Asia Tenggara, sarta méré pangaruh budaya jeung pulitik ka wilayah éta. Prancis kaasup nagara maju dibarengan ku ékonomi anu panggedena kagenep di dunya. Prancis mangrupa nagara anu pang lobana didatangan ku turis di dunya, narima leuwih ti 79 yuta turis asing satiap taun kaasup jelema anu arék bisnis, tapi henteu kaasup jelema anu cicing kurang ti 24 jam di Prancis. Prancis téh salah sahiji anggota anu ngadegkeun Uni Éropa, jeung miboga wilayah daratan panggedéna diantara kabéh anggotana. Prancis ogé mangrupa anggota anu ngadegkeun Perserikatan Bangsa-Bangsa, sarta anggota Francophonie, G8, jeung Uni Latin. Prancis dina PBB jadi salah sahiji tina lima anggota tetep Déwan Kaamanan Perserikatan Bangsa-Bangsa. Ngaran Prancis dumasar tina Frank Franc, urang Jermanik anu nempatan Eropa kalér saenggeus runtuhna Kakaisaran Romawi Kulon. Leuwih benerna, wilayah di sabudeureun Paris, anu disebat Île-de-France, nyaéta taneuh karajaan Prancis anu asli. Raja Frank kahiji, Clovis, dianggap salaku karuhun raja-raja Prancis.

                                     

1. Rengking internasional

  • Total GDP, 2005: 6th out of 180 World Bank data
  • Reporters Without Borders world-wide press freedom index 2005: Rank 30 out of 167 countries
  • Transparency International Corruption Perceptions Index 2006 - 18th of 163 countries
  • Total value of foreign trade imports and exports, 2002: 4th out of 185
                                     

2. Tumbu luar

Pamaréntah Perancis

  • Official site of the French Embassy in the United Kingdom
  • Official site of the French public service - Contains many links to various administrations and institutions

Profil nagara

                                     
  • Rwanda, resmina Républik Rwanda Kinyarwanda: Repubulika y u Rwanda Basa Prancis République du Rwanda Basa Inggris: Republic of Rwanda nyaéta hiji nagara
  • Kalédonia Anyar Basa Prancis Nouvelle - Calédonie mangrupa hiji koléktivitas husus piboga Perancis aya di bagian kidul - kulon Samudra Pasifik, 1.500 km
  • Éropa, aya dina Pagunungan Pyrenees wétan jeung diwatesan ku Spanyol jeung Prancis Legana 468 km² jeung populasina 83, 888 dina 2009. Ibu kotana, Andorra
  • Dominika Basa Inggris: Dominica Basa Prancis Dominique Karib: Waitikubuli resmina Pasamakmuran Dominika Basa Inggris: Commonwealth of Dominica
  • Chad Basa Prancis Tchad, Basa Arab: تشاد Tšād resmina Républik Chad, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika Tengah. Nagara ieu tepung wates jeung
  • Luksemburg, atawa resmina Kadipatén Ageung Luksemburg Basa Prancis Grand - Duché de Luxembourg, Basa Jérman: Großherzogtum Luxemburg, basa Luksemburg:
  • jeung label rékaman Sony Music Prancis Albeum munggaranan dina taun 1997 nyaéta Au Nom De La La Lune dina basa Prancis atawa Snow on Sahara dina basa
  • Taun 1630 - an téater Prancis ngalaman parobahan gedé nalika téori néoklasik ti Italia asup ka Prancis Dasar téori néoklasik nyaéta: Ngan ukur aya 2 wangun
  • Module: Location map data Pacific Ocean does not exist. Pulo Clipperton Basa Prancis Île de Clipperton atanapi Île de la Passion, basa Spanyol: Isla de la
  • Désémber 2002. 29 Maret 2004 dua Wiktionary munggaran diwangun dina basa Prancis jeung basa Polandia. Basa séjénna geus mimiti dikembangkeun, nu beuki dieu

Users also searched:

...
...
...