Back

ⓘ Polio




Polio
                                     

ⓘ Polio

Polio, atawa paralisis orok, nyaéta hiji kasakit viral paralitik. Nu jadi sabab, hiji virus nu disebut poliovirus, nu asup kana awak sacara oral, terus ngainféksi peujit. Salajengna ieu virus bisa nyebar asup kana saluran getih sarta sistim saraf pusat nu ngabalukarkeun lumpuhna otot, malah bisa nepi ka paralisis.

                                     

1. Sajarah

Balukar inféksi polio geus dipikawanoh ti jaman prasajarah. Lukisan jeung ukiran titinggal Mesir némbongkeun ayana budak lumpuh nu leumpang maké alat bantu, jsb. Kaisar Romawi Claudius sukuna lumpuh ti bubudak nepi ka ahir hirupna. Présidén AS Franklin D. Roosevelt kaserang polio taun 1921 nepi ka diparalisis. Laporan kasus poliomyelitis munggaran ditepikeun ku Jakob Heine taun 1840. Karl Oskar Medin mangrupa nu munggaran ngayakeun studi émpiris épidemi poliomyelitis taun 1890, antukna dua ngaran ieu dipaké pikeun ngaran kasakitna, kasakit Heine-Medin.

                                     

2. Polio téh naon?

Polio paralisis orok, infantile paralysis nyaéta kasakit népa nu digolongkeun kana hiji kasakit peradaban disease of civilization. Polio nyebar ku kontak manusa antarmanusa, biasana asup kana awak ngaliwatan baham tina cai atawa kadaharan nu kakontaminasi. Poliovirus nyaéta hiji virus RNA asam ribonukléat leutik nu boga tilu galur nu gampang pisan ngainféksi. Virus ieu nyerang sistim saraf, sedengkeun awal paralisis bisa lumangsung dina jangka sababaraha jam. najan polio bisa nyerang ka saha baé dina sagala umur, leuwih ti 50% kasusna nyerang ka barudak antara umur tilu ka lima taun. Mangsa inkubasi polio, ti munggaran inféksi nepi ka gejala kahiji, lumangsung antara tilu nepi ka 35 poé.

Polio bisa sumebar lega saméméh ahli médis ngadetéksi tanda awal hiji wabah polio. Nu ahéng, lolobana nu kainféksi poliovirus teu némbongkeun gejala nanaon antukna taya nu nyangka yén geus kainféksi. Sanggeus kainféksi, virusna nyebar deui ngaliwatan tai sababaraha minggu nepi ka antukna kanyahoan aya wabah di masarakat. Tilu galur poliovirus ngabalukarkeun polio nonparalitik, polio paralitik, jeung polio bulbar. Sadaya bentuk polio némbongkeun gejala awal nu sarua: laleuleus, muriang, utah uger, nyeri sirah, jeung nyeri beuheung.

                                     

3. Tipe-tipe polio

Polio non-paralitik

Polio nonparalitik ngabalukarkeun muriang, utah, nyeri beuteung, létoy, jeung sénsitip, ogé kadang keram dina otot beuheung jeung tonggong, nu mun dicabak karasa hipu.

                                     

3.1. Tipe-tipe polio Polio non-paralitik

Polio nonparalitik ngabalukarkeun muriang, utah, nyeri beuteung, létoy, jeung sénsitip, ogé kadang keram dina otot beuheung jeung tonggong, nu mun dicabak karasa hipu.

                                     

3.2. Tipe-tipe polio Polio paralitik tulang tonggong

Galur poliovirus ieu nyerang kolom tulang tonggong antukna ngancurkeun sél biologi tanduk anterior nu ngatur gerak anggota awak. Najan galur poliovirus ieu bisa ngabalukarkeun paralisis permanén, kasusna kurang ti satengah persén nu nepi ka paralisis. Paralisis pangilaharna nyerang kana suku. Sakali poliovirus nyerang peujit, bakal kaserep ku kapilér na dinding peujit nu salajengna nyebar ka sakuliah awak ngaliwatan saluran getih. Poliovirus nyerang kolom tulang tonggong jeung neuron motor - nu ngatur gerak fisik. Nya dina mangsa ieu némbonganana gejala kawas flu; pikeun jalma nu teu mibanda kawedukan atawa can divaksinasi, virusna biasana terus ngainféksi sakujur kolom tulang tonggong jeung bobot uteuk. Inféksi ieu mangaruhan sistim saraf puseur SSP -- nyebar sapanjang serat saraf. Nalika virusna ngalobaan na SSP, neuron motor jadi ancur; neuron motor teu baranahan antukna otot nu kapangaruhan moal bisa némbalan paréntah SSP. Paralisis nu pangilaharna lumangsung dina otot suku, nu balukarna sendi jadi ngagantung jeung teu hirup - hiji kaayaan nu katelah paralisis lumpuh akut acute flaccid paralysis, AFP. Inféksi SSP nu parah ngabalukarkeun paralisis tulang jeung otot toraks jeung abdomen quadriplegia.



                                     

4. Polio jeung barudak

Barudak nu keuna ku polio némbongkeun ukur gejala nu hampang, antukna bisa jadi weduk salawasna. Ku kituna, warga nu hirup di wewengkon nu leuwih berséka sanitasina leuwih alus sabenerna jadi leuwih rentan kaserang polio sabab jarang nu keuna ku polio nalika keur leutik. Jalma nu geus cageur tina polio kadang némbongkeun sindrom tambahan, utamana lemah otot, sababaraha dekade ka hareup; gejala ieu disebut sindrom paskapolio.

                                     

5. Vaksin jétu munggaran

Vaksin polio munggaran nu jétu dikembangkeun ku Jonas Salk, najan vaksin ieu ogé nu dikembangkeun ku Albert Sabin nu geus dipaké pikeun inokulasi masal. Inokulasi barudak pikeun ngalawan polio dimimitian di Pittsburgh, Pennsylvania, 23 Pébruari 1954. Ku cara imunisasi masal, kasakit ieu musnah di Amérika, najan kiwari mucunghul deui di Haiti, nu alatan masalah pulitik jeung kamiskinan ngahambat usaha vaksinasi.

                                     

6. Usaha éradikasi

Taun 1988, WHO ngaluluskeun hiji résolusi pikeun ngabasmi polio taun 2000, hiji tarékah nu diideuan ku usaha Rotary International taun 1985 nu ngumpulkeun dana $120 juta pikeun ngaimunisasi sakabéh budak saalam dunya pikeun ngalawan ieu kasakit. Rarancang kiwari nyaéta panggero pikeun meungpeuk nyebarna ieu virus nepi ka taun 2005. Inféksi polio nu kiwari aya kénéh nyaéta di subbenua India jeung Nigeria. Usaha ngabasmi di subbenua India nunjukkeun loba kamajuan, utamana nya ku program imunisasi. Hanjakal, sababaraah pihak Muslim nolak diimunisasi alatan aya isu bohong yén vaksinna ngabalukarkeun peluh jeung mandul.

Di propinsi Kano, Nigeria Kalér, nu ngajalankeun syariah hukum Islam, kampanye imunisasi kungsi eureun Séptémber 2003, nalika pamingpin Muslim ngémbarkeun kacurigaan yén vaksin nu dipasok ku donor-donor Kulon bisa ngurangan kasuburan jeung nyebarkeun HIV salaku salah sahiji jalan AS pikeun meruhkeun Islam

                                     

7. Pangaruh sosial

Di Bénin, di mana sababaraha kulawarga nolak vaksinasi kalawan alesan agama, korban polio sacara informal diwenangkeun nyulundupkeun minyak ti tatanggana, Nigeria. Maranéhna tumpak motor tilu roda nepi ka wates, dibaturan ku montir nu ngurus mesin katut nu tunggangna. Di Nigeria, maranéhna minuhan sagala wadah nu dibawana ti Bénin pikeun di bawa balik deui.

Najan ngalanggar hukum, jaba bahya mamawa minyak kana botol, maranéhna ditolelir ku aparat jeung masarakat Bénin. Korban polio, tina upajiwa ieu, ngarasa leuwih hadé batan baramaén, sarta bisa campur gaul jeung masarakat.

                                     

8. Nirca

Aya sababaraha vaksin méméh nu ti Jonas Salk taun 1953. Taun 1935, Maurice Brody, asistén panalungtikan di Universitas New York, ngaku geus manggihan hiji vaksin nu dihasilkeun tina budidaya saraf tulang tonggong monyét. Anjeunna nguji vaksinna ka dirina sorangan jeung sababaraha urang asisténna, sarta ngabagikeun ka tilu réwu budak nu lolobana némbongkeun réaksi alérgi, tapi tanpa ngahasilkeun kawedukan kana polio. Panalungtik séjén teu bisa ngulang percobaan anjeunna ieu.

John Kolmer ogé kungsi ngaku geus ngembangkeun vaksin, ngan hanjakal kalah mawa balukar goréng ka barudak nu divaksinasina.

Virus Simian nu katelah SV40 kungsi kapanggih dina vaksin polio ti taun 1954 nepi ka 1962. SV40 mangrupa karsinogén nu ngabalukarkeun kangker.

                                     

9. Tumbu kaluar

  • Global Polio Eradication
  • Rotary International: PolioPlus
  • Travel advisory issued due to polio in Nigeria
  • Elimination of Polio in Latin America and the Caribbean
  • Franklin D. Roosevelts granddaughter expresses hope that total eradication of polio is imminent on the occasion of the 50th Anniversary of the Salk polio vaccine. Audio and story available.