Back

ⓘ Zimbabwé




Zimbabwé
                                     

ⓘ Zimbabwé

Zimbabwé, resmina Républik Zimbabwé, saméméhna Rodésia Kidul, Républik Rodésia atawa Zimbabwé Rodésia, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di bagéan kidul buana Afrika, antara walungan Zambezi jeung Limpopo. Zimbabwe wawatesan jeung Afrika Kidul di beh kidul, Boswana di kulon kidul, Zambia di kulon kaler, sarta Mozambik di beh wetaneunnan. Basa resmi Zimbabwe nyaéta Basa Inggris, tapi lolobana urang Zombabwe maké Sona, salah sahiji basa asli di Zimbabwe.

Ti circa 1250-1629, wewengkon nu kiwari katelah Zimbabwe diparentah ku Kakaisaran Mutapa, nu katelah ogé Mwene Mutapa, Monomotapa atawa Kakaisaran Zimbabwe Raya, nu kasohor minangka rute perdagangan emas jeung Arab. Tapi, Portugis ngaruksak perdagangan éta sarta ngamimitian runtuyan perang nu nyababkeun kakaisaran ampir runtag dina munggaran abad ka-17. Taun 1834, urang Matabele datang nalika nyingkahan pupuhu Zulu Shaka19, ngadegkeun wewengkonna jadi kakaisaran anyar, Matabeleland. Taun 1980-an, urang Britania datang jeung Pausahaan Afrika Cecil Rhodes. Taun 1898, ngaran Rodésia Kidul dipaké.

Taun 1965, nu satuluyna jadi Perdana Mentri Rodésia Ian Smith ngadelarasikeun Déklarasi Kamerdikaan Unilateral ti Karajaan Ngahiji; hiji republik nu dideklarasikeun taun 1970. Taun 1979, Smith jeung Abel Muzorewa ngahontal hiji kasapukan sarta ngawangun Rodésia Zimbabwé, nu diharepkeun bisa mungkas Perang Bush Rodésia, tapi sawatara bulan sanggeusna Kasapukan Lancaster House overrode Muzorewas compromise sarta Rodésia Zimbabwé dibalikkeun deui kana status jajahan. Dina 18 April 1980, nagara ieu merdika kalayan ngaran anyar, Zimbabwé, bandera anyar, katut pamaréntahan nu dipingpin ku Robert Mugabe ti Uni Nasional Afrika Zimbabwé Zimbabwe African National Union, ZANU. Canaan Banana jadi présidén munggaran sarta Mugabe jadi perdana mentri. Taun 1987, pamaréntahan ngamandemen Konstitusi pikeun provide for Présidén Éksekutip sarta ngabolisi kantor Perdana Mentri. Parobahan konstitusional hasilna nyaéta nalika 1 Januari 1988, Robert Mugabe jadi présidént.

Dina kapamingpinan présidén kiwari, Mugabe, ékonomi Zimbabwé nyirorot tina salah sahiji nu pangkuatna di Afrika jadi salah sahiji nu panglemahna di dunya. Lawan jeung kritik pulitik keur Mugabe ngawangun Gerakan keur Parobahan Démokratis taun 1999, nu ngusulkeun dipungkasna "Mugabes Reign of Terror." Kiwari, alatan Zimbabwe beuki anarkis, tensi pulitik geus ningkat kacida gedena. Ayeuna, 80% urang Zimbabwe ngalanggur sarta inflasi geus naek leuwih ti 15.000%.

Berkah keur Lemah Zimbabwe Basa Sona: "Simudzai Mureza wedu WeZimbabwe" ; Basa Ndebele Kalér: "Kalibusiswe Ilizwe leZimbabwe" nyaéta lagu nasional Zimbabwe. Diwanohkeun Maret 1994 sanggeus kompetisi tingkat nasional keur ngaganti Ishe Komborera Africa minangka lagu Zimbabwe nu distinct. Entri nu meunang nyaéta lagu nu ditulis ku Profesor Solomon Mutswairo sarta diaransemen ku Fred Changundega. Geus ditarjamahkeun kana tilu basa utama di Zimbabwe.

                                     

1. Tumbu luar

Pamaréntahan

  • Zimbabwe Government Online - official government site and mirror site
  • Parliament of Zimbabwe - official government site

Warta

  • IFEX: Zimbabwe - press freedom violations
  • AllAfrica.com: Zimbabwe - news héadline links
  • Zimbabwe destruction: One mans story, BBC News Online

Direktori

  • Columbia University Libraries - Zimbabwe directory category of the WWW-VL
  • Open Directory Project: Zimbabwe
  • Yahoo!: Zimbabwe

Pelesir

                                     
  • .zw téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Zimbabwé
  • Démokratik Kongo di kalér, Tanzania di kalér - wétan, Malawi di wétan, Mosambik, Zimbabwé Botswana, sareng Namibia di kidul, sarta Angola di kulon. Ibu kotana nyaéta
  • Niokolokoba Walungan di Tembagapura Curug Zambezi jeung Victoria Zambia Zimbabwé Afrika Walungan bisa dipeuntasan ku: Rawayan Torowongan Parahu Rakit
  • FeCr2O4 Panambangan bijih kromium di antarana nyangkaruk di Afrika Kulon, Zimbabwé Finlandia, India, Kazakhstan, jeung Filipina. Pamakéan utama kromium nyaéta
  • ngawih ténor Italia l. 1935 2018 - Aktor Amérika, Burt Reynolds, Florida, Amerika, 82 taun. 2019 - Robert Mugabe, présidén kadua Zimbabwé l. 1924
  • Hindia di wétan, Tanzania di kalér, Malawi jeung Zambia di kalér - kulon, Zimbabwé di kulon, sarta Swaziland sareng Afrika Kidul di kidul - kulon. Ibu kotana
  • suhunan pusat patokoan rubuh di Riga, Latvia. 2014 Kaributan di Kwekwe, Zimbabwé nu dialatankeun ku témbakan gas cipanon pulisi niwaskeun saheunteuna sawelas
  • Yaman Sokotra Citakan: Country data Zambia Zambia Citakan: Country data Zimbabwe Zimbabwé Républik Démokratik Arab Sahrawi Citakan: Country data Somaliland
  • Mozambik Namibia Rwanda Seychelles Afrika Kidul Swaziland Tanzania Zambia Zimbabwé Sawaréh Républik Démokratik Kongo Gabon Républik Kongo Equatorial Guinea

Users also searched:

...
...
...