Back

ⓘ Sajarah élmu




                                               

UIN Sunan Gunung Djati

Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati atawa kawentar UIN Bandung atawa sok ilahar disingget UIN SGD, mangrupa hiji Universitas Islam lokasina di daérah Cibiru Bandung, Jawa Barat. Jujuluk UIN Bandung ku Sunan Gunung Djati nyaéta nami salah sawios Walisongo, tokoh nu nyebarkeun agama Islam di tanah Jawa, hususna di Jawa Kulon jeung Banten.

                                               

Kénozoikum

Éra Kénozoikum atawa Néozoikum nyaéta salah sahiji périodeu anu paling narik dina sajarah Bumi, sacara géologis, iklim, biologis. Éta ogé périodeu sajarah pangahirna. Éra Kénozoikum kabagi dua périodeu, nyaéta Paleogene, Neogene, jeung Kuarter anu kabagi dina jaman. Kénozoikum geus ningali kapunahan dinosaurus non-avian jeung naékna umat manusa. Ditandaan ku Peristiwa kapunahan Kapur-térsiér dina tungtung périodeu Kapur jeung tungtung Éra Mésozoikum. Périodeu ieu mangrupa périodeu kahirupan ayar. Mamalia panginteun henteu geus bangkit tina lautan ayeuna, tapi maranéhna mekar jadi rupa-rupa ...

                                               

Linguistik

tos ditampi sailaharna, Linguistik nyaéta élmu panggunaan basa manusya, sertos linguist nyaéta jalmi nu kalebet dina widang ulikan ieu. Ulikan linguistik wisa dipikirkeun sapanjang tilu hal utami, nu tungtungna tiasa dijéntrékeun saperti di handap: Kontékstual jeung indepénden - Linguistik disawang gumantung kana kumaha basa kumait jeung dunya sabudeureunana: fungsi sosialna, kumaha éta diakuisisi, kumaha éta diproduksi sertos dirasa. Linguistik Independen narimbang basa pikeun tujuan manusya saindividuna, iwal externalities nu nyambung jeung hiji basa. Istilah pikeun dikotomi ieu lain poh ...

                                               

Thomas Hobbes

Thomas Hobbes ti Malmesbury nyaéta hiji filsuf Inggris aliran empirisme. Manehna nyumbang pendapat ngeunaan konsép manusa tina sudut pandang empirisme-materialisme, jeung pendapat ngeunaan hubungan manusa jeung sistim nagara. Hobbes mangaruhan sakabéh widang pangajaran moral di Inggris sarta falsafah pulitik, utamana liwat bukuna anu miboga judul "Leviathan". Hobbes teu ngan kawentar di Inggris, tapi ogé di Éropa. Salian dipikawanoh minangka filsuf, Hobbes ogé kawentar minangka ahli matematika jeung sarjana klasik. Manéhna kungsi jadi guru matematika Charles II sarta nerbitkeun tarjamahan ...

                                               

Perangko

Rowland Hill lahir di Inggris, 3 Désémber 1975. Nalika umurna sabelas taun, manéhna geus mantuan bapana ngajar di sakola. Sanggeus dewasa, manéhna jadi guru. Bareng jeung salah saurang barayana, Hill ngadegkeun hiji sakola istimiwa di Bruce Castle di Tottenham. Hill ngaleukeunan pakasabanana henteu kurang ti lima belas jam sapoé, alatan éta kaséhatanana kaganggu. Sanggeus cageur Rowland Hill henteu deui jadi guru jeung henteu terjun langsung di yayasan deui. Basa harita E.G. Wakerfield ngadegkeun hiji perkumpulan anu miboga tujuan pikeun muka jajahan di Australia Selatan ditarima ku parlem ...

                                               

Astronomi Maya

Astronomi Maya téh hiji topik étnoastronomi atawa arkéoastronomi ti kabudayaan Maya saméméh Christopher Colombus di wewengkon Amérika Tengah. Astronomi Maya ngulikan hubungan arsitéktur, adat istiadat, kalénder, artépak, kapercayaan urang Maya kana objék jeung kajadian anu lumangsung di langit. Urang Maya boga ahli astronomi anu taliti. Aranjeunna ngembangkeun panalungtikan jeung perkiraan astronomi anu kaasup nu pangakuratna di pikeun astronomi saméméh kapanggihna téléskop. Aranjeunna percaya yén déwa-déwa nyarios langkung panonpoé, bulan, béntang, jeung planét. Ku kituna astronomi mangru ...

                                               

Alkémi

Alkémi nujul kana prakték protoilmiah kuna nu ngagabungkeun unsur-unsur kimia, fisika, seni, semiotik, métalurgi, tatamba, astrologi, tasaup, jeung agama. Udagan umum nu utama para alkémis nyaéta pikeun manggihan cara pikeun ngarobah timah jadi emas. Alkémi bisa dianggap mangrupa bibit buit élmu modérn kimia nu ngagunakeun rumusan/aturan métode ilmiah. Alkémi asalna tina kecap basa Arab al-kimiya atawa al-khimiya الكيمياء atawa الخيمياء, nu jigana diwangun tina kecap al- jeung kecap basa Yunani chymeia χυμεία nu hartina "cast together", "pour together", "weld", "alloy" jsb.

                                               

Jabir bin Hayyan

Pikeun jalmi lain nu katelah Geber, tempo Geber. Abū Mūsā Jābir bin Hayyān, nyaéta jalmi nu disangkakeun panulis ti karya basa Arab nu loba pisan jumlahna jeung jenisna nu mindeng disebut korpus Jabir. Lingkup ieu korpus téh lega jeung rupa-rupa topikna, di antarana alkimia, kosmologi, numerologi, astrologi, tatamba, sihir, mistisisme, jeung filsafat. Manéhna kawentar minangka bapa atawa nu ngadegkeun kimia awal, ku sabab geus nyiptakeun loba prosés dasar jeung paralatan nu masih kénéh digunakeun ku ahli kimia kiwari. Ti abad ka-10, idéntitas jeung korpus karya Jabir nu benerna geus jadi p ...

                                               

Mohammad Natsir

Mohammad Natsir nyaéta saurang ulama, pulitisi jeung pajoang kamerdékaan Indonésia. Dirina mangrupakeun pangadeg sakaligus pamingpin partéy pulitik Masyumi, sarta tokoh Islam nu kakoncara di Indonésia. di jero nagri dirina kungsi ngajabat jadi menteri jeung perdana menteri Indonésia, sedeng di ajang internasional kungsi ngajabat jadi présidén Kongrés Muslim Dunia sarta pupuhu Déwan Masjid Dunia. Natsir lahir jeung digedékeun di Solok, méméh tuluy pindah ka Bandung pikeun nuluykeun ka SMA sarta tuluy neuleuman élmu Islam sacara leuwih jero di paguron luhur. Dirina ancrub kana dunia pulitik ...

                                               

Balong Kramat Cigugur

Balong Kramat Cigugur nyaéta obyék wisata ieu diwangun di balong anu mangrupa tempat hirup lauk langka anu disebut Kancra Bodas anu mana lauk ieu jarang aya di wewengkon séjén, anu ku masarakat kira-kira dikramatkeun sarta disebut lauk Déwa. Masarakat Kabupatén Kuningan mibanda mitos ngeunaan lauk déwa anu aya di Balong Kramat di Kec Cigugur, Darmaloka, Désa Ragawacana Kec Kramatmulya. Désa Sidamulya sarta Amis Kidul Kec Jalaksana sarta di Kec Pasawahan. Lauk déwa ku masarakat kira-kira henteu kungsi diganggu. Sumawona dipancing pikeun dikonsumsi. Mitos kasebut hirup nepi ka ayeuna. Akibat ...

                                               

Lipen

Lipen nyaéta salah sahiji kosmétik anu kaasup paling provokatif. Pamulas biwir ieu bisa ngabangkikeun feminitas jeung sensualitas anu makéna. Masarakat wawuh ka lipen ti taun 5.000 taun katukang. Lipen miboga sajarahna ti mimiti masa prasejarah nepi ka bentukna saperti ayeuna. Lipen lain ngan saukur paranti dandan pikeun awéwé tapi miboga simbol-simbol nu tangtu.

                                     

ⓘ Sajarah élmu

  • dimimitian di AS di Salem, Massachusetts, sabada Lucretia Brown, saurang panganut Élmu Karisten nuduh Daniel Spofford nyobaan ngabahayakeun dirina maké kakuatan
  • élmu hikmah ti para ulama, utamana mah mama ajéngan Syéh Haji Abdul Kahpi ti daérah Pataruman Tarogong Garut. Élmu hikmah nu dipibogana nyaéta élmu Haqmaliyah
  • Roderick MacKinnon, pikeun papanggihanana ngeunaan kanal na mémbran sél Élmu ékonomi: Robert Engle jeung Clive Granger, for work on analysing economic
  • Arkéologi nyaéta élmu ngeunaan budaya manusa ngaliwatan penemuan kembali dokumentasi jeung analisis material sisa kaasup arsitéktur, artifak, biofak
  • pikeun ngalakukeun kagiatan ngeunaan luar angkasa jeung aeronautika Ngabagi élmu pangaweruh kalawan tanaga pangajar jeung mahasiswa pikeun méré kasempetan
  • Yunani, généa, katurunan logos, kecap - kecap, élmu pangaweruh Umumna digunakeun dina widang sajarah jeung sababaraha widang nu patali jeung asal - muasal
  • nu mimiti ngadeg dina sajarah Islam mah nyaéta imah Abu Abdillah al - Arqam bin Abi al - Arqam, nu dijadikeun tempat tolab nyiar élmu pangaweruh jeung amal
  • kurang alesan pikeun diaku yén misah nyaéta Éropa, sarta dina dina widang élmu pangaweruh mah leuwih dipikaresep pikeun ngahijikeun Éropa jeung Asia jadi

Users also searched:

...
...
...