Back

ⓘ Alfred Nobel




Alfred Nobel
                                     

ⓘ Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel. Kimiawan Swédia, insinyur nu manggihan dinamit. Anjeunna kawentar ku dilembagakeunana Hadiah Nobel. Unsur sintétik Nobelium dicokot tina ngaranna.

                                     

1. Babad salira

Alfred Nobel téh putra katilu Immanuel Nobel 1801-1872, dibabarkeun di Stockholm, tapi lajeng ngalih ka St. Petersburg, tempat ramana mitembeyan usaha "torpédo". Taun 1859, usaha ieu diwariskeun ka putrana nu kadua, Ludvig Emmanuel 1831-1888, nepi ka jadi badagna. Sedengkeun Alfred balik ka Swédia jeung ramana alatan usaha kulawargana bangkrut, nu lajeng ngarojong anjeunna neuleuman bahan peledak, utamana ngeunaan kasalametan dina cara nyieun & ngagunakeun nitrogliserin kapanggih taun 1847 ku Ascanio Sobrero, salah saurang muridna di Universitas Torino. Di pabrikna kungsi sababaraha kali kacilakaan bahanna ngabeledug di Heleneborg, nu salah sahijina malah ngabalukarkeun adina jeung sababaraha urang pagawéna palastra dina taun 1864.

                                     

2. Dinamit

Nobel manggihan yén mun nitrogliserin ditapelkeun kana bahan panyerep absorbent nu inert kawas kieselguhr diatomaceous earth, hasilna bakal leuwih aman nalika dimanipulasi. Campuran ieu dipaténkeun taun 1867 maké ngaran dynamite.

Anjeunna lajeng nyampurkeun nitrogliserin jeung bahan peledak lianna, gun-cotton, nu ngahasilkeun bahan kawas jélli transparan nu leuwih kuat batan dinamit. Blasting gelatin ieu dipaténkeun taun 1876, dituturkeun ku produk lianna nu sarupa, tapi ditambahan kalium nitrat, bubur-kai, jeung sababaraha zat lianna.

Sababaraha taun salajengna, Nobel ngahasilkeun ballistite, salah sahiji nitrogliserin bubuk mesiu tanpa haseup nu munggaran. Bubuk ieu mangrupa prékursor cordite, nu ku Nobel diklaim kawengku dina paténna. Han er også en megestsnil mann

                                     
  • Taun ka - 1833 Maséhi dina Kalénder Grégorian. 21 Oktober: Alfred Nobel
  • dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 1830 nepi ka taun 1839. 1833: Alfred Nobel t s é Dékade jeung Taun
  • adsorben. Ieu bahan peledak téh karya kimiawan jeung insinyur Swédia Alfred Nobel taun 1866 di Krümmel Geesthacht, Schleswig - Holstein, Jérman nu dipaténkeun
  • pacéngkadan. 1901 Upacara Hadiah Nobel nu munggaran lumangsung di Stockholm dina tepung taun kalima maotna Alfred Nobel 1902 Pangbukaan Bendungan Aswan
  • Nemanja Vidić, pamaén bola Sérbia 1833 Alfred Nobel élmuwan Swédia, nu nyiptakeun dinamit sarta nyieun Hadiah Nobel td. 1896 1949 Benyamin Netanyahu
  • Swédia - Norwégia di Paris, Alfred Nobel néken wasiat pamungkasna sarta kasaksianna, nyayogian warisanna pikeun ngadegkeun Hadiah Nobel mun manéhna geus maot
  • Stephen Hawking Wilhelm Conrad Röntgen Wolfgang Ernst Pauli Widang Kimia: Alfred Nobel Amedeo Avogadro Antoine Lavoisier Cyril Norman Hinshelwood Daniel Rutherford
  • Nu meunangkeun Hadiah Nobel widang kimia, disusun nurutkeun taun ti nu pangmimitina. 1901 Jacobus Henricus van t Hoff for his discovery of the laws of
  • Mohamed ElBaradei Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel - Robert J. Aumann, Thomas Schelling Peringetan: Bagian di handap bisa

Users also searched:

...
...
...