Back

ⓘ Sierra Leone




Sierra Leone
                                     

ⓘ Sierra Leone

Sierra Léone, ngaran resmina Republic of Sierra Léone, mangrupa nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Gini di béh kaler sarta Liberia di kiduleunnana, kalayan Samudra Atlantik di béh kulonna. Ngaran Sierra Léone dicokot tina ngaran dina Basa Portugis keur nagara ieu: Serra Leoa. Hartina "Lion Mountain Range". Salila taun 1700-an Sierra Léone mangrupa puseur penting perdagangan transatlantik keur urang Afrika nu jadi budak. Ibu kota Freetown ngadeg taun 1787 ku Pausahaan Sierra Leone minangka salah sahiji tempat keur urang Afrika nu jadi budak nu geus ngalawan Britania samangsa Perang Kamerdikaan Amérika. Taun 1808, Freetown jadi Jajahan Makuta Britania, sarta taun 1896, jero nagara jadi Protéktorat Britania. Crown Colony jeung Protektorat ngahiji sarta meunang kamerdikaan taun 1961. Ti taun 1991 nepi ka 2002, nagara ieu katarajang pangaruh serangan nu baruntak nu ngancurkeunnana. Keur mungkas petana pemberontak, PBB jeung balad Britania melucuti 17.000 milisi jeung pemberontak, dina peta miara perdaméyan panggedéna dina dekade harita. Rarata harepan hirup mangsa babar di Sierra Léone nyaéta 38 taun keur lalaki sarta 43 taun keur wanoja.

                                     

1. Bibliografi - petingan

  • Abraham, Arthur; Mende Government and Politics under Colonial Rule, Freetown and London, 1978.
  • Abraham, Arthur, "Cultural Policy in Sierra Leone," UNESCO, c1978.
  • Abraham, Arthur, "Topics in Sierra Leone History: A Counter-Colonial Interpretation," Léone Publishers, 1990.
  • Abraham, Arthur, "Sengbe Pieh: A Neglected Hero?", Journal of the Historical Society of Sierra Léone, II 2, 1978.
                                     

2. Tumbu luar

  • US Department of State International Religious Freedom Report 2003
  • US Department of State travel information
  • CIA World Factbook - Sierra Leone
Government
  • The Republic of Sierra Leone official government site
Warta
  • allAfrica.com - Sierra Leone news héadline links
  • - www.focus-on-sierra-leone.co.uk - On 20 March 2001, the Government of Sierra Léone submitted a without notice’ application to the Chancery Division of the High Court in London and obtained an order to freeze the accounts of one Edward Davenport.
Sawangan
  • Open Directory Project - Sierra Leone directory category
Diskusi
  • Visit Sierra Leone - Travel and Business Advice Forum
  • Enhancing the Interaction and Interface between Civil Society and the State to Improve Poor Peoples Lives ENCISS website
  • SierraLeone.com discussion forum
Blog
  • Live From Freetown, Sierra Leone
  • Sweet Sierra Leone Blog
  • Visit Sierra Leone Blog
Wisata
                                     
  • Liberia, nyaéta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Sierra Leone di kulon, Guinéa di kalér, sarta Côte d Ivoire di wétan. Liberia dibagi
  • Tomé jeung Príncipe Sénégal Citakan: Country data Seychelles Seychéll Sierra Leone Somalia Spanyol Kapuloan Kanaria Céuta Citakan: Country data Melilla Mélilya
  • Guinea - Bissau Kamerun Liberia Mali Mauritania Niger Nigeria Senegal Sierra Leone Togo Komoro Afrika Kidul Madagaskar Afrika Kidul Mauritius Afrika
  • Myanmar Nauru Nikaragua Nigeria Panama Paraguay Péru Pilipina Seychéll Sierra Leone Siprus Sudan Kidul Sri Lanka Sudan Suriname Tanzania Uganda Uruguay Uzbékistan
  • Taylor Liberia, nyerang Sierra Leone dina usahana ngarubuhkeun Joseph Saidu Momoh, nyeungeut kana 11 taun Perang Sipil Sierra Leone 1994 Dina hiji pamilu
  • Victoria 69.700 km2 Géorgia 70.282 km2 Irlandia nagara 71.740 km2 Sierra Leone 75.517 km2 Panama 78.866 km2 Républik Céko 82.000 km2 Dano Superior
  • pasawatna murag di Bosnia jeung Hérzégowina. 2002 Perang Sodara di Sierra Leone réngsé. 2003 Kahuruan rurungkunan di Australia nelasan opat jalma jeung
  • Johnson 2004 Jesus Walks 2004 The New Workout Plan 2004 Diamonds from Sierra Leone 2005 Gold Digger 2005 Heard Em Say bareng jeung Adam Levine 2005 Touch
  • São Tomé and Príncipe - Saudi Arabia - Senegal - Serbia - Seychelles - Sierra Leone - Singapore - Slovakia - Slovenia - Solomon Islands - Somalia - South

Users also searched:

...
...
...