Back

ⓘ Astronomi




                                               

Albedo

Albedo nyaéta besaran anu digunakeun keur ngukur babandingan antara inténsitas cahya panonpoé anu nepi ka beungeut planét kalawan dipantulkeun deui ka angkasa. Albedo asalna tina basa latin anu hartina bodas. Albedo raket patalina jeung suhu sarta temperatur hawa. Unggal anggota planét jeung tata surya miboga albedo anu teu sarua. Contona: Mérkurius miboga nilai albedo 0.07; Venus albedona 0.59; Bulan miboga albedo 0, 113; ari marcapada miboga albedo 0.4. Hartina, 40% tina radiasi solar nu ditarima ku marcapada dibalikeun deui ka ruang angkasa, marcapada ogé leuwih loba nyerep cahya panonp ...

                                               

Astronomi

Astronomi, nu sacara étimologis hartina hukum béntang mangrupa élmu nu ngawengku panalungtikan jeung katerangan kajadian-kajadian nu tumiba di luareun Marcapada jeung atmosfirna. Astronomi ngulik sasakala, évolusi, sipat-sipat kimia jeung fisika objék-objék nu bisa kapanggih di langit, sarta prosés-prosés nu patali. Astronomi mangrupa salah sahiji ti saeutik élmu ti mana para amatir bisa boga peran nu aktif, utamana dina manggihan jeung ngawaskeun fénoména transién. Astronomi euweuh patalina jeung astrologi, pseudoscience nu nyoba-nyoba ngaramalkeun takdir jalma ku jalan nyukcruk jalur obj ...

                                               

Béntang

Béntang téh hartina raga plasma di luar angkasa nu ngahasilkeun énergi tina fusi inti. Teu kawas planét, nu cahyana mangrupa pantulan, béntang mah mencarkeun cahya téh alatan panasna anu kacida. Sacara ilmiah, béntang didefinisikeun salaku bal plasma self-gravitating dina kasatimbangan hidrostatik, nu ngahasilkeun énergina sorangan tina prosés fusi inti. Béntang leutik samodél Panonpoé umumna boga permukaan anu kaciri polos jeung boga starspots anu leutik. Béntang nu leuwih badag boga starspot anu leuwih gedé jeung leuwih jelas. Salian ti éta permukaanana nunjukkeun stellar limb-darkening ...

                                               

Inklinasi

Inklinasi nyaéta juru antara widang nu jadi acuan jeung widang nu diukur kadéngdékanana. Inklinasi umumna dipqké dina widang astronomi nu jadi hiji ti genep paramétér orbit dina elemén Képler nyaéta ékséntrisitas, aksis semimayor, inklinasi, jsté., nu kasakumna ngagambarkeun wangun jeung oriéntasi orbit banda langit. Inklinasi bisa disebut minangka jarak anguler antara widang orbit planét kana widang nu jadi acuan nu diébréhkeun ku darajat. widang nu jadi acuan umumna nyaéta ékuator marcapada nu mana paniténan leuwih loba dipilampah di marcapada. Kebanyakan orbit planet-planet dalam tata s ...

                                               

Magnitudo mutlak

Magnitudo mutlak, magnitudo absolut atawa magnitudo intrinsik nyaéta magnitudo semu, m, mu bakal dipimilik hiji banda mun éta banda aya dina jarak 10 parsec atawa 32.6 taun cahya ti marcapada. Dina ngonvérsi, dipaké rasio nu mana unggal parobahan kacerlangan cahya 10 0.4 sarua jeung pabédaan 1.0 magnitudo. Minangka conto, galaksi bimasakti mibanda magnitudo mutlak -20.5, sarta kuasar mibanda magnitudo mutlak -25.5, ieu hartina kuasar 100 kali leuwih méncrang batan galaksi bimasakti) = 5 = 100). Mun duanana ditempo ti jarak nu sarua, mangka kuasar bakal 100 kali leuwih méncrang.

                                               

Médium antarbéntang

Dina astronomi, médium antarbéntang nyaéta materi sarta kandungan énergi anu aya di antara béntang-béntang dina hiji galaksi. Béntang-béntang sorangan kabentuk di wewengkon ISM anu pangpadetna sarta tiis, sarta baris ngabeungharan ISM ku materi sarta énergi ngaliwatan planetary nebula, angin-angin béntang sarta supernova. Satuluyna, kajadian silih mangaruhan antara béntang-béntang jeung ISM nangtukeun laju leungitna kandungan gas hiji galaksi sarta dina pamustunganana nangtukeun ogé wengkuan umur aktip galaksi kasebut dina nyieun béntang-béntang. ISM ngandung atom, molekul, kebul, radiasi ...

                                               

Météor

Météor nyaéta kawénéhanana jalur muragna météoroid kana atmosfir bumi, sawajarna disebut béntang murag. Météor dihasilkeun ku panas anu dihasilkeun ku tekenan ram dina waktu météoroid asup ka atmosfer. Météor anu pohara caang, leuwih caang batan planét Venus, bisa disebut minangka bolide. Lamun hiji météoroid henteu béak kabeuleum dina lalampahanana di atmosfir sarta ngahontal beungeut bumi, barang anu dihasilkeun disebut météorit. Météor anu nabrak bumi atawa objék séjén bisa ngahasilkeun kawah hasil tubrukan impact crater.

                                               

Néptunus

Néptunus nyaéta planét panglaérna lamun dilanglang ti Panonpoé. Néptunus mibanda jarak rata-rata jeung Panonpoé sagedé 4.450 juta km. Neptunus mibanda diaméter ngahontal 49.530 km sarta mibanda massa 17.2 massa Bumi. Période rotasi ieu planét nyaéta 16.1 jam, sedengkeun période révolusi nyaéta 164.8 warsih. Wangun planét ieu jiga jeung bulan kalayan permukaan aya lapisan ipis silikat. Komposisi nu nyusun planét ieu téh beusi sarta unsur beurat séjénna.Planét Néptunus miboga 8 satelit, di antarana Triton, Proteus, Nereid, sarta Larissa. Sarua kawas planét gedé séjénna di Surya Mandala, Népt ...

                                               

Pluto

Pluto nyaéta hiji planét leutik dina Surya Mandala. Saméméh 24 Agustus 2006, Pluto berstatus minangka hiji planét sarta mangrupa planét pangleutikna sarta panglaérna ti Panonpoé. Dina 7 Séptémber 2006, ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340. Ngaran ieu dibikeun ku Minor Planét Center, organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan asteroid sarta komét dina surya mandala. Dina taun1978 Pluto dipikanyaho mibanda satelit anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan Charon. Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, Nix sarta Hydra. Saprak kapanggih ku Clyde ...

                                               

Alfréd Wegéner

Alfréd Wegéner, sacara lengkep Alfréd Lothar Wegéner, Metéorogis Jérman jeung géofisika anu ngarumuskeun pernyataan lengkep tina hipotesis buana kumalayang. Putra diréktur yatim, Wegéner meunang gelar P.hd. gelar astronomi ti Universitas Bérlin tau 1905. Anjeunna samentawis jadi resep kana paléoklimatologi, jeung dina taun 1905-8 anjeunna miluan dina ékspédisi ka Greenland pikeun diajar sirkulasi hawa kutub. Anjeunna ngadamel tilu ékspédisi deui ka Greenland, dina taun 1912-13, 1929, jeung 1930. Anjeunna ngawalung météorologi di Marburg jeung Hamburg jeung sahiji profésor météorologi jeung ...

                                     

ⓘ Astronomi

  • UTC dicocogkeun sangkan deukeut jeung waktu UT anu dumasar kana data astronomi Puteran bumi saeutik demi saeutik ngalaman perlambatan alatan éfék ngeremna
  • Lennon. 1989 - Ngadegna RCTI. 1990 - Ngadegna SCTV. 2006 - Persatuan Astronomi Internasional mutuskeun pikeun ngarobah status Pluto tina saméméhna planet
  • dikelompokkeun minangka hiji astéroid. Dina 24 Agustus 2006, Persatuan Astronomi Internasional megatkeun pikeun ngarobah status Ceres jadi planét katai
  • sacara béda dina sagala rupa widang ulikan, kawas filsafat, matematika, astronomi psikologi, jsjbn., ku kituna hésé pikeun netepkeun hiji définisi universal
  • munggaran ngeunaan astronomi taun 1596. Éta karya téh nunjukkeun kamapuh matématka Kepler jeung oténtifikasi pikiranna, nu antukna ahli astronomi gedé Tycho Brahe
  • masih bisa ngalangsungkeun kahirupan. Octoberian, Nural. Si Cantik Bintang Kejora Himpunan Astronomi Amatir Jakarta. Diakses tanggal 12 Juni 2020. 
  • baheula. Observatorium ieu mimitina miboga tujuan pikeun ngamajukeun Élmu Astronomi di Hindia Belanda Indonésia Observatorium ieu didanaan ku Karel Albert
  • buana kumalayang. Putra diréktur yatim, Wegéner meunang gelar P.hd. gelar astronomi ti Universitas Bérlin tau 1905. Anjeunna samentawis jadi resep kana paléoklimatologi
  • Dina astronomi médium antarbéntang Basa Indonésia: medium antarbintang, Basa Walanda: interstellair medium Basa Inggris: interstellar medium, disingkat
  • hartina élmu ngeunaan garis edar jirim langit. Dina basa Indonesia disebutna Ilmu Falak, sareng dina basa Inggris disebutna téh Astronomy. Astronomi
  • ngalaman nambahan sapoé anu tujuanana keur nyaluyukeun jeung tanggal taun astronomi Dina sataun teu campleng 365 poé, tapi 365 poé 5 jam 48 menit 45, 1814
                                               

Astrofisika

Astrofisika nyaéta cabang astronomi anu patali jeung fisika jagad raya, kaasup sipat fisik tina objék astronomi kawas planét, béntang, galaksi jeung médium antarbintang, sarta ogé interaksina. Kosmologi nyaéta téori astrofisika dina skala pangbadagna. Dina prakték, ampir kabéh riset astronomi modéren ngawengku sawaréh tina fisika.

                                               

Elmu Falak

Élmu Falak téh sahiji élmu nu ulikannana ngeunaan bumi, langit jeung saeusina. Kecap Élmu Falak asalna tina basa Arab nu hartina élmu ngeunaan garis edar jirim langit. Dina basa Indonesia disebutna Ilmu Falak, sareng dina basa Inggris disebutna téh Astronomy.

Users also searched:

...
...
...