Back

ⓘ Bilatung




Bilatung
                                     

ⓘ Bilatung

Bilatung mangrupa hambalan larva dina daur hirup laleur, atawa bisa ogé nujul ka larva serangga lianna, kagambar salaku mahluk pikagilaeun nu hirup tina bugang.

Kecap bilatung ogé mangrupa istilah Sunda pikeun anak ucing.

                                     

1. Daur hirup

Laleur ngalaman opat hambalan hirup: endog, larva katelah bilatung, pupa, sawawa. Endog laleur biasana diteundeun dina daging, tai sasatoan, manur, atawa cai anu ngeuyeumbeu. Sanggeus 8-20 jam, ieu endog megar jadi bilatung, ngadaharan naon baé anu aya di sabudeureunana nepi ka mangsana robah jadi pupa. Sanggeus jadi pupa mah, ieu laleur bisa ingkah ka patempatan anu lembab.

                                     

2.1. Mangpaat Terapi bilatung

Ti baheula, sahanteuna ti mangsa Perang Sipil Amérika, bilatung sok dipaké natambaan tatu; ayeuna ogé masih diajarkeun dina bagbagan tatamba Pasukan Husus Tentara AS. Dina kaayaan stéril jeung dikontrol, si bilatung dilarapkeun kana tatu pikeun meresihan jaringan paéh dina tatuna. Kiwari, kelompok panalungtik nu dipingpin ku Andrew Boulton ti Universitas Manchester keur nguji kamampuhan terapi bilatung pikeun natambaan para pasén diabétes anu sok boga tatu nu teu cageur-cageur dina sukuna, patali jeung wedukna kuman MRSA methicillin-resistant Staphylococcus aureus anu nginféksi éta tatu.

Di masarakat muslim aya carita nu nyebutkeun yén Nabi Ayub tatu borokna digembrong bilatung, bisa jadi ieu téh dina raraga terapi bilatung. Mun ngarujuk ka dieu, paling henteu terapi bilatung geus aya ti mangsa abad ka-13 SM.

Dina pilem Gladiator aya ogé adegan nu mintonkeun terapi bilatung pikeun ngubaran tatu Maximus Meridius. Mun sacara historis bener, ieu ngandung harti yén terapi bilatung geus aya ti jaman Romawi kira abad ka-2.

                                     

2.2. Mangpaat Forénsik

Sababaraha tipeu bilatung nu kapanggih dina bugang bisa dipaké ku para élmuwan forénsik. Dumasar kana hambalan kamekaranana, ieu bilatung bisa nunjukkeun lilana umur bugang katut di mana paéhna.

Bilatung digolongkeun dumasar hambalan instar. Instar I panjangna 2–5 mm, instar II 6–14 mm, sedengkeun instar III 15–20 mm. Tilu hambalan ieu luyu jeung umur bilatungna: 2-3 poé, 3-4 poé, jeung 4-6 poé pikeun ilaharna laleur imah ti saprak endogna diteundeun.

                                     

3. Masalah

Sarua jeung kutu, bilatung bisa ngabahyakeun sato ingon. Dina usum panas, laleur baranahanana gancang pisan, antukna bisa ngahasilkeun bilatung anu kacida lobana nu bisa ngabalukarkeun myiasis. Najan lolobana mah hirup tina ngahakanan bugang, aya ogé laleur anu hirup salaku parasit di handapeun lapisan kulit manusa atawa sato hirup.

Bilatung biasana aya dina wadah runtah anu diantepkeun teu katutup, bangké sasatoan, kai buruk, jsb. Ku kituna, pikeun nyingkahan ayana bilatung di sabudeureun urang, taya deui cara lian ti ngabérésihan lingkungan tina runtah anu numpuk.

                                     

4. Tumbu kaluar

  • suppliers of Medical Maggots™ disinfected Phaenicia sericata larvae, picture of Medical Maggots™ vial
  • Maggot Therapy Project website at the University of California, Irvine, list of maggot therapy practitioners
  • Maggot vending machines in the UK
  • Getting rid of Maggots Website with visitors input on getting rid of maggots
  • BioTherapeutics Education and Reséarch Foundation
                                     
  • Sababaraha tipeu bilatung nu sok kapanggih ngagimbung bisa dipaké pikeun kaperluan forénsik. Ku nilik hambalan hirupna, bilatung ieu bisa dipaké pikeun
  • Bilatung dulang Babasan nyaéta sawatara susunan kecap nu hartina teu sarua jeung harti sawajarna, tapi biasana geus kamaphum ku saréréa, atawa ucapan maneuh
  • rédaktur surat kabar Metro Bandung. Carpon karangan Cécép anu judulna Bilatung dilélér Hadiah Sastra LBSS 1990 jeung tilu carpon lianna. Cécép resep maca
  • baranghakan, éta endog pareng megar mimitina jadi bilatung heula. Sababaraha poé tiharita ieu bilatung téh geus jadi laleur déwasa, hiji mangsa ieu laleur
  • Basa caladi lila jeung nunjuk kait. Jeung basa caladi piercing sirung bilatung tarik kaluar. Caladi ogé ngagunakeun béak nya nyieun liang badag salaku
  • ngandung kecap dulang nyaéta Awéwé téh dulang tinandé, Keur meujeuhna bilatung dulang, Nyaah dulang, salain ti éta aya kekecapan dulang dina wawangsalan

Users also searched:

...