Back

ⓘ 14 Méi




                                     

ⓘ 14 Méi

  • 1264 – Patempuran Lewes: Henry III ti Inggris ditawan sarta dipaksa néken Surat Pernyataan Lewes, ngajadikeun Simon de Montfort minangka pangwasa Inggris.
  • 1948 – Israél dinyatakeun minangka nagara bébas sarta pamaréntahan samentara diadegkeun. Teu lila ti harita perang Arab-Israél 1948 lumangsung.
  • 1943 – Perang Dunia II: Hiji kapal selam Jepang nilemkeun kapal AHS Centaur di leupas basisir Queensland.
  • 1836 – Perjangjian Velasco ditéken di Velasco, Texas.
  • 1939 – Lina Medina jadi indung pangorana dina sajarah médis dina umur lima taun.
  • 1940 – Perang Dunia II: Rotterdam, Walanda, dibombardir ku pasawat Luftwaffe Nazi, sanajan dina kaayaan keur ngareureuhan perang, nelasan 900 jalma sarta ngancurkeun puseur sajarah kota.
  • 1796 – Edward Jenner ngokolakeun immunisasi cacar nu munggaran.
  • 1643 – Louis XIV nu karak umur 4 taun jadi raja Perancis wanci bapana, Louis XIII, maot.
  • 1509 – Patempuran Agnadello: Di Italia Kalér, Pasukan Perancis ngéléhkeun Républik Vénesia.
  • 1995 – Dalai Lama muguhkeun budak umur 6 taun, Gedhun Choekyi Nyima minangka réinkarnasi ka-11 Panchen Lama, pamingpin spiritual Tibét pangseniorna kadua.
  • 1863 – Perang Sipil Amérika: Patempuran Jackson lumangsung.
  • 1610 – Henry IV ti Perancis ditelasan ku saurang fanatik Katolik, Francois Ravaillac, Louis XIII tuluy nyepeng mahkota.
  • 1973 – Skylab, statsion ruang angkasa AS nu munggaran, kabéjakeun dipesatkeun.
  • 2004 – Pangadilan Konstitusi Koréa Kidul ngagagalkeun pamakzulan ka Présidén Roh Moo-hyun.
  • 1804 – William Clark jeung 42 baladna miang ti Kémp Dubois pikeun ngagabung ka Meriwether Lewis di St. Charles, Missouri, nandaan awal lalampahan basajarah tina Ékspédisi Lewis jeung Clark ti Leuwi Missouri.
  • 1878 – Pangadilan tukang sihir nu pamungkas dimimitian di AS di Salem, Massachusetts, sabada Lucretia Brown, saurang panganut Élmu Karisten nuduh Daniel Spofford nyobaan ngabahayakeun dirina maké kakuatan méntalna.
  • 1913 – Gupernur New York, William Sulzer nyatujuan piagem Yayasan Rockefeller, nu ngamimitian operasina ku sajumlah $100 juta sumbangan ti John D. Rockefeller.
  • 1955 – Perang Tiis: Dalapan nagara blok Komunis néken hiji perjangjian pertahanan réréongan nu nelah ku Pakta Warsawa.
                                     

1. Nu babar

  • 1944 – George Lucas, sutradara Amérika
  • 1969 – Cate Blanchett, artis Australia
  • 1993 – Miranda Cosgrove, artis Amérika
  • 1984 – Mark Zuckerberg, pangusaha Amérika, nugadegkeun Facebook
  • 1962 – C.C. DeVille, gitaris Amérika Poison
                                     
  • 16 Méi nyaéta poé ka - 136 dina sataun ka - 137 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 229 poé. 1811 Perang Peninsula: Pasakutuan Spanyol
  • 18 Méi nyaéta poé ka - 138 dina sataun ka - 139 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 227 poé. 1291 Runtuhna Acre, mungkas kahadiran tentara
  • 21 Méi nyaéta poé ka - 141 dina sataun ka - 142 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 224 poé. 1260 Hao Jing, kurir pamingpin Mongolia Kublai
  • 28 Méi nyaéta poé ka - 148 dina sataun ka - 149 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 217 poé. 585 SM Hiji samagaha panonpoé lumangsung sakumaha
  • 29 Méi nyaéta poé ka - 149 dina sataun ka - 150 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 216 poé. 1176 Patempuran Legnano: Lombard League ngéléhkeun
  • 26 Méi nyaéta poé ka - 146 dina sataun ka - 147 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 219 poé. 946 Raja Edmund I ti Inggris ditelasan ku saurang
  • 19 Méi nyaéta poé ka - 139 dina sataun ka - 140 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 226 poé. 1051 Henry I ti Perancis kawin ka putri Rusia
  • 8 Méi nyaéta poé ka - 128 dina sataun ka - 129 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 237 poé. 1429 Joan ti Arc ngagagalkeun Pangepungan Orleans
  • 24 Méi nyaéta poé ka - 144 dina sataun ka - 145 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 221 poé. 1607 Saratus urang Inggris balabuh di Jamestown

Users also searched:

...
...
...