Back

ⓘ 13 Méi




                                     

ⓘ 13 Méi

  • 1958 – Krisis Méi 1958: Sakelompok pajabat militer Perancis mingpin hiji kudéta di Aljazair nungtut sangkan pamaréntah gabungan diwangun sarta Charles de Gaulle minangka pupuhuna dina raraga ngajaga kakawasaan Perancis di Aljazair.
  • 2011 – Dua bom ngabeledug di Distrik Charsadda, Pakistan, nelasan 98 jalma sarta nyideraan 140 lianna.
  • 1846 – Perang Méksiko-Amérika: AS nyatakeun perang ka Méksiko sabada hiji pacogrégan alatan serangan Amérika ka Républik Texas jeung hiji serangan kilat Méksiko.
  • 1998 – India ngajalankeun uji coba nuklir di Pokhran. AS jeung Jepang nerapkeun sanksi ékonomi ka India.
  • 1972 – The Troubles: Hiji bom mobil di saluareun pub nu ramé di Belfast, micu kana dua poé tétémbakan antara Pasukan Sukwan Ulster, Provisionl IRA jeung Tentara Inggris. Tujuh maraot sarta 66 lianna ciderea.
  • 1998 – Pakéwuh di Jakarta lumangsung, loba toko nu dijarah.
  • 1941 – Perang Dunia II: kolonél karajaan Yugoslavia, Dragoljub Mihailović ngamimitian perang ngalawan pasukan Jérman, ngawalan perjuangan Sérbia.
  • 1880 – Di Menlo Park, New Jersey, Thomas Edison midangkeun uji coba munggaran rél listrik.
  • 1952 – Jawaharal Nehru jadi PM India.
  • 1981 – Mehmet Ali Ağca nyoba nelasan Paus Yohanes Paulus II di Alun-Alun St. Peter, Roma. Paus dibawa ka Poliklinik Universitas Agostino Gemell pikeun dioperasi sarta antukna salamet.
  • 1967 – Dr. Zakir Husain jadi présidén India. Manéhna minangka Muslim munggaran nu jadi présidén di India, nyepeng jabatan nepi ka tanggal 24 Agustus 1969.
  • 1787 – Kaptén Arthur Phillip miang ti Portsmouth, Inggris, dibarengan ku sabelas kapal pinuh ku pasakitan pikeun ngadegkeun koloni pangbuangan di Australia.
  • 1950 – Puteran kahiji Kajuaraan Dunia Formula Hiji lumangsung di Silverstone.
  • 1958 – Rombongan mobil Présidén Richard Nixon diserang massa di Karakas, Vénezuéla; sababaraha staf Nixon cidera.
  • 1958 – Ben Carlin jadi jalma munggaran tur hiji-hijina nu ngurilingan dunya maké kandaraan ampibi, réngsé tutunggangan 17.000 km 11.000 mil di laut sarta 62.000 km 39.000 mil di darat salila sapuluh taun lalampahan.
  • 1972 – Karusakan listrik micu kana kahuruan di pamintonan kabarét di Osaka. Saratus dalapan welas jalma maraot, loba nu alatan luncat ti gedong.
  • 1979 – Syah Iran, Mohammad Reza Pahlavi jeung kulawargana divonis hukuman mati di Téhéran.
  • 2005 – Pangbarontakan Andijan, Uzbékistan: Tentara némbakan para démonstran; saheunteuna 187 jalma palastra numutkeun pakiraan patugas.
  • 1917 – Tilu budak leutik ngalaporkeun panémbongan munggaran ti Nyonya Fatima di Fatima, Portugal.
  • 2014 – Beledugan di sajeroeun tambang batu bara di béh kidul Turki nelasan 301 panambang.
  • 1989 – Sajumlah gedé mahasiswa nempatan Alun-Alun Tiananmen sarta ngamimitian mogok barang dahar.
  • 1515 – Mary Tudor, Ratu Perancis rarabi ka Charles Brandon, Duke ka-1 Suffolk, di Greenwich.
  • 1940 – Ratu Wilhelmina ti Walanda miang ka Inggris sabada serangan Jérman. Putri Juliana mawa barudakna ka Kanada, pikeun kasalametan.
  • 1940 – Perang Dunia II: Panalukkan Jérman ka Perancis dimimitian.
  • 2018 – Tilu garéja dibom di Surabaya, katambah hiji bom di rusunawa di Sidoarjo sarta hiji bom deui dina poé isukna di Mapolrestabes, 28 palastra kaasup para palakuna, 57 tatu. Palakuna aya pakuat-pakait jeung ISIS.
  • 1969 – Insidén 13 Méi di Kuala Lumpur, Malaysia, hiji kaheurasan sektarian.
  • 1830 – Ékuador meunangkeun kamerdékaanna ti Gran Kolombia.
  • 1861 – Perang Sipil Amérika: Ratu Victoria ti Karajaan Inggris medalkeun" proklamasi nétralitas” nu méré pangakuan ka urang Konféderasi ngeunaan hak nu sarua.
  • 1996 – Badéy rohaka narajang Bangladésh, nelasan 600 jalma.
  • 1995 – Alison Hargreaves, saurang ibu-ibu Inggris, umur 33 taun, jadi awéwé munggaran nu hasil nalukkeun Gunung Éverest tanpa bantuan oksigén jeung tanpa pamandu.
  • 1971 – Leuwih ti 900 urang Hindu Béngal ditandasa dina pangbantéyan Demra.
  • 1779 – Rusia jeung Perancis jadi médiator dina Kongrés Teschen nu ngabadamikeun paréngséan Perang Suksési Bavaria. Dina kasapukanna, Austria meunangkeun deui wilayah-wilayah nu direbut ti dirina.
  • 2012 – Opat puluh salapan raga meunang nyacag korban kajahatan kartél katimu ku otoritas Méksiko di Jalan Raya Federal Méksiko 40.
  • 1985 – Pulisi ngabom markas MOVE di Philadelphia pikeun ngaréngsékeun pangepunngan, nelasan genep urang dewasa sarta lima budak, ogé ngancurkeun 250 imah warga.
  • 2006 – Kakacoan lumangsung di sababaraha panjara di Brasil.
  • 1568 – Pasukan Ratu Mary ti Skotlandia kasoran ku konfederasi Protéstan Skotlandia pingpinan James Stewart, Earl Moray, dulur sambungna.
  • 1861 – Komét Agung 1861 katimu ku John Tebbutt ti Windsor, New South Wales, Australia.
                                     

1. Nu babar

  • 1986 – Robert Pattinson, aktor Inggris
  • 1961 – Dennis Rodman, pamaén baskét Amérika
  • 1986 – Lena Dunham, artis Amérika
  • 1950 – Stevie Wonder, musisi Amérika
  • 1993 – Debby Ryan, artis Amérika