Back

ⓘ 12 Méi




                                     

ⓘ 12 Méi

  • 907 – Zhu Wen maksa Kaésar Ai sangkan turun tahta, mungkas Dinasti Tang nu geus lumangsung ampir 300 taun.
  • 1510 – Pangbarontakan Pangéran Anhua dimimitian nalika Zhu Zhifan maéhan sakabéh pajabat nu diundang kana hiji hajatan sarta ngedalkeun niatna pikeun ngarugrugkeun kakawasaan kasim Dinasti Ming, Liu Jin, dina wanci pamaréntahan Kaésar Zhengde.
  • 1551 – Universitas Nasional San Marcos, universitas pangkolotna di Amérika Kidul, diadegkeun di Lima, Péru.
  • 1780 – Perang Sipil Amérika: Dina panggedé-gedéna kaéléhan Tentara Kontinental, Charleston, South Carolina, karebut ku pasukan Inggris.
  • 1797 – Perang Koalisi Kahiji: Napoléon ti Perancis nalukkeun Perancis.
  • 1865 – Diadegkeunna pausahaan Nokia di Finlandia.
  • 1865 – Perang SIpil Amérika: Patempuran Ranch Palmito, pamustunganna dimeunangkeun ku Konfedérasi.
  • 1881 – Di Afrika Kalér, Tunisia jadi protéktorat Perancis.
  • 1888 – Wilayah Pausahaan Séwaan North Borneo, jadi wilayah Kalimantan Kalér protéktorat Inggris.
  • 1938 – Diluncurkeunna USS Enterprise CV-6
  • 1941 – Insinyur Jérman Konrad Zuse midangkeun Z3, komputer otomatis munggaran nu bisa diprogram, di Bérlin.
  • 1949 – Perang Tiis: Soviét ngabuka blokade Bérlin.
  • 1965 – Pasawat luar angkasa Soviét, Luna 5, dibéjakeun murag ka Bulan.
  • 1942 – Perang Dunia II: Patempuran Kharkov Kadua: Di wétaneun Ukraina, pasukan Tentara Beureum mesatkeun serangan ti sirah sasak Izium, dua minggu ti harita pasukan éta dikepung sarta diburantakkeun ku Tentara Kelompok Kidul.
  • 1984 – Tahanan Afrika Kidul, Nelson Mandela, patepung deui jeung pamajikanna, sabada teu tepung salila 22 taun.
  • 1982 – Wanci hiji prosési di sauluareun kuil Parawan Maria di Fatima, Portugal, panjaga kaamanan hasil nyerek Juan María Fernández y Krohn méméh manéhna nyerang ka Paus Yohanes Paulus II ku bayonet.
  • 1942 – Perang Dunia II: Tanker AS SS Virginia ditorpédo di sungut Leuwi Mississippi ku kapal selam U-507 Jérman.
  • 1948 – Wilhelmina, Ratu Walanda, turun tahta.
  • 1981 – Francis Hughes, anggota Provisional IRA nu mogok barang dahar, maot di Panjara Maze, Irlandia Kalér.
  • 1998 – Tragedi Trisakti, anu mana 4 mahasiswa Universitas Trisakti maot sanggeus ditémbak ku aparat kaamanan basa démo di hareup kampus Trisakti nu antukna nyunut Karusuhan Méi 1998.
  • 1989 – Badan Hukum Saksi-Saksi Yehuwa di Polandia dibentuk kalawan ngaran "Towarzystwo Biblijne i Traktatowe – Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy".
  • 2003 – Pangeboman Kompléks Riyadh ku Al Qaeda, ngakibatkeun 26 jalma palastra.
  • 2002 – Manten Présiden AS Jimmy Carter nganjang ka Kuba salila lima poé reureujeungan jeung Fidel Castro, jadi présidén AS di saluareun jabatanna nu munggaran nu nganjang ka Kuba ti saprak Révolusi Castro taun 1959.
  • 2018 – Kelompok pangbarontak nyerang kota Muse, Myanmar, nelasan saheunteuna 19 jalma. Tentara Pangbébasan Taang ngaku tanggung jawab kana kajadian ieu.
  • 2008 – Lini lumangsung di Sichuan, Tionghoa, nelasan leuwih ti 69.000 jalma.
  • 2018 – Saurang jalma nu nyerang make péso di Paris ditémbak nepi ka hanteuna ku pulisi sabada nelasan saurang sarta nyideraan sababaraha urang lianna.
  • 2017 – Serangan ransomware narajang ka leuwih ti 400 rébu komputer di sakuliah dunia, nyusur kana komputer-komputer nu Layanan Kaséhatan Karajaan Inggris jeun Telefonica.
  • 2006 – Perlawanan Massa ku Primeiro Comando da Capital dimimitian di São Paulo Brazil, ngakibatkeun saheunteuna 150 urang palastra.
  • 2015 – Lini rohaka Népal nelasan 218 jalma sarta nyideraan leuwih ti 3.500 uang lianna.
  • 2019 – Jalma basanjata nelasan lima urang jeung saurang pandita di garéja Katolik di Dablo, Burkina Faso, méméh tuluy ngajarah jeung ngaduruk wangunan-wangunan di sabudeureunna.
  • 2010 – Pasawat Afriqiyah Airways Nomer 771 murag nalika geus rék anjog ka Bandara Internasional Tripoli di Tripoli, Libya, nelasan 103 tina 104 jalma sajeroeunna.
                                     

1. Nu babar

  • 1981 – Rami Malek, aktor Amérika
  • 1962 – Emilio Estevez, aktor Amérika
  • 1982 – Marcelo Vieira, pamaén bola Brasil
  • 1968 – Tony Hawk, pamaén skateboard Amérika
  • 1820 – Florence Nightingale, parawat Inggris, reformis sosial jeung ahli statistik td. 1910